11 автобусів зі Швейцарії невдовзі курсуватимуть Черніговом
11 автобусів зі Швейцарії невдовзі курсуватимуть Черніговом

24 вересня 2024, Чернігів – Муніципалітет міста Санкт-Галлена, Швейцарія, передає міській раді Чернігова 11 громадських автобусів. Транспортні засоби знаходяться у відмінному стані, що засвідчили спеціалісти під час незалежної експертизи. Це перша передача автобусів між муніципалітетами. Мета проєкту – налагодження механізму передачі автобусів від швейцарських до українських муніципалітетів, що сприятиме децентралізованій міжмуніципальній співпраці.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Посольства Швейцарії в Україні. Ідея виникла під час навчального візиту української парламентської делегації до Швейцарії у травні 2023 року. Поїздка, присвячена реформі освіти у старшій школі, була організована швейцарсько-українським проєктом DECIDE, що реалізується громадською організацією DOCCU (Україна) та Цюрихським педагогічним  інститутом (Швейцарія). Спочатку йшлося лише про шкільні автобуси, але тісна співпраця обох сторін призвела до розвитку проєкту в сфері громадського транспорту.  Це стало можливим завдяки ініціативі асоціації «Санкт-Галлен допомагає Україні», заснованої швейцарськими та українськими студентами, та підтримці Асоціації «Україна Швейцарія Берн».

 

 

Усі автобуси візьме на баланс Чернігівська міська рада, яка також буде відповідальна за експлуатацію, обслуговування техніки та безкоштовне перевезення  всіх категорій соціально незахищених верств населення (люди літнього віку, діти, люди з інвалідністю тощо). Транспортна компанія міста Санкт-Галлен також передає усі наявні комплектуючі до автобусів, які можуть знадобитися пізніше під час ремонту.

Чернігів був одним із перших українських міст, що зазнав значних руйнувань через повномасштабну російську військову агресію. Так, була зруйнована значна частина громадської інфраструктури міста, зокрема, 30% тролейбусної мережі. Наявного громадського транспорту не достатньо, щоб обслуговувати містян та велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні у Чернігові проживає близько 230 000 мешканців.

 

Коментарі учасників проєкту з передачі автобусів від міста Санкт-Галлена, Швейцарія, міській раді Чернігова

 

Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн:

«Ми вже маємо довгу та успішну історію підтримки міської мобільності українських міст, зокрема доставку трамваїв. Сьогодні ми відкриваємо нову сторінку з першою передачею автобусів в Україну. Я щасливий, що ця ініціатива йде від студентів – українських і швейцарських. Санкт-Галлен і Чернігів знайшли одне одного на карті і встановили зв'язок. І ми маємо відчутний та конкретний результат цього партнерства. Завдяки йому пасажирів у Чернігові почнуть обслуговувати одинадцять автобусів. Це також надихаючий приклад для майбутньої децентралізованої співпраці між українськими та швейцарськими муніципалітетами».

 

 

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако:

«Від імені громади Чернігова дякую партнерам за цю підтримку та надану допомогу. Окремі слова вдячності громаді міста Санкт-Галенна, посольству Швейцарії в Україні та всім причетним до сьогоднішньої події, завдяки кому Чернігів отримав ці автобуси. Вони будуть на балансі комунального тролейбусного управління. Зараз опрацьовуємо питання можливості їх використання на спеціальних шкільних маршрутах і поєднання віддалених мікрорайонів міста із ліцеями.  Чернігів під час бойових дій у 2022 році отримав суттєві руйнування. Серед найбільш пошкоджених сфер - освіта і громадські перевезення. За цей час виконана колосальна робота з відновлення доступу до очного навчання та роботи громадського транспорту. І в цьому велика заслуга саме партнерів та вже справжніх друзів Чернігова, серед яких і Швейцарія, її народ та організації. Дякую, що робите це для наших дітей! Це колосальна підтримка, завдяки якій, в умовах війни, ми можемо відновлювати пошкоджені заклади освіти, робити їх якісними, безпечними та доступними».

 

 

Менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак:

«З 2022 року Чернігівська громада є партнером проєкту DECIDE. Ми разом пройшли чималий шлях у відновленні доступу дітей до безпечної освіти. Сьогодні завдяки місту Ст. Галлен і Посольству Швейцарії в Україні, швейцарським громадським організаціям St Gallen Helps Ukraine і USB  та команді проєкту громада Чернігова отримає сучасні та інклюзивні автобуси, маршрут яких проходитиме повз заклади освіти. Вірю, що це стане першим кроком до налагодження співпраці з громадою Ст. Галлен та ще однією цеглиною у відновленні міста Чернігів та покращенні інфраструктури, зокрема для дітей міста, які сильно постраждали внаслідок війни».

 

 

Голова правління Асоціації «Україна-Швейцарія Берн» Олена Крилова:

«Ми сподіваємося, що в рамках цього проєкту нам вдалося розробити modus operandi, який може бути використаний у майбутньому для подібної децентралізованої співпраці між швейцарськими та українськими муніципалітетами. Потенціал є, оскільки зараз багато інших швейцарських муніципалітетів переходять від використання дизельного громадського транспорту до електротранспорту відповідно до стандартів ЄС. Україна-Швейцарія Берн, як швейцарська асоціація, готова підтримати цей процес, взявши на себе комунікацію, координацію та логістичну підтримку, пов'язану з передачею автобусів в Україну».

Співзасновник асоціації «Санкт-Галлен допомагає Україні» Олівер Майєр:

«Ми всі хочемо допомогти людям в Україні. Приємно бачити, чого можна досягти, коли різні організації з різними сильними сторонами, але з однаковою мотивацією об’єднують свої зусилля. Той факт, що ми як група молодих людей – швейцарських та українських студентів – змогли організувати доставку автобусів зі Швейцарії, які принесуть користь молоді в Україні, є справжнім знаком того, як ми всі можемо підтримувати одне одного».

Переглядів: 91
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: