Громади-ветеранам. Всеукраїнська асоціація громад продовжує навчання для фахівців ОМС
Громади-ветеранам. Всеукраїнська асоціація громад продовжує навчання для фахівців ОМС

Цього разу дводенний очний навчальний захід відбувся у селищі Коцюбинське на Київщині та зібрав 25 фахівців із 5 областей України (Київської, Чернігівської, Вінницької, Сумської та Черкаської).


Голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма, зазначив:

«Всеукраїнська асоціація громад переймається проблемами ветеранів і вже третє проводить інформаційно-навчальний захід очного формату. Адже ми повинні зробити все, щоб створити гідні умови для ветеранів. Це велика робота, на яку усім потрібно звернути увагу: від Мінветеранів, Мінсоцполітики до місцевої влади. Щоб ветерани не залишилися на узбіччі, вони повинні бути в центрі уваги».

Навчання для фахівців ОМС проводиться у межах проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізовує Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з ГО «Простір Можливостей» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк сказав:

«Міжнародний фонд “Відродження” вирізняється тим, що підтримує ідеї, які на часі, які найбільш актуальні на цей момент. Дуже їм вдячні за сприяння, за допомогу у становленні ветеранського напряму діяльності ВАГ. Адже ветерани, повернувшись у свої громади, мають ставати не проблемою, а цінним ресурсом громади. Нам треба вже сьогодні додавати громадам спроможності, фаховості у роботі з ветеранами».

Голова Правління ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда зазначила, що ветеранська спільнота буде рухати усі напрями розвитку України, буде драйвером різних сфер та галузей:

«Війна триває, але ми очікуємо перемоги і демобілізації. Тисячі людей повернуться у громади, а тому важливо розуміти, чи є громада спроможною підтримати і допомогти ветеранові реінтегруватись. Сьогодні на навчанні для фахівців ОМС ми розбирали декілька важливих питань: якою має бути стратегія розвитку громади в контексті ветеранської політики, якою має бути окрема програма підтримки ветеранів, хто реалізовує ветеранську політику на місцях. Зокрема, обговорили посаду фахівця з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб».

Під час навчання фахівців ОМС експерти ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда та Ярослав Павловський торкнулись таких тем:

  • що таке кейс-менеджмент;
  • які ознаки спроможності громади;
  • як створити ветеранський простір та що потрібно у першу чергу;
  • які цільові аудиторії та їхні потреби.

 

 

Наталія Черненко, учасниця навчання, головна спеціалістка відділу соціального захисту та охорони здоров'я (Драбівська громада, Черкаська область), розповіла:

«Багато ветеранів заходять до мене в кабінет спочатку з недовірою, що я можу допомогти. І основним показником своєї роботи я вважаю те, коли ветеран виходить з кабінету і посміхається та каже дякую. І коли родина потім приходить і каже: ви нам допомогли, - це основне і найголовніше. Тому нагальне питання — допомогти їм, а для цього нам зараз необхідні знання, оволодіти якомога більшою кількістю інформації, щоб розуміти, як саме ми можемо допомогти на запит ветерана та його родини. Багато виникає у соцпрацівників питань: як організувати роботу, як сукупно створити план дій, щоб покращити якість роботи з ветеранами».

Валентина Арестова, учасниця навчання, головний спеціаліст відділу соціального захисту та ветеранської політики (Димерська громада, Київська область), сказала:

«Ми готуємося зустрічати наших ветеранів та ветеранок вдома. Тому під час навчання я намагаюсь знайти відповіді на питання, з якими зіштовхуюсь на роботі, і приїжджаю з певним кейсом знань вже у громаду та починаємо втілювати з колегами ці знання вже на практиці».

Любов Процько, учасниця навчання, головний спеціаліст відділу соціального захисту населення (Талалаївська громада, Чернігівська область), зазначила:

«За можливості наша громада бере участь у навчаннях та заходах з ветеранської політики і хотіли б надалі також отримувати нові знання, щоб розвивати нашу громаду, надавати якісні послуги ветеранам. Звертаються ветерани з проханням про реабілітацію, відновлення, матеріальну допомогу тощо».

 

 

Всі учасники інтенсивної дводенної навчальної програми отримали сертифікати про проходження навчання - вони повертаються у громади з новими практичними знаннями, які нині вкрай необхідні для важливої й непростої роботи з ветеранами та їхніми родинами.


У рамках проєкту заплановано 5 очних інформаційно-навчальних заходів безпосереднього в громадах, де не менш як 200 голів громад матимуть можливість заглибитись у ветеранську тематику, а понад 100 фахівців ОМС (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами) пройдуть навчання з питань реінтеграції ветеранів та ветеранок, підтримки їхніх сімей – вони вивчатимуть інструменти підтримки ветеранів та підходи до реалізації місцевої ветеранської політики через формування місцевих стратегій та програм із врахуванням ветеранського компоненту.

Переглядів: 343
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: