5 сільських голів ініціюють об’єднання територіальних громад з адміцентром у с. Нечаяне

У селі Нечаяному Миколаївського району відбулася сходка сільських голів, територіальні громади яких проявляють готовність до об’єднання  довкола адміністративного центру с. Неячне. 

Люди вирішили самостійно йти на об’єднання: без  опіки та супроводу з боку райдержадміністрацій. Громади мають своє бачення конфігурацій з приводу того, кому з ким об’єднуватись. Це бачення не співпадає з Перспективним планом формування територій громад у Миколаївській області. Зокрема, довкола Неяного  бажають об’єднатись 2 сільські ради з Миколаївського району і 3 сільради з Березанського району. 

Керівник Офісу реформ-регіональний консультант з правових питань Валентин Бойко, якого очільники громад запросили взяти участь в обговоренні їх ініціативи, розповів щодо ситуації децентралізаційної реформи на Миколаївщині, про проблеми і виклики, які виникають. Надав роз’яснення Законів «Про добровільне об`єднання громад», «Про співробітництво територіальних громад» (згідно із якими була прийнята Методика формування ефективно спроможних громад). 

Особливо детально В.Бойко зупинився на пріоритетах, які після об`єднання забезпечують  територіальним громадам  ефективну спроможність. Він наголосив, що законом не забороняється вносити зміни у Перспективний план формування територій громад, але в кожному конкретному випадку такий варіант об’єднання потребує ретельного вивчення. Дійсно, вихід поза межі району – не перепона. Однак, перш ніж громади ініціюватимуть збори для прийняття відповідних угод про об’єднання вони мають бути упевнені у позитивних висновках на користь своєї подальшої дієздатності. Мають надати свою думку експерти та фахівці ОДА. 

Крім того, ініціатива людей  має стати предметом подальшого детального обговорення  на рівні двох райдержадміністрацій, щоб подальші кроки відбувались у законодавчій площині.

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...