Чи знають ОМС, що хоче молодь їхньої громади?
Чи знають ОМС, що хоче молодь їхньої громади?

Чому молодь потрібно «чути»? Як утримати молодь у громаді? Які формати співпраці ефективні? Відповіді шукайте у матеріалі від радниці з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD на Вінниччині Людмили Гурби.


За роки повномасштабного вторгнення місцеві ради стикнулися з численними викликами, один із найбільш нагальних — відтік молоді з регіонів у пошуках кращих освітніх, економічних та соціальних можливостей. Ця тенденція вже зараз створила серйозну загрозу для сталого розвитку багатьох українських громад, послабила їх кадровий потенціал та соціальну структуру.

Розуміючи, що органи місцевого самоврядування повинні відігравати ключову роль у створенні сприятливих умов для розвитку молоді, аби не тільки зберегти, але й залучити її до активної участі в життя громад, у «U-LEAD з Європою» впровадили ряд навчальних заходів з тематики долучення молоді, зокрема, і 4-місячну комплексну програму підтримки зі створення молодіжних рад в органах місцевого самоврядування.

Керівниця робочої групи «Участь громадськості», координаторка Програми підтримки «Створення молодіжних рад в територіальних громадах», радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Вінницькій області Людмила Гурба ділиться своїми думками щодо залучення молоді до громадського життя та форматів такої взаємодії з ОМС.

 

 

Звісно, дотриматися законодавчо-унормованої процедури і сформувати молодіжні ради – це лише початок справи. Набагато складнішим і тривалішим є процес вибудовування взаємовідносин довіри і партнерства між представниками місцевих рад та молоді. Молодіжна рада має стати таким собі майданчиком, платформою для активного включення молодих людей у процеси, що впливають на їхнє життя та життя їхніх громад. Це інструмент пошуку молодих лідерів, розвитку їх громадянської відповідальності, що має стати голосом молоді на місцевому рівні.

Однак, цей інструмент не запрацює, якщо до нього підійти формально.

Я як керівник робочої групи з залучення громадськості та координатор навчальних програм мала унікальну нагоду долучатися до семінарів, тренінгів та інформаційних сесій на тему інструментів залучення молоді. Було дуже багато історій, які, в підсумку, зводилися до двох болючих для представників органів місцевого самоврядування питань: як утримати молодь в громаді та чому молоді люди пасивні?

Як би не прикро було визнавати, далеко не у всіх посадовців місцевих рад є мотивація глибоко занурюватися у проблематику молоді, вивчати щось нове та те, що важливо для молодих людей їхніх громад, вкладати свою енергію та силу у вибудовування взаємин співпраці з молодими людьми. Часто запитують про поради, що мають дати дієвий результат.

Під час навчання один з учасників підняв руку, щоб поставити запитання: що зараз найбільш актуальне для молоді? Зустрічне запитання спікера: а ви питали вашу молодь, що їм цікаво? Виникла незручна пауза. Потім дискусія.

Насправді, можна запросити відомих артистів, організувати дискотеку, створити гурток з плетіння бісером, облаштувати скейт-парк, а так і не досягти бажаного результату у напрямку налагодження співпраці з молоддю.

Чому?

Бо нема синергії дій. Бо навіть найкращі ініціативи ОМС не дадуть бажаного результату, якщо вони не відповідатимуть запиту молоді.

Декілька прикладів. Молоді люди хочуть знати, як започаткувати власну справу, і тому місцевій владі треба навчити молодь, як відкрити бізнес в громаді... Місцева рада будує скейт-парк, але молодь не хоче займатися скейтбордингом, а хоче бігати, і громаді треба облаштовувати бігові доріжки, а не вкладати кошти у скейт-парк…

Так це працює і з молодіжною радою. Не достатньо прийняти рішення про створення молодіжної ради, потрібно їй допомогти на старті: надати молодим людям знання та досвід щодо процесів управління, роз’яснити, як побудована система місцевого самоврядування, допомогти реалізовувати перші власні ініціативи, показати, що їх внесок у розвиток своїх громад цінний.

 

 

Звідси, нема універсальних порад для всіх органів місцевого самоврядування, як вибудовувати взаємодію з молоддю. Щось може спрацювати в одній громаді, і не зовсім спрацює в іншій.

Єдина універсальна порада для всіх — треба досліджувати запити молодих людей, запитувати молодь, де вони бачать точки розвитку молодіжної політики в громаді та враховувати особливості місцевого контенту.

Проте, є кілька відправних точок (порад), що допоможуть місцевим радам закласти старт взаємодії з молоддю:

  1. Говоріть мовою молоді. Просто та інтерактивно. Поширюйте інформацію, про яку має дізнатися молодь, тими каналами комунікації, якими користується молодь.
  2. Ставте правильно запитання. Краще, якщо це будуть відкриті запитання з можливістю молодим людям давати свої відповіді та висловлювати свої думки.
  3. За можливості, залучіть до процесу формування молодіжної політики у громаді посадовця, який буде «на одній хвилі» з вашою молоддю та користуватиметься повагою. Це посилить відчуття солідарності з обох сторін.
  4. Зустрічайтеся з молодими людьми. Чим частіше, тим краще. Міксуйте формати зустрічей: онлайн, інтерв’ю, живі зустрічі…
  5. Не робіть зустрічі і опитування заради опитування. Молодь має відчувати, що їх запросили/запитали не для галочки, що отримані від них дані використані місцевою владою, що їх думка врахована і що вона призвела до змін.
  6. Звідси, найважливіша порада – дійте! Якщо ви провели опитування і з’ясували у вашої молоді, що їм цікаво, але ніяких змін не відбулося, не дивуйтеся, що дива не сталося. Якщо не діяти і нічого не змінювати, то рівень довіри тільки погіршиться. Дії – ось що має бути результатом дослідження запитів молоді.

Молоде покоління має величезний потенціал для розвитку громад, проте від дій органів місцевого самоврядування буде залежати — активна молодь чи пасивна, прагне змін у громаді і небайдужа до вирішення місцевих питань чи при нагоді обере інше місце для життя і розвитку своїх можливостей.

То ж, якщо ви ще не знаєте, яких змін у громадах прагнуть молоді люди, саме час про це у них запитати.

Більше про молодіжну політику в громадах - у секторальній рубриці порталу "Децентралізація".

Переглядів: 42
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: молодь
Читайте також: