Молодь зі Слобожанського відвідала шведське місто-побратим Веннес
Молодь зі Слобожанського відвідала шведське місто-побратим Веннес

Понад рік тому Веннес і Слобожанське розпочали своє довгострокове партнерство, яке зосереджується на молодіжному обміні та сталому розвитку, зокрема щодо управління відходами. А нещодавно школярі Слобожанської громади на Харківщині повернулися із молодіжного табору, де знайомилися із шведським містом-побратимом.


Семеро учнів разом зі своєю вчителькою Іриною Степаненко та Тетяною Колобовою, спеціалісткою з економічного та інвестиційного розвитку громади, відвідали старшу школу Hammarskolan та гімназію Liljaskolan. Під час триденного молодіжного табору ознайомились з навчальними процесами, спробували керувати екскаваторами, готували їжу разом зі шведськими однолітками та обговорювали теми молодіжного підприємництва, сталого розвитку та демократії.

 

 

«У дні перебування тут також відбулося багато зустрічей зі шведською молоддю, що збагачувало та надихало всіх нас»

 

«Ці молоді люди випромінюють сміливість і впевненість у завтрашньому дні та бажання зробити свій внесок у розвиток своєї країни, попри складні умови, в яких вони живуть. Ми мали багато цікавих розмов про розвиток наших громад, в тому числі про відходи та їх перероблення, що є одним з пріоритетних напрямків нашого партнерства. У дні перебування тут також відбулося багато зустрічей зі шведською молоддю, що збагачувало та надихало всіх нас», — зазначив заступник менеджера муніципалітету Веннес Генрік Острум (Henrik Åström).

Під час візиту молодь жила в сім’ях у громаді Веннесу. Вони тренувалися разом із волейбольним клубом міста, відвідали Fritidsbanken - центр, в якому можна позичити спортивне обладнання, Returcentrum - організацію, функцією якої є допомога людям, яким складно працювати, стати частиною робочого життя та суспільства, а також станцію перероблення відходів на Starrberget. Також підлітки побували в місті Умео на екскурсії та відвідали Центр науки Curiosum при Університеті Умео.

 

 

«Було цікаво спілкуватися з іншими учнями та зрозуміти, що ми схожі одне на одного»

 

Молодь поділилася враженнями від візиту, а саме: для одних це була можливість побачити активне громадянське життя, для інших відволіктись від війни, а для когось можливість попрактикувати англійську.

«Візит був дуже цікавим. Я багато дізнався про шведську культуру, традиції та зустрів багато людей. Це була моя перша поїздка до іншої країни, і було захопливо побачити, як тут живуть люди. Найяскравішою подією для мене був день у школі Hammarskolan. Було цікаво спілкуватися з іншими учнями та зрозуміти, що ми схожі одне на одного», – розповідає Ярослав Мацак, один з учнів Слобожанської громади.

Молодіжний табір 16-19 вересня фінансувала громада Веннесу у співпраці з Ротарі Клубом, представники якої, зокрема, гостинно забезпечили проживання у своїх домівках. Також вдалося залучити підтримку місцевого волейбольного клубу.

 

 

«Перші кроки у партнерстві не повинні коштувати багато грошей!»

 

На думку Генріка Острума, партнерство зі Слобожанською громадою привернуло увагу багатьох сторін, включаючи громадський сектор. Також заступник менеджера муніципалітету Веннес зазначив, що у співпраці між муніципалітетами, важливо будувати особисті стосунки, починати з малого:

«Враховуючи обставини, ми підтримуємо зв'язок переважно через WhatsApp, де ми пишемо один одному невеликі привітання і надсилаємо фотографії, розповідаючи, як у нас йдуть справи. Витратьте час, щоб познайомитися і зрозуміти ситуацію та потреби один одного. Почніть партнерство з малого, і з часом воно може розростися до спільних проєктів тощо. Перші кроки не повинні коштувати багато грошей!», — Генрік Острум.

Зараз мережа міст-побратимів Cities4Cities | United4Ukraine налічує понад 50 активних партнерств, з них — 23 шведсько-українські партнерства. Угода між Слобожанською громадою на Харківщині та Веннесом була першою серед шведських міст і офіційно розпочалася на Форумі шведсько-українського партнерства у Стокгольмі, яку організувала ініціатива Сities4Cities | United4Ukraine у червні 2023 року.


Сities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022. Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінден (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. United 4 Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida).

Переглядів: 78
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: