10 громад розроблятимуть програми комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD

Стартувала програма підтримки «Розробка програми комплексного відновлення території громади». У рамках програми 10 громад із 8 областей працюватимуть разом із експертами Програми "U-LEAD з Європою" над розробкою програм комплексного відновлення.


Для участі у програмі вібрано Ратнівську громаду з Волинської області, Великодимерську та Димерську з Київщини, Буринську із Сумщини, Вільнянську із Запорізької області, Шепетівську з Хмельниччини, Томаківську та Солонянську з Дніпропетровщини, Бурштинську громаду з Івано-Франківської області та Стрийську громаду з Львівщини.

 

Географія учасників

 

Їх представлятимуть фахівці з місцевого економічного розвитку, архітектури та містобудування, управління земельними ресурсами. Крім розробки спільно з експертами U-LEAD програм комплексного відновлення (ПКВ), громади отримають допомогу у підготовці супровідного пакету документів (погодження ПКВ з ОВА/ОДА, підготовка до проведення громадських слухань, оформлення для винесення на затвердження місцевою радою). Про це розповів керівник робочої групи Програми U-LEAD з планування Григорій Стариков.

За його словами, програма підтримки має на меті й підвищення рівня професійних компетентностей учасників у сфері планування відновлення території громади та знайомство із методами та інструментами застосування геоінформаційних систем, залучення громадськості, управління проєктами і моніторингу реалізації програми відновлення.

Також Григорій Стариков повідомив, що відібрані громади представляють три різні групи:

  1. Деокуповані громади, на території яких відбувались бойові дії.
  2. Громади на кордоні з Республікою Білорусь, які потребують будівництва фортифікаційних споруд, мінування кордону тощо.
  3. Тилові громади, які зіштовхуються із обстрілами об’єктів військового значення та критичної інфраструктури, значною кількістю ВПО та релокованим бізнесом.

Що таке програма комплексного відновлення та навіщо вона громадам?

Григорій Стариков пояснив, що органи місцевого самоврядування для здійснення відновлення на місцях можуть розробляти низку документів: програму комплексного відновлення території громади, план відновлення та розвитку, оновлювати стратегію розвитку (після затвердження оновленої Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року), комплексний план просторового розвитку території громади, детальні плани території:

«Для громад ці документи нададуть змогу не тільки зробити відбудову послідовною та структурованою, а головне — закладуть підвалини для залучення фінансування від міжнародних інституцій».

Григорій Стариков наголосив, що система планування відновлення не для всіх громад є повністю зрозумілою. Так, одні документи із згаданих вище носять обов’язковий характер, а інші — ні. Одні, хоч і пов’язані з містобудівною документацією, але до неї не належать, а інші навпаки: є одночасно і містобудівною, і землевпорядною документацією.

Чому важливо мати програму комплексного відновлення?

Григорій Стариков зазначає, що у результаті змін в нормативно-правовому полі України посилилися вимоги до системи планувальних документів, що потребує відповідних дій на місцевому рівні. Зокрема: врахування принципів безбар’єрності, зеленого переходу, Нового європейського Баухаусу, циркулярної економіки, залучення громадськості, створення ефективної системи моніторингу та оцінки ризиків тощо:

«Програма комплексного відновлення визначає основні просторові, містобудівні та соціально-економічні пріоритети державної політики відновлення і включає комплекс заходів для їхнього забезпечення. Образно кажучи, це демонстрація принципу “немає грошей без планів і планів без грошей”».

Переглядів: 567
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: відновлення
Читайте також: