Розвиток мережі міжнародного співробітництва у великій мірі залежить від кадрів і рівня оплати праці
Розвиток мережі міжнародного співробітництва у великій мірі залежить від кадрів і рівня оплати праці

Працівникам органів місцевого самоврядування, які відповідатимуть за розвиток мережі міжнародного співробітництва, необхідно забезпечити гідний рівень оплати праці. Адже мова йде про залучення донорських коштів та коштів ЄС на відновлення і проекти розвитку. Коштів місцевих бюджетів в умовах війни суттєво бракує.


Про це говорили під час Форуму громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

За словами Віталія Безгіна, голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, завдання громад – залучити кваліфікованих працівників у сфері міжнародного співробітництва, завдання Комітету – на законодавчому рівні створити умови, які дозволять здійснювати преміювання таких працівників, в тому числі за кошти, які будуть залучені з-за кордону.

 

 

Олександр Аліксійчук, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів доповнив, що законопроект №10284 спрямований на вирішення питання доплат працівникам органів місцевого самоврядування, які відповідатимуть за міжнародне співробітництво.

Він також додав, що у Комітету є розуміння того, що далеко не всі громади, особливо невеликі, зможуть створити проектні офіси, які б займалися підготовкою спільних із зарубіжними муніципалітетами проектів розвитку.

«ЄС - це доступ до ресурсів. Але маємо розуміти, що для такого доступу потрібна спроможність – підготувати якісний проект, забезпечити належний аудит, контролювати всі етапи виконання проекту. І поки що тут в багатьох громад «короткі руки».  Але наш Комітет, розуміючи проблему, працює над спрощенням налагодження внутрішнього співробітництва територіальних громад. Це дозволить кільком громадам об’єднувати швидко ресурси – кадрові, фінансові і створювати спільні проектні офіси», - сказав Олександр Аліксійчук.

 

 

Нагадаємо, в липні цього року народні депутати зареєстрували проект Закону №11412 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад.

Під час Форуму громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» головним чином обговорили питання реалізації завдань з територіальної організації влади. Учасники зібрання ознайомилися з пілотним впровадженням моніторингу рішень органів місцевого самоврядування щодо їх відповідності Конституції та законам України. Тернопільська область під керівництвом голови обласної державної адміністрації В’ячеслава Негоди першою в Україні розпочала запровадження ефективної моделі взаємодії місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Забезпечення законності рішень органів місцевого самоврядування передбачено програмою підтримки Ukraine Facility.

 

 


Форум громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» організовано Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Переглядів: 184
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: