Чому комплексний план просторового розвитку — це більше, ніж просто документ
Чому комплексний план просторового розвитку — це більше, ніж просто документ

Успішна громада, в якій мешканці почуваються комфортно, процвітає бізнес та охороняється довкілля — про це мріють жителі кожного міста й села. Комплексний план просторового розвитку є своєрідним компасом, який вказує напрямок руху до цієї мрії. Це одночасно і містобудівна, і землевпорядна документація, а також інструмент для досягнення Цілей сталого розвитку.


Нині за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» 16 громад сформували завдання для розроблення комплексного плану просторового розвитку, 8 з них уже розпочали реалізацію. До цього процесу можуть долучитися усі жителі громади, адже важливо, щоб комплексний план максимально врахував усі потреби та ідеї мешканців.

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розповідають, як комплексний план впливає на розвиток громад у майбутньому: сприяє раціональному використанню територій, береже природне середовище та приваблює інвесторів.

 

Збалансований розвиток громади

 

План чітко визначає функціональні зони на території громади, що дозволяє уникнути хаотичної забудови та знайти місце для різних видів діяльності. Наприклад, на стратегічній сесії мешканці Ківерцівської громади поділили територію на кілька зон. Перша з них насичена природними ресурсами, у ній розташовується природно-заповідний фонд «Цуманська пуща». Попри те що в цій зоні також є поклади торфу й були пропозиції збудувати там завод з видобування торфу, жителі вирішили зберегти цю територію та не поєднувати із промисловим використанням.

Однак економічне зростання неможливе без розвитку промисловості. Тому мешканці визначили інші території в різних населених пунктах, на якій розташовані заводи, що не функціонують уже десятки років. Важливо, щоб промислова зона не накладалася на рекреаційну, а також територію, де мешканці займатимуться сільським господарством. У такий спосіб економіка громади розвиватиметься, але не переважатиме над збереженням довкілля, що дозволить мешканцям забезпечити екологічне середовище проживання.

 

Залучення інвестицій

 

Допоки громада не має комплексного плану, інвестору потрібно розробити цілу низку документів, щоб оцінити потенціал територій. Це займає тривалий час і передбачає чималі фінансові вкладення. Зазвичай інвестор не хоче чекати кілька років, щоб розпочати свій проєкт. Комплексний план пропонує інвестору законодавче підґрунтя з детальною картиною громади. Ця документація визначає для нього чіткі правила, де можна побудувати підприємство, а де це неможливо, тому що громада вирішила зберігати природні ресурси.

Завдяки комплексному плану мешканці не будуть хвилюватися за те, що зі зміною влади на місці їхньому будинку або санаторію може з’явитися, наприклад, сміттєспалювальний завод, адже ця документація гарантує, що території будуть використовуватися за затвердженим призначенням.

 

Нові креативні ідеї

 

Розробка комплексного плану — тривалий процес, до якого максимально долучаються органи місцевого самоврядування, громадські активісти, бізнес і молодь. У спільному обговоренні між мешканцями громади народжуються нові ідеї. Наприклад, у Шацькій громаді через комплексний план буде розроблятися детальний план території для релокації бази тренувань паралімпійців.

У Міжгірській громаді, яка славиться гірськими річками й мінеральними водами, в процесі обговорень виникла ідея розміщувати оздоровчі заклади вздовж річок. Також мешканці запропонували створити «Хаб дикоростучих» — простір, де можна буде продавати гриби та ягоди, зібрані жителями в лісах і на полонинах.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує громади в розробці комплексних планів з 2021 року. Комплексне просторове планування є частиною зусиль Міністерства розвитку громад та територій України, які покликані покращити просторове планування на місцевому рівні та сприяти розвитку прозорості врядування.

Переглядів: 112
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: просторове планування
Читайте також: