«Тернопільщина має бути флагманом децентралізації і впровадження кращих практик розвитку», - Олександр Корнієнко
«Тернопільщина має бути флагманом децентралізації і впровадження кращих практик розвитку», - Олександр Корнієнко

Тернопільщина тепер має бути флагманом реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і флагманом у впровадженні кращих практик розвитку.


Про це сказав перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час Форуму громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

«Потрібно, щоб у кожному виконкомі був англомовний співробітник. Як член переговорної групи зі вступу до ЄС, завжди кажу: до ЄС ми вступаємо всі разом. Тому кожен населений пункт має зробити все можливе для досягнення європейського рівня надання послуг. Також нам дуже важливо зараз почути голоси громад напередодні голосування за бюджет. Ми маємо знати, чи наші ідеї отримують схвальний відгук. Ми виступаємо за те, щоб не зменшувати обсяг коштів для місцевого самоврядування», - сказав Олександр Корнієнко.

 

 

Цю думку підтримала Олена Шуляк, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. За її словами, перед громадами два найбільші виклики – це війна та євроінтеграційний процес. Перший виклик, окрім іншого, спричинив масову міграцію населення саме в західні області України. Тому громади зобов’язані забезпечити і для внутрішньо-переміщених осіб якісні і доступні послуги. Водночас вона пояснила, що громади отримають суттєву підтримку для виконання цих завдань. Але і збоку громад та виконавчої і законодавчої влади необхідно докласти зусиль.

 

 

Так, за словами Олени Шуляк, два з п’яти індикаторів, визначених до виконання програмою підтримки Ukraine Facility, залишаються невиконаними. Перший – запровадження нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування (законопроект №4298), другий – чітке законодавче розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів. Їх виконання важливе як для повноцінної реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, так і для залучення коштів на відновлення. Саме програмою підтримки Ukraine Facility до 2027 року передбачено допомогу Україні обсягом 50 млрд євро.

За словами народної депутатки, відповідно до програми Ukraine Facility, планується спрямувати 1 млрд грн саме на базовий рівень місцевого самоврядування для реалізації проектів відновлення та розвитку. Ще один компонент програми - створення інвестиційного фонду, до якого будуть залучені міжнародні інституції. За кошти цього фонду громади зможуть розвивати державно-приватне партнерство. Третій компонент – виділення громадам 100 млн євро для підготовки фахівців з питань міжнародної співпраці.

Нагадаємо, Тернопільська область під керівництвом голови обласної державної адміністрації В’ячеслава Негоди першою в Україні розпочала запровадження ефективної моделі взаємодії місцевого самоврядування та виконавчої влади, а  також впровадила моніторинг і аналіз прийнятих рішень місцевими радами на предмет їх відповідності Конституції та законам України.

 

 


Форум громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» організовано Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Переглядів: 348
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Олександр Корнієнко
Читайте також: