«Сили відновлення» — на Суспільному вийшов серіал про відбудову деокупованих громад
«Сили відновлення» — на Суспільному вийшов серіал про відбудову деокупованих громад

Із 17 до 20 червня о 22:15 місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Чернігів, Суспільне Суми, Суспільне Полтава тощо) покажуть проєкт «Сили відновлення»* — про шляхи відновлення деокупованих громад у чотирьох регіонах України. Всі відео проєкту також можна переглянути на ютуб-каналі Першого.


«Сили відновлення» — це проєкт-спостереження і проєкт-допомога громадам на деокупованих територіях, які планують своє «завтра». Для нього обрали 4 громади з Харківської, Сумської, Чернігівської та Запорізької областей, і співпрацювали з ними протягом пів року.

Проєкт «Сили відновлення» покликаний не лише розповідати історії деокупованих громад, а й допомогти їм йти шляхом відновлення.

Креативна продюсерка департаменту спеціальних проєктів Суспільного Оксана Кириленко розповіла про проєкт від зародження ідеї до втілення:

«Коли бачиш зруйнованим те, що любив і вважав своїм домом, — звичайно, тебе переповнює злість і ненависть до тих, хто це зробив. Але ще сильніші почуття — бажання відбудувати все й відновити життя в кожному місті й селі. Проєкт зародився з дискусії: чи треба це робити зараз, коли триває війна? Ба більше, на прикордонні з рф. Тож я почала аналізувати інформацію про деокуповані громади: як вони живуть зараз, що думають люди про відновлення і якою бачать перспективу своєї громади. Вражає тотальна жага відновлення й сила та натхнення людей, які це роблять. Задумом проєкту було долучити до цього процесу науковців, щоб у кожній громаді провести стратегічні сесії й допомогти побачити перспективу розвитку. Грантодавці ідею підтримали — тож маємо приклад чотирьох прикордонних громад у Сумській, Запорізькій, Харківській та Чернігівській областях, які не просто “поприбиралися”, а й взяли на себе відповідальність за те, як житимуть завтра».

Програму через мистецький конкурс Суспільного втілила команда Black Fox production.

Для режисера і сценариста Володимира Нянькіна зйомки цього проєкту стали непересічним досвідом, він розповів про свої враження від побаченого:

«Дуже вразило те, наскільки різні громади по-різному живуть. Громада на Чернігівщині вразила масштабами руйнувань і тим, як наполегливо люди відбудовують свої будинки. Там була знищена більша частина будівель. У Запорізькій області ми відвідали прифронтову громаду, в якій багато мешканців стали на захист України. Тростянець — це історія відновлення після окупації. Наша команда була серед перших, хто відвідав це місто після деокупації. Зараз воно відновлюється вражаючими темпами. Роганська громада — біля Харкова і нерозривно з ним пов'язана. Це дуже впливає на її життя, — розповідає Володимир Нянькін і додає: — Коли відвідували різні громади, то могли сприяти обміну досвідом між ними. Ми побачили, що для відновлення звільненим територіям потрібен потужний громадський сектор, потрібні навички роботи з донорами, грантами. Сподіваюсь, наш проєкт допоможе цим процесам».

Детальніше про чотири громади, які можна побачити у проєкті «Сили відновлення»:

Іванівська громада Чернігівської області після деокупації почала відновлювати зруйноване російськими військами та започатковувати нові проєкти для своїх мешканців. Місцеві жителі зайнялись громадською діяльністю, створили соціальне підприємство, а також почали залучати іноземні інвестиції для відбудови й розвитку.

 

 

Роганська громада на Харківщині з перших днів повномасштабного вторгнення була частково окупована, а підконтрольна Україні частина — перебувала під постійними обстрілами російської армії. Зруйновані будинки та інфраструктура потребують відновлення.

 

 

Тростянецька громада після деокупації почала відновлювати зруйноване російськими військами й започатковувати нові проєкти для своїх мешканців. Місцеві жителі зайнялись громадською діяльністю, започаткували психологічну допомогу для мешканців, відновлюють роботу місцевої фабрики, а також почали залучати іноземні інвестиції для відбудови та розвитку.

 

 

Вільнянська громада Запорізької області — прифронтова. Тож планувати життя та відбудовувати зруйноване для місцевих мешканців — непросте завдання. Як громада працює з інвесторами, відновлює житло і розробляє проєкти для психологічної підтримки жителів — дивіться у відео.

 

 


Проєкт «Сили відновлення» створили за результатом мистецького конкурсу на виробництво проєктів на умовах грантової угоди з метою реалізації договору про надання гранту «Медіа мають значення — ініціатива розвитку місцевого самоврядування та доброчесності» за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Проєкт «Сили відновлення» було створено за підтримки за підтримки Європейського Союзу, Німеччини, Данії, Польщі та Словенії. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її авторів і в жодному разі не може вважатися таким, що відображає погляди Програми «U-LEAD з Європою», уряду України, Європейського Союзу, Німеччини, Данії, Польщі та Словенії.

Переглядів: 3158
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: історії війни
Читайте також: