Будуємо майбутнє вже сьогодні. Форум з просторового планування об’єднав зусилля для створення розвинених громад
Будуємо майбутнє вже сьогодні. Форум з просторового планування об’єднав зусилля для створення розвинених громад

Чи варто планувати майбутнє, коли в країні триває війна? Відповідь експертів однозначна: так.


2-4 жовтня 2024 року в Луцьку відбувся форум «Комплексне просторове планування громад — основа сталого розвитку України», який об’єднав понад 400 представників громад, Верховної Ради, Міністерства розвитку громад та територій, а також архітекторів і урбаністів. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

З 1 січня 2025 року комплексний план просторового розвитку стане обов’язковою містобудівною документацією для громад, що робить форум своєчасним і необхідним. Просторове планування допоможе не лише відновити зруйновані громади, а й зробити громади їх стійкими до майбутніх викликів, ефективно використовувати ресурси та залучати інвестиції для розвитку територій.

 

 

В Україні 384 громади вже прийняли рішення про розробку комплексних планів просторового розвитку, створили робочі групи та збирають дані. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує 16 громад у підготовці завдань для розроблення цієї документації.

«Я вдячна Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за його внесок у просторове планування громад. Нам усім потрібно розуміти, якою буде післявоєнна відбудова, якими будуть наші міста й села. Це питання є ключовим для мільйонів українців, це питання нашого майбутнього розвитку та сталого економічного зростання», — сказала у вітальному слові Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад та територій України.

Протягом трьох днів провідні експерти обговорювали цілі та актуальні питання просторового планування громад під час воєнного стану, законодавчі аспекти й успішні практики. Особливу увагу учасники форуму приділили питанням цивільного захисту та екології. Крім того, експерти досліджували можливості ревіталізації старих будівель та створення сучасних культурних просторів — креативних хабів.

 

 

Під час заходу громади поділилися своїми досягненнями в просторовому плануванні. Зокрема, Горінчівській громаді вдалося залучити максимальну кількість мешканців для подання пропозицій до комплексного плану, а Оржицька та Городоцька громади створили потужні робочі групи, до яких увійшли фахівці з ключових напрямків. Учасники форуму вдосконалили свої навички, взявши участь у воркшопах, присвячених плануванню громадських просторів і тактичному урбанізму.

 

Тарас Дацюк, архітектор, містопланувальник, ГО «Місто.Перезавантаження»
 

Також у рамках форуму Шацька, Любешівська, Оржицька, Козівська, Городоцька, Золочівська, Кіптівська, Міжгірська громади підписали угоди про партнерство з розроблення комплексних планів просторового розвитку з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».

«Працюючи над комплексним планом, ми поділили свою громаду на сектори й визначили, де може бути сільське господарство, туризм, промисловість і житлова забудова. Комплексний план допоможе реалізувати нам нове бачення громади, а інвестор матиме чіткі правила і розумітиме, в якій саме галузі може реалізуватися», — зазначив Богдан Тимошук, секретар Шацької селищної ради та в. о. голови Шацької громади.

Незважаючи на виклики сьогодення, форум з просторового планування переконливо довів, що майбутнє України будується на рівні громад. Комплексне просторове планування — це інструмент, який надає громадам можливість самостійно визначати шляхи свого розвитку, відбудуватися та стати рушійною силою змін у країні.

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад та територій України в розробці документів і процесів, пов’язаних із просторовим плануванням, для громад.

Переглядів: 327
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: просторове планування
Читайте також: