«Зерна співпраці проросли у всіх сенсах». Як у прикордонних громадах Чернігівщини налагоджують співпрацю
«Зерна співпраці проросли у всіх сенсах». Як у прикордонних громадах Чернігівщини налагоджують співпрацю

Авторка: Марія Булейко (Марковська)


Якось фахівці Новгород-Сіверського центру професійного розвитку педагогічних працівників разом з учителями громади поїхали в гості в сусідню Понорницьку громаду. У дитячому садку «Лісова казка» разом із представниками обох громад, окрім усього, садили зерна, аби проростити рослину.

Це був символічний процес для обох громад, які нещодавно підписали договір про співпрацю територіальних громад.

«Нещодавно вихователька пані Наталія надіслала мені фото зі словами: «Подивіться, наші зерна співпраці рясно зійшли! І ми вважаємо, що зійшли вони у всіх сенсах цього слова», – розповідає Раїса Косенко, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Новгород-Сіверської громади.

 

 

Швейцарсько-український проєкт DECIDE допоміг громадам на Чернігівщині налагодити співпрацю та показав потенціал, як можна підсилювати одне одного, підтримувати й обмінюватися досвідом.

У цьому тексті читайте про те, як Новгород-Сіверській та Понорницькій громадам вдалося налагодити співпрацю, які результати та чому для Чернігівщини таке співробітництво особливо важливе.

 

«Усе відбувалося за кавою та з величезною надією». Про початок

 

У жовтні 2023 року Ірина Зюзько, директорка Новгород-Сіверського Центру професійного розвитку педагогічних працівників, побачила оголошення DECIDE про відбір серед громад Одеської, Полтавської, Івано-Франківської та Чернігівської областей у Facebook.

У межах проєкту обіцяли допомогти налагодити співпрацю між громадами та підписати договір про співпрацю територіальних громад. Центр професійного розвитку педагогічних працівників ідеально підходив під опис об’єкта, який може надавати послуги Понорницькій громаді. Тим паче в сусідів немає такого закладу.

«У нашій громаді дуже активний Центр професійного розвитку педагогічних працівників. Фахівці постійно шукають нові можливості, щоби розвиватися, навчатися, отримувати новий досвід. Я дуже вдячний їм за це. Тож я не здивувався, коли пані Ірина прийшла до мене із пропозицією налагодити співпрацю зі сусідньою громадою», – пригадує Павло Верченко, заступник міського голови Новгород-Сіверської громади.

Не зволікаючи, у Новгород-Сіверській громаді уважно прочитали все, що потрібно зробити, щоби взяти участь в ініціативі. Заповнили заявку та написали мотиваційний лист.

«До реформи децентралізації ми із Понорницею були в одному районі. Освітяни громад знають один одного, неодноразово зустрічалися та спілкувалися. А одна із наших керівників закладів освіти нещодавно вимушено переїхала працювати в Понорницьку громаду, в Авдіївський ліцей, через постійні обстріли на прикордонні. До того ж ми були в курсі, що їм бракує допомоги для педагогів», – розповідає Ірина Зюзько.

Так, пані Ірина звернулася до начальника відділу освіти, культури й туризму Понорницької селищної ради, пояснюючи всі деталі проєкту та його важливість. Усі радо погодилися співпрацювати та почати офіційний процес налагодження співробітництва.

«Попри те, що часу було мало, ми поставилися до цього серйозно. Адже співробітництво тягне за собою відповідальність і фінанси, а договір – не на тиждень чи місяць. Розуміючи, що в громаді коштів небагато, а питання співпраці для Центру є дуже важливими, рішення ухвалили швидко. І голови підписали договір про співробітництво Новгород-Сіверської та Понорницької громадами», – розказує Ірина.

Експерти DECIDE супроводжували представників громад у процесі підписання договору. Зокрема, пояснювали, як працює алгоритм підписання договору, допомагали із підготовкою документів. Зрештою, громади надіслали договір до профільного міністерства, щоби внести в реєстр.

«Ми щиро вдячні команді DECIDE, які підтримували нас та допомагали на кожному кроці. Дякуємо за толерантність, терпіння і високий професіоналізм. Працювати з такими фахівцями – велике задоволення. Нині ми намагаємося брати участь у всіх вебінарах Проєкту, які стосуються питань освіти», – говорить Ірина Зюзько.

Далі було найцікавіше.

 

З підписання договору про співробітництво все лише почалося

 

З грудня 2023 року громади Чернігівщини співпрацюють офіційно та задокументовано. Предметом договору про міжмуніципальне співробітництво є реалізація спільного проєкту в галузі освіти під назвою «Якісна освіта – успішна громада». У громадах вирішили скласти план заходів за 4 напрямами:

  • ефективне управління;
  • психологічна допомога;
  • консультативно-методична допомога;
  • правові аспекти в межах співпраці з Бюро надання вторинної правової допомоги.

Аби визначити потреби, спілкувалися з відділом освіти Понорницької громади. Обговорювали, що може запропонувати Центр та чого потребують педагоги обох громад. Окрім усього, провели ґрунтовне опитування серед освітян.

 

 

«Величезна проблема в тому, що ми прикордонна громада, і 99 % наших заходів відбуваються онлайн. А співпраця з Понорницькою громадою, яка розташована трохи далі від кордону, та участь у цьому проєкті – це ще й можливість для нас згадати, що таке живе спілкування, проводити заходи офлайн на їхній території. Ми дуже цим загорілися. Ми вже неодноразово виїздили до них, вони приїздили до нас. Це величезна можливість ділитися досвідом», – говорить Ірина Зюзько.

 

Про відгуки та спільні ініціативи

 

Нині Центр професійного розвитку педагогічних працівників Новгород-Сіверської громади надає послуги 240 педагогічним працівникам своєї громади та 93 педагогам Понорницької громади.

«Я дякую, що Новгород-Сіверська громада обрала саме нас як громаду, з якою буде співпрацювати. Наша ТГ доволі молода, і відділ освіти в нас невеличкий. Центру професійного розвитку в громаді немає. Загалом у нас тільки чотири заклади загальної середньої освіти та три заклади дошкільної освіти, але ту методичну допомогу, яку ми отримуємо від Центру професійного розвитку, звісно, переоцінити важко», – зізнається Світлана Зикун, начальниця відділу культури, освіти й туризму Понорницької громади.

Раїса Косенко, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Новгород-Сіверської громади, пригадує перший захід-знайомство в Понорницькій громаді.

«Коли ми приїхали, у мене склалося враження, що педагоги трішки віддалені, відчувалася прохолода, дистанція. У їхній громаді колись був методкабінет, який виконував функцію контролю. Коли ми спілкувалися, я пояснила, що в нашому Центрі немає контролю – тільки допомога, супровід, консультації. І на завершення зустрічі ось оці межі стерлися. Нині вчителі та вихователі сусідньої громади навіть більш активні, ніж наші. Бо вони скучили за методичною роботою, заходами, інтелектуальною працею», – розповідає Раїса.

Наталія Король, вчителька з Понорницької громади, пригадує, як уперше взяла участь у зустрічі, яка відбувалася між працівниками Новгород-Сіверської та Понорницької громад у межах проєкту. Йшлося про атестацію вчителів, сертифікацію, формування освітньої траєкторії сучасного педагога. Тоді пані Наталія поділилася своїм досвідом, і фахівці Центру спонукали її на проходження сертифікації. Мовляв, спробуйте.

«Спочатку я була не готова до цього. Була впевнена: ну, що тут пробувати? Я дуже сумнівалася. Однак усі фахівці Центру не здавалися і всіляко підтримували мене. Зрештою, я наважилася. Нині я пройшла вже два етапи. Готуюсь до третього, який відбудеться восени. Я вдячна, бо сама б не наважилася. Вважала, що мені ще рости й рости», – зізнається пані Наталія.

Також учителька пригадує, як приїздила до Новгород-Сіверського центру дитячої та юнацької творчості, де відбулася педагогічна майстерня для вчителів у межах проєкту співробітництва громад.

«Місцеві педагоги ділилися досвідом, а також провели для нас цікавий інтерактивний квест. Ми вчилися танцювати руханки, трохи поринули в дитинство, наспілкувалися. У наш непростий час дуже важливо підтримувати свій емоційний стан. Тож було цінно, коли психологи Центру завітали в наш Авдіївський ліцей, аби розповісти про дієві практичні вправи та поради, як підтримувати себе й дітей. Я дуже багато всього запозичила та використовую у своїй роботі. Я і подумати не могла, що ця співпраця між нашими громадами буде настільки цінною», – говорить Наталія Король.

 

 

Світлана Зикун впевнена, що від проєкту виграли обидві громади.

«Ми більше дізнаємося один про одного. У нас доволі потужні заклади освіти, маємо велику когорту талановитих педагогів, яким є чим поділитися. І, знаєте, під час ось цих трьох років вимушеного мовчання, усамітнення, карантину та війни, педагоги відчували брак спілкування. А зараз ми маємо змогу отримати те, чого нам так не вистачало», – говорить начальниця відділу культури, освіти й туризму Понорницької громади.

До того ж, за словами пані Світлани, відділ освіти Понорницької громади не має консультантів у своїй структурі, їхні повноваження не такі широкі, здебільшого менеджерські. Натомість у Центрі професійного розвитку працюють консультанти.

«Тому відділ відчув полегкість: ми маємо потужну підтримку, педагоги отримали більш кваліфіковану допомогу. Гадаю, і Новгород-Сіверщина одержала позитив, адже побачила, що навіть у такий скрутний час можна організувати роботу в очному режимі», – розповідає Світлана Зикун.

Коли між громадами налагодилася співпраця, спільних проєктів і зустрічей стало значно більше. Оксана Ільющенко, заступниця директора з виховної роботи Новгород-Сіверського ліцею № 1 говорить, що не може не поділитися емоціями від відвідування закладу освіти в Понорницькій громаді в межах проєкту.

«Ми мали можливість поділитися своїм досвідом, розповісти про свої здобутки, проблеми, а колеги презентували свій заклад освіти. І такі зустрічі й діалоги насправді дуже важливі, тому що це прикордонні громади, у нас безліч спільних викликів», – впевнена Оксана Ільющенко.

Семінар-практикум був побудований у формі квесту. Вчителі проходили різні локації командами, змагалися, знайомилися з новими формами роботи в напрямі національного патріотичного виховання, які можна застосувати в роботі з дітьми. Зокрема, на семінарі в межах співробітництва громад обговорювали можливості налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування. А також грали в настільну гру з QR-кодами «Шевченко питає».

«А ще ми вчилися надавати домедичну допомогу та стріляти з пневматичної гвинтівки. Виготовляли обереги під час майстер-класів, відгадували загадки про різні продукти, із чого готуються українські страви, готували власноруч і куштували ці страви. Кожен метод можна застосовувати з дітьми. Це розширює світогляд, відбувається обмін досвідом. Це зараз так важливо», – говорить Оксана.

Співпраця ж Олени Шкалаберди, директорки Авдіївського ліцею Понорницької селищної ради, із Центром професійного розвитку для педагогів розпочалася понад 20 років. Саме в Новгород-Сіверській громаді вона розпочинала працювати педагогинею.

«Із самого початку в Центрі працювали та працюють люди, до яких можна звернутися в будь-який момент – й отримати фахову відповідь на будь-яке питання. Згодом я була вимушена евакуюватися, змінити місце проживання у зв’язку з бойовими діями на кордоні. В громаді, де я зараз, такого Центру немає. Тож, коли почула, що громади налагоджуватимуть співпрацю, спрямовану на професійний розвиток вчителів, дуже зраділа. Секрет, чому співпраця між громадами вдається, – це допомога консультантів, їхня майстерність, постійні підтримка та спілкування. Я розумію, що коли б не зателефонувала, отримаю фахову відповідь», – ділиться Олена Шкалаберда.

Директорка Центру наголошує, що до роботи залучають не лише штатних працівників, але і практиків, як-от директорів закладів освіти, психологів, юристів, педагогів-фахівців у тій чи іншій галузі, аби ті ділилися своїми знаннями та навичками з іншими.

 

 

«Загалом підписання договору – це величезний плюс для Центру. Ми сподіваємося, що в перспективі зможемо підписати засновницький договір і співпрацювати ще тісніше в галузі освіти, щоби полегшити фінансову напругу в нашій громаді», – говорить Ірина Зюзько.

 

Про мінігрант та плани

 

DECIDE також виділив мінігрант – 130 тисяч гривень – для кожної з громад, які уклали чи мають намір укласти договори про співробітництво територіальних громад і пройшли конкурсний добір. Гроші надали як підтримку та стимул для громад-партнерів. Усе – щоби почати реалізовувати спільні проєкти у сфері освіти.

Так, для Новгород-Сіверського центру професійного розвитку педагогічних працівників закупили потрібну для ефективної роботи техніку. Зокрема, закупили 4 комп’ютери, 2 принтери, документ-камеру, графічний планшет, сучасні навушники, канцелярію, павербанки.

 

 

«Наша громада дотаційна, і коштів на те, що ми хочемо та що потрібно, не завжди вистачає. Тому проєкти – це можливість залучити додаткові кошти в громаду на розвиток освіти», – пояснює Ірина Зюзько.

Павло Верченко, заступник міського голови Новгород-Сіверської громади, розповідає, що це не перша угода про співробітництво в громаді, але перша – в освітній галузі.

«Окрім усього, дуже важливо, що цей досвід підписання налагодив процес комунікації між двома громадами. Ми справді почали більше спілкуватися, цікавитися робочими процесами, які відбуваються в обох громадах. Нині ми працюємо з іншими громадами над створенням спільного комунального підприємства. Там у нас трішки інша форма міжмуніципального співробітництва. Але ми маємо перевагу, вже знаємо, як рухатися, та маємо дорожню карту», – говорить Павло Верченко.

Також у громаді роздумують над тим, аби налагодити співпрацю за напрямом розвитку інклюзивної освіти, зокрема в ІРЦ, який розташований у Новгород-Сіверській громаді. ІРЦ може надавати послуги дітям інших громад, які цього потребують.

«До слова, Центр професійного розвитку також співпрацює зі спеціалістами інклюзивно-ресурсного центру. Ми залучаємо їх до своїх заходів. Адже освіта – це сфера, яка вимагає співпраці й порозуміння з усіма, хто навколо нас. Ми всі працюємо заради дітей», – впевнена Ірина Зюзько.

Освітяни Чернігівщини докладають величезних зусиль, аби освіта в регіоні розвивалася попри постійні обстріли з боку росії.

«У нас дуже страшно й гучно. Є села, які на сьогодні вже пусті. Ми втрачаємо дітей, гарних педагогічних працівників. На жаль, гинуть люди. Але ми не здаємося – залишаємося і працюємо тут, навіть проводимо об'єднавчі заходи, наприклад, День вишиванки. Цьогоріч наші освітяни презентували вишиванки своїх родин. Це такі тремтливі історії. Діти вітали нас українською піснею. Ось це живе спілкування – наше все. Кожна така можливість – це промінчик світла в темному царстві. Ми намагаємося триматися самі та не давати опустити руки нашим колегам», – говорить Ірина Зюзько.

 

 

Олена Шкалаберда, учителька, яка пропрацювала півтора року у важких умовах. А коли відбувалися обстріли, працювала дистанційно підсумовує:

«Знаєте, коли працюєш в офлайн-режимі й бачиш дітей, які біжать до тебе й обіймають, танцюють на перерві, розумієш, що це наше майбутнє. Ви б бачили, які діти щасливі, коли бувають дні без повітряних тривоги – вони розквітають. Ми працюємо для дітей, бачимо, для кого потрібно здобувати перемогу. Ця згуртованість дає нам міцність і потужні сили. Ми невпинно будемо працювати заради дітей і робити все можливе на рівні громад, кожного та кожної з нас», – підсумовує Олена Шкалаберда.

Переглядів: 1060
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: