Програма LIFE 2021-2027: гранти від Європейської комісії для України
Програма LIFE 2021-2027: гранти від Європейської комісії для України

Програма U-LEAD продовжує допомагати українським громадам у пошуку додаткових ресурсів та можливостей для розвитку. В рамках інформаційної сесії «Можливості від Європейської комісії для України: програма LIFE 2021-2027» розповіли про ще одну грантову програму — особливості її роботи, пріоритети, фінансування, типи грантів та пошук партнерів.


Програма LIFE 2021-2027 від Європейської комісії доступна для українських аплікантів, попри те що Україна поки не є членом Європейського Союзу. Вона має на меті відновлення та покращення якості компонентів довкілля, реалізація заходів із захисту довкілля та боротьбу зі змінами клімату.

«Програма відповідає цілям і завданням Європейського зеленого курсу. Вона спрямована, по-перше, на перетворення ЄС на суспільство з сучасної ресурсоефективною та конкурентоспроможною економікою, де не буде викидів парникових газів вже до 2050 року. По-друге, на захист природного капіталу ЄС, здоров’я та добробуту громадян, зменшення ризиків, пов’язаних із навколишнім середовищем та кліматом, — зазначила менеджерка з проєктів «U-LEAD з Європою» Тетяна Бондаренко.

Учасниками програми можуть бути:

  • юридичні особи будь-якої форми власності країн ЄС, Ісландії, України, Молдови та Північної Македонії;
  • органи місцевого самоврядування;
  • центральні та територіальні органи виконавчої влади;
  • установи державної, комунальної чи приватної форми власності прибуткові чи неприбуткові;
  • громадські організації.

«Проєктну заявку може бути подано заявником одноосібно або ж консорціумом учасників з багатьма партнерами. Варто зазначити, що в деяких випадках подання заявки від партнерства з певною кількістю учасників є прямою вимогою для участі в Програмі. І це мають бути учасники з різних країн. Зазвичай, це від трьох учасників з різних країн», — акцентувала Тетяна Бондаренко.

Пріоритети програми

Програма LIFE 2021-2027 має чотири підпрограми, які згруповані за пріоритетами проєктів, що можуть бути реалізовані.

  • Охорона природи та біорізноманіття

В рамках цієї підпрограми можуть бути підтримані проєктні заявки, що відповідають таким пріоритетам: охорона та відновлення природи ЄС; припинення та запобігання втрати біорізноманіття; проєкти, що сприяють впровадженню Оселищної та Пташиної директив ЄС, а також розвитку та управління мережею Natura 2000.

  • Циркулярна економіка та якість життя

Тут можуть бути підтримані проєктні заявки, що відповідають таким пріоритетам: перехід до сталого, циклічного, нетоксичного, енергоефективного та стійкого до клімату середовища; розробка циркулярних систем; захист від хімічних речовин; зменшення впливу шкідливого рівня шуму; захист якості ґрунту; поводження з відходами; забезпечення чистого повітря та морів.

  • Запобігання змінам клімату та адаптація

Пріоритети проєктних заявок, які можуть бути підтримані в рамках цієї підпрограми: перехід до стійкої, енергоефективної, заснованої на відновлюваних джерелах енергії, кліматично нейтральної та стійкої економіки, тим самим сприяючи сталому розвитку; пом'якшення зміни клімату, адаптація до зміни клімату, управління зміною клімату.

  • Перехід до чистої енергії

А тут можуть бути підтримані проєктні заявки, що відповідають таким пріоритетам: прискорення розгортання технологій, цифровізації, підвищення відповідних професійних навичок на ринку; залучення приватного фінансування для сталої енергетики; підтримка розвитку місцевих та регіональних інвестиційних проєктів; залучення та розширення можливостей громадян до переходу до чистої енергії; розбудова національної, регіональної та місцевої політики для переходу до чистої енергії.

Бюджет і типи грантів

Загальний бюджет Програми LIFE на 2021-2027 рр. становить 5,4 млрд євро, 3,5 млрд з яких передбачається на екологічні проєкти, а 1,9 млрд — на кліматичні заходи.

«Станом на зараз на сайті Європейської комісії є 32 конкурсних пропозиції по цим чотирьом підпрограмам. Конкурси триватимуть до середини вересня 204 року. Дедлайн подачі заявки — 17, 18, 19 вересня 2024. Результати відбору проєктів, як очікується, будуть оприлюднені в лютому 2025 року. А підписання грантових угод — у червні 2025 року», — зазначила Тетяна Бондаренко.

У свою чергу, адміністративна фахівчиня регіонального офісу U-LEAD в Сумській області Аліна Бондар акцентувала на типах грантових проєктів, які можуть бути подані в рамках Програми LIFE 2021-2027:

«Подання проєктів на конкурс відбувається в один або два етапи. І кінцевий термін подання документів на конкурс буде залежати саме від типу проєкту. Грантова допомога надаватиметься на умовах спів фінансування. Розмір гранту може складати від 700 тисяч до 20 млн євро. Співфінансування від ЄС може складати до 95% вартості проєкту. Партнери можуть вирішити розподіляти кошти на різні частини відповідно до угоди».

Типи грантових проєктів, які можуть подаватись в рамках Програми LIFE 2021-2027, є наступними. Це проєкти стандартних дій (SAP), стратегічні природничі проєкти (SNAP), стратегічні інтегровані проєкти (SIP), проєкти технічної допомоги (ТА) та інші, включаючи гранти координації та підтримки (OA-CSA).

Пошук партнерів: всі методи добрі, якщо працюють

Також під час інформаційної сесії звернули увагу на пошук партнерів для участі у програмі. Це питання зазвичай є одним з найскладніших для громад. Тож, як наголосила Тетяна Бондаренко, не варто відкидати усі методи:

«Насамперед, варто провести аудит наявних меморандумів, договорів та угод про співробітництво. Це можуть бути угоди, підписані десятки років тому. Важливо відновлювати комунікацію і шукати спільні точки дотику. Дієвим інструментом також є участь у міжнародних стажуваннях, візитах з обміну досвідом, конференціях. Там є доступ до широкого кола партнерів. Не варто забувати і про соціальні мережі. Це чудовий спосіб розповісти про себе ширшому колу людей».

Дієвими методами пошуку партнерів є участь в різноманітних Асоціаціях, підтримка комунікації з Торгово-промисловими палатами. Окрім того, можна скористатись і спеціальним розділом на сайті Європейської комісії. Зокрема, в розділі «Портал фінансування та тендерів ЄС» перейти в розділ відкритих конкурсних пропозицій, знайти Програму LIFE 2021-2027, перейти на сторінку конкретної конкурсної пропозиції та знайти розділ «Пошук партнерів», де можна переглянути усіх зацікавлених у цій пропозиції.

Також під час інформаційної сесії практичним досвідом по поданню проєктної заявки, отриманню гранту та впровадження проєкту в рамках Програми LIFE 2021-2027 поділилися начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, координаторка проєкту «Міста Нуль Відходів в Україні» Альона Перебинос та Голова Громадської спілки «Український Альянс Нуль Відходів» Софія Сидоренко. Вони розповіли про проєкт «Міста нуль відходів в Україні», в якому беруть участь 4 громади та 4 ГО України в партнерстві з Португалією, Бельгією, Німеччиною та Італією.

Переглядів: 2644
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: євроінтеграція програми ЄС
Читайте також: