Санкцій не буде, лише консультації: РДА Тернопільщини приступили до моніторингу рішень ОМС
Санкцій не буде, лише консультації: РДА Тернопільщини приступили до моніторингу рішень ОМС

Тернопільська область розпочала реалізацію завдань з територіальної організації влади. Перший крок - обласною державною адміністрацією прийнято рішення, за яким районні державні адміністрації здійснюватимуть моніторинг та аналіз прийнятих рішень місцевими радами на предмет їх відповідності Конституції та законам України.


Про це повідомив голова Тернопільської обласної державної адміністрації В'ячеслав Негода.

"Скасовано рішення Ради оборони області щодо потреби погоджувати скликання сесій місцевих рад. Натомість районні державні адміністрації мають забезпечити моніторинг та аналіз прийнятих рішень на предмет їх законності. Громади підтримали таке рішення. Вони так само зацікавлені, щоб їхні рішення були законними. При виявленні порушень мова не йтиме про якісь санкції. Ми передбачаємо партнерську взаємодію і консультації, які дозволять виправити виявленні порушення. Так ми дійшли згоди, що сьогодні достатньо правового поля, щоб місцеві ради працювали відкрито. Мова йде в тому числі і про закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування. А виконавча влада черпатиме інформацію з відкритих джерел", - сказав В'ячеслав Негода.

Він також закликав проекти міжнародної технічної допомоги розглянути можливість долучитися до реалізації завдань з удосконалення організації системи місцевих державних адміністрацій в області, наголосивши, що місцеве самоврядування і виконавча влада - два крила, і якщо одне з них ушкоджене, то політ буде невдалим.

Нагадаємо, концептуальний документ реформи, схвалений в 2014 році, називається "Концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади". За 10 років реформи створено систему місцевого самоврядування з повноваженнями та ресурсами, спроможного вирішувати питання місцевого значення. Поки не втілені завдання з територіальної організації влади - місцевих адміністрацій та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, та завдання із забезпечення нагляду за законностю рішеннь органів місцевого самоврядування. Вдала реалізація цих завдань в Тернопільській області полегшить їх втілення в інших областях.

Переглядів: 338
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: нагляд
Читайте також: