Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку
Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку

Авторка: Марія Булейко (Марковська)


Центр професійного розвитку для педагогічних працівників у Верховині, що на Івано-Франківщині, з любовʼю називають швидкою освітньою допомогою. Ідеться про оперативну допомогу для педагогів, які потребують поради, підтримки, відповідей на запитання тощо.

Нині тут працюють сім фахівців, які надають послуги понад 650 педагогам Верховинської громади та тепер ще 317 педагогам Білоберізької.

Річ у тім, що нещодавно сусідні Верховинська та Білоберізька громади уклали договір про міжмуніципальне співробітництво. Про таку можливість дізналися від Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

 

 

«Відділ освіти кожної громади наче й робить усе те саме, що й сусідній відділ, але однаково всі працюють порізно. Водночас у нас дуже багато спільного, а що найважливіше – спільне розв’язання проблем. Тож коли нам запропонували співпрацю у сфері освіти, ми дуже зраділи. Фахівці нашого Центру професійного розвитку для педагогів готові взяти під своє крило учителів із сусідньої громади. Ми вбачаємо в цьому користь для обох ТГ», – каже Ірина Сумарук, начальниця відділу освіти Верховинської територіальної громади.

У цьому тексті читайте про те, як на Івано-Франківщині вдалося об’єднатися двом громадам, які переваги такої співпраці та що вже планують втілити разом.

 

Дружба, яка переросла в офіційний договір

 

Часто підґрунтям для співпраці між громадами стають теплі особисті взаємини. Так, начальниці відділів освіти Верховинської та Білоберізької громад знайомі давно. Галина Дмитроняк із Білоберізки раніше була керівницею методичного центру у Верховині, який був тут до центру професійного розвитку. А Ірина Сумарук із Верховини тоді була директоркою школи.

«Галина Миколаївна була моєю освітянською “мамою”. Тож ми підтримували спілкування після формування окремих громад – Верховинської та Білоберізької. Близько трьох років ми роздумували про подібне партнерство. Ще тоді розуміли, що це мотивація для наших консультантів. Адже це розширює їхнє поле педагогічної діяльності, де можна надавати освітні послуги», – говорить Ірина Сумарук.

Галина Дмитроняк, начальниця відділу освіти Білоберізької громади, розповідає про найголовнішу причину, чому в громаді хотіли укласти договір про співробітництво із Верховинською ТГ. Річ у тім, що відділ освіти Білоберізької територіальної громади невеличкий – складається із трьох спеціалістів, а питанням професійного розвитку педагогів мають займатися фахівці.

«У нас немає повноважень надавати консультативні послуг педагогам. Усе ж ми керівники, менеджери, які відповідають за організацію освітнього процесу, координування дій між навчальними закладами та органами місцевого самоврядування тощо. Звісно, ми всіляко намагалися допомагати педагогам нашої громади, але йшлося про додаткове навантаження. Щоб надати консультацію, я була змушена дуже детально заглиблюватися в ту чи іншу тему, адже методика не стоїть на місці. А я із цим не працюю щодня», – пояснює Галина Дмитроняк.

 

 

Натомість фахівці, які працюють у Центрі професійного розвитку для педагогів, щодня стикаються з тими чи іншими типовими запитами та можуть надати фахову консультацію.

«Ми у відділах освіти справді не маємо нагоди пропрацювати з кожним вчителем. Ми настільки засипані організаційними й формальними справами, що не встигаємо працювати з напрямом професійного розвитку педагогів. А от діяльність Центру спрямована саме на це. І більша кількість педагогів, які до них звертаються, – це також додаткова мотивація для наших консультантів розвиватися», – доповнює Ірина Сумарук.

Саме тому, кажуть, така співпраця була важливою і необхідною обом громадам.

«І саме в цей момент органічно підвернулася можливість від DECIDE, щоби укласти договори про міжмуніципальне співробітництво юридично правильно, з допомогою експертів. Ми одразу взялися за це!», – пригадує пані Галина.

Ідея ініціативи співробітництва громад від Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – допомогти громадам зрозуміти, що вони мають змогу підсилювати одна одну, співпрацюючи. І коли в тій чи іншій громаді немає ані потрібних фінансів, ані кадрів, аби самостійно реалізовувати проєкти, на допомогу може прийти сусідня громада.

Завдяки міжмуніципальному співробітництву можна створювати спільні проєкти, надавати послуги іншій громаді та отримувати такі послуги, обмінюватися досвідом і шукати розвʼязання спільним викликам.

Так, експерти Проєкту допомагали громадам пройти всі процедурні кроки: підготувати необхідні документи, створити комісії з підготовки проєктів договорів, підписати договір, надіслати профільному міністерству для внесення в реєстр.

 

 

Галина та Ірина розповідають, що не мали жодних викликів чи проблем, коли розповіли про таку ідею співпраці головам громад.

«Наші голови нам дуже довіряють, і тому вони одразу схвалили цю ідею. Вони розуміють, що розвиток освіти – на часі. Адже, зрештою, усе це – для дітей. І тим паче ми є добрими сусідами. Тож не було жодного спротиву чи застережень із боку обох голів. Маємо щастя працювати з такими тямущими керівниками. Буквально в межах двох тижнів ми зробили всі документи про співпрацю, а голови підписали», – розповідає Ірина Сумарук.

 

 

Секретом успіху такого швидкого налагодження співпраці та проходження всіх бюрократичних кроків називають довіру.

«Між нами немає жодної підозри один до одного. Ніхто не сумнівається в професійності фахівців іншої громади. Ніхто не каже, мовляв, я знаю краще, а ти гірше. У нас такі товариські, щирі, відкриті взаємини. І це є основою для професійного спілкування», – говорить Ірина Сумарук.

Договір про міжмуніципальне співробітництво між Білоберізькою та Верховинською громадами підписаний поки що на три роки.

«У повній силі він ще не запрацював, але ми вже відчуваємо величезні переваги. Загалом співпрацю ми плануємо офіційно розгорнути із серпневих діалогів педагогічних працівників – про початок 2024–2025 навчального року», – ділиться Галина Дмитроняк.

 

 

Які переваги від співробітництва вже є

 

Нині Центр професійного розвитку педагогів у Верховині надає послуги педагогам із Білоберізької громади в телефонному режимі та онлайн. Проте вже є стратегія розвитку співпраці з 1 вересня 2024 року: коли і як відбуватимуться виїзні засідання, онлайн-консультації, освітянські діалоги, доєднання педагогів Білоберізької громади до професійних спільнот тощо.

«Зараз ми займаємося підготовкою до потужної співпраці та точково консультуємо педагогів. Насамперед ми додаємо педагогів Білоберізької громади до наших Viber-спільнот, де вони мають змогу першими дізнаватися про новинки, виїзні засідання чи цікаву інформацію від Центру. Далі – виходимо із їхніх запитів. Ми завжди комунікуємо позитивно і стараємося допомогти педагогам, щоб їм було добре й нам було комфортно, дотримуємося демократичного стилю спілкування», – пояснює Віра Дятчук, директорка Верховинського центру професійного розвитку для педагогів.

Також громади домовилися, що Білоберізька ТГ фінансує одну ставку фахівця Центру професійного розвитку для педагогів, аби покрити витрати часу та коштів на допомогу й підтримку вчителів.

«Ми тільки розпочали співпрацю, а я вже відчула зміни. Адже до мене все рідше звертаються педагоги з різних питань. Отже, люди отримують консультації у фахівців у Верховині й не потребують моєї безпосередньої участі. А от Верховина, мабуть, відчула більше навантаження», – усміхаючись, каже Галина Дмитроняк.

Також представниці громад зауважують, що разом стало легше розв’язувати спільні проблеми та болючі питання. Наприклад, нині роздумують про реформу профільної середньої освіти: де будуть ліцеї, як вони будуть функціонувати, куди дітям буде зручніше добиратися.

До того ж, аби стимулювати до співпраці, DECIDE оголошував конкурсний набір для громад, які уклали чи мають намір укласти договори про співробітництво територіальних громад. Ідеться про 130 тисяч гривень, за які Білоберізька та Верховинська громади вирішили осучаснити Центр професійного розвитку для педагогів. А Білоберізька громада виділила ще 35 тисяч гривень співфінансування.

Так, порадилися з директоркою Центру та колегами щодо того, які є запити, і закупили п’ять сучасних моноблоків, камери, мишки, клавіатуру, колонки, два принтери, ламінатори, проєктор, який може працювати навіть на батарейках.

 

 

«І, знаєте, фінанси тут не мають такого важливого значення, як налагоджена співпраця. Це – справді додаткова мотивація для полегшення роботи. Найважливіше – тепер ми вже маємо документальне підґрунтя, працюємо офіційно і плануємо розвивати співробітництво», – розповідає Галина Дмитроняк.

 

 

Частину обладнання залишили в Білоберізькій територіальній громаді, а частину – у Центрі професійного розвитку для педагогів у Верховині на умовах оренди.

«Коли будуть виїзні консультації, працівники Верховинського центру професійного розвитку будуть мати можливість у нас, на місці, надавати такі послуги. А якщо наші педагоги їхатимуть до Верховини, то матимуть можливість так само користуватися цим обладнанням», – пояснює Галина Дмитроняк.

 

 

Чому співпрацювати – важливо та корисно

 

За словами пані Галини, відгуки керівників закладів освіти Білоберізької громади, чиї педагоги звертаються за консультацією у Верховину, тільки позитивні.

«Ніхто не сказав, мовляв, «Ой, навіщо нам те співробітництво, могли й без Центру обійтися». Навпаки – казали, що це дуже добра ідея, – і вона дає свої результати. Загалом я не бачу жодних недоліків у співробітництві громад. Якщо є синергія – це дає свої результати. Це – наче відкрити два ока, замість того, щоби бачити одним», – говорить пані Галина.

Директорка Центру професійного розвитку для педагогів у Верховині Віра Дятчук каже, що найбільша цінність для Центру – обмін досвідом між педагогами двох громад.

«Чим більше вчителів – тим цікавіше. Кожен і кожна зі свого закладу освіти можуть розповісти про унікальну методику викладання предметів, як справляються із психологічними викликами здобувачів освіти, як реагують на проблеми. Це дуже цікаво послухати та взяти до уваги», – каже Віра Дятчук.

Галина Дмитроняк каже, що частково DECIDE закріпив у представників обох громад думку про те, що співпраця – важлива.

«Важлива співпраця громад, областей, колективів, керівництва, фахівців – на цьому Проєкт наголошує завжди. Ми впевнилися, що має бути спільна мета. Я думаю, наша співпраця буде продовжуватися навіть після завершення договору. Ми щиро раді, що ми маємо таких сусідів, які поруч не тільки територіально, а й професійно та морально», – завершує Галина Дмитроняк.

Переглядів: 210
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: