Як громадам підготувати ЖКГ до роботи в осінньо-зимовий період - декілька порад експертки
Як громадам підготувати ЖКГ до роботи в осінньо-зимовий період - декілька порад експертки

Підготовка житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2024-2025 років є надзвичайно важливим завданням. Через значні пошкодження енергетичної інфраструктури ця зима може бути ще складнішою, ніж попередні. Для допомоги громадам Програма U-LEAD провела серію заходів, щоб допомогти забезпечити ефективну підготовку цього сектору до холодів.


Керівниця робочої групи Програми U-LEAD «Муніципальні послуги» Оксана Левківська зазначає, що громадам потрібно бути готовими до нестабільної зими, яка може супроводжуватися аваріями, низькими температурами та можливими обстрілами критичної інфраструктури. Про це вона сказала, підсумовуючи серію заходів, які організувала U-LEAD для громад, щоб допомогти забезпечити ефективну підготовку житлово-комунального сектору до холодів.

«Неможливо спрогнозувати, якою буде температура, які аварійні ситуації можуть виникнути, якою буде інтенсивність обстрілів критичної інфраструктури але до всього треба підготуватися та бути готовим до будь-яких викликів. Саме тому, крім традиційних дій та заходів з підготовки до нового опалювального сезону, громадам треба вирішувати питання, як зробити більш енергонезалежним житловий і комунальний сектор», — зазначає Оксана Левківська.

Що для цього треба зробити? Експертка наголошує на необхідності задіяти відповідні механізми, такі як: проведення органами місцевого самоврядування роз’яснювальної роботи серед населення, пошук додаткового фінансування, залучення фахівців відповідних професій, перекваліфікація наявних, закупівля додаткових матеріалів та обладнання тощо.

 

Що говорить закон про повноваження громад у процесі підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період?

Оксана Левківська зазначає, що згідно із законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», на ОМС тут покладено значні зобов'язання.

Якщо говорити детально, це і облік житлового фонду та контроль за його використанням, й управління ЖКГ та забезпечення належного утримання об'єктів комунальної власності. А також - контроль за благоустроєм населених пунктів та організація управління побутовими відходами, призначення управителів багатоквартирних будинків та встановлення нормативів споживання комунальних послуг. Не треба забувати й про інформування та навчання населення щодо підготовки до зимового періоду.

 

Які ж основні завдання для громад у процесі належної підготовки до осінньо-зимового періоду?

Керівниця робочої групи зазначає, що перше завдання — розпочати із підготовки інфраструктури до зими: провести технічну ревізію будівель та мереж, забезпечити альтернативні джерела енергії.

Друге — це енергонезалежність, а саме - забезпечення громад альтернативними джерелами енергії під час можливих аварійних ситуацій та енергетичних криз.

Третє — ефективне енергоспоживання: оптимізація використання енергоресурсів у бюджетних установах та житлових будинках через заходи з енергозбереження.

Підготовка до надзвичайних ситуацій – буде четвертим пунктом. Мова йде про створення запасів ремонтних матеріалів, розробка алгоритмів взаємодії з постачальниками енергії та створення «пунктів незламності».

 

Де взяти гроші для реалізації заходів з підготовки ЖКГ до зими?

Оксана Левківська наголошує: перше, що у громади під рукою — це бюджетні кошти: державні та місцеві програми підтримки. Друге — не треба забувати й про гранти та міжнародну технічну допомогу, і якщо цього року громада не встигла отримати такі додаткові ресурси – варто розпочати роботу з підготовки відповідних заявок вже на наступний опалювальний сезон.

Ще варіант — громада може співпрацювати з банками, отримувати лізингові кошти, а також сприяти залученню коштів від громадських організацій, спонсорів та благодійників.

 

Лайфхак від Новоярівської та Чорноморської громад: як готувалося місто до зими

Місто Новояворівськ (Новояворівська громада) є прикладом успішної підготовки ЖКГ до осінньо-зимового періоду. Усі багатоквартирні будинки громади, які складають 119 об'єктів, мають створені ОСББ. Залучені кошти для модернізації будівель у місті сягнули понад 80 млн грн.

У громаді діють 3 програми підтримки житлового фонду: програма енергозбереження для населення та ОСББ (за якою міська рада відшкодовує банківські відсотки до повного погашення), програма підтримки ОСББ з капітальних ремонтів та програма револьверного фонду міст Асоціації «Енергоефективні міста України» (членський внесок з місцевого бюджету Новояворівська становить 1,7 млн грн).

А Чорноморська громада встановила резервуари чистої води на 10000 куб.м на місцевому водоканалі, а також за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) та Міністерства закордонних справ Франції встановили сонячну електростанцію потужністю 52 кВт. На каналізаційних мережах застосували ЕСКО-договір від проєкту ПРООН «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО». Сучасну повітродувку встановлено завдяки Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках реалізації Проєкту міжнародної технічної допомоги «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні». Також завдяки допомозі ДАЕЕ України через GIZ встановили сонячні колектори на даху дитячого садочку. А в рамках Програми міжнародної технічної допомоги «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)» зробили енергонезележною адміністративну будівлю міської ради.

 

Висновки

«Готуватися до опалювального сезону потрібно заздалегідь», — наголошує Оксана Левківська. І, як бачимо, важливим є комплексний підхід до підготовки ЖКГ, поєднання державних і місцевих програм підтримки, а також залучення грантових та кредитних коштів. Це дозволить забезпечити комфортні умови життя для населення та зменшити ризики під час можливих надзвичайних ситуацій.

«Громади, активно використовуючи сучасні механізми підготовки до зими, можуть забезпечити стабільну роботу ЖКГ навіть в умовах викликів сьогодення», — підсумувала Левківська.

Переглядів: 206
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: житлово-комунальні послуги
Читайте також: