Рятуючи життя всією родиною: як працює добровільна пожежна команда у Білій Криниці
Рятуючи життя всією родиною: як працює добровільна пожежна команда у Білій Криниці

Іван Миронець раніше й подумати не міг, що буде рятувальником, та ось уже 5 років як доброволець допомагає мешканцям Білокриницької громади, що на Рівненщині, під час надзвичайних ситуацій.

Іван працював водієм у сільській раді — і коли після візиту до Польщі у громаді вирішили створити добровільну пожежну команду, приєднався першим та почав керувати вже пожежною автівкою.

«Громада у нас велика, входить 11 сіл: то трава горить, то масштабна пожежа на сміттєзвалищі, то займаються будинки в опалювальний сезон. А вогонь — це страшна стихія, і тут важливо вчасно приїхати, тим паче деякі наші села досить віддалені. Мені хотілося зробити громаду безпечнішою, — і можу сказати, що за цей час наша команда врятувала від знищення не один будинок і не одне людське життя», — розповідає Іван Миронець.

Чи не найбільше Іванові запам’ятався 18 день повномасштабної війни, коли росіяни вдарили ракетами по рівненській телевежі. Приліт ракет чоловік бачив на власні очі. Це була страшна трагедія, адже загинуло понад 20 людей.

 

 

«Я поруч живу і бачив, як летіла ракета. Ми з дітьми якраз ховалися в укриття. Невдовзі нам подзвонили — і ми виїхали розбирати завали, допомагати шукати людей», — згадує Іван.

Нині на рахунку Івана пів тисячі виїздів. Чоловік надихнув своїм прикладом брата і двох синів, які також долучилися до команди.

«Коли потрібно, я допомагаю набрати чи перекачати воду, розмотати рукави, щось піднести. Мені подобається допомагати людям. І в майбутньому я б хотів би стати пожежником», — ділиться син Івана Миронця Андрій.

 

 

Аби добровольці могли виконувати свою роботу ефективно і безпечно, Проєкт USAID  «ГОВЕРЛА» надав громаді 10 захисних костюмів та спеціалізоване обладнання  — мотопомпу, електростанції, бензорізи, підіймачі, ножиці тощо.

 

 

«Особливістю Білої Криниці є те, що вона розташована неподалік Рівного на трасі Київ-Чоп, тож тут нерідко трапляються ДТП. Минулого літа біля села Антопіль, коли автомобіль в’їхав у відбійник, наші добровольці першими прибули на місце пригоди і допомогли звільнити пасажирів з авто. За допомогою наданого Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» бензоріза вони відрізали відбійник і зберегли людям життя», — додає голова Білокриницької громади Тетяна Гончарук.

 

 

У Білокриницькій громаді діє не просто добровільна пожежна команда, а цілий Центр безпеки — перший на заході України, який відкрили наприкінці 2018 року за підтримки Головного управління ДСНС України в Рівненській області. Тут спільно працюють рятувальники та поліцейські, а в разі надзвичайної ситуації долучаються і місцеві медики. Також в будівлі є дитяча кімната, де заходам безпеки навчають наймолодших мешканців громади. А під час війни Центр став ще й стало Пунктом незламності.

«Часто успіх громади вимірюють, наприклад, тим, наскільки вона фінансово багата. Але якщо людина почуває себе в небезпеці, то успіх громади не до кінця реалізований. Тому ми визначили безпеку своїм пріоритетом. І ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», що допомагає нам захищати наших жителів», — підсумовує Тетяна Гончарук.

 


Фото: Тетяна Кузьмінчук

Матеріали ГУ ДСНС України у Рівненській області

Переглядів: 545
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: добровольці
Читайте також: