Миргородська громада поповнює бюджет завдяки упорядкуванню земельного фонду
Миргородська громада поповнює бюджет завдяки упорядкуванню земельного фонду

2023 року Миргородська громада, що на Полтавщині, провела аудит земельного фонду та створила земельну карту громади. До проведення аудиту громаду спонукала відсутність інформації про речові права на земельні ділянки, зокрема про строки дії права користування земельними ділянками. Упорядкувавши земельний банк громади, Миргород отримує більше доходів у місцевий бюджет від оподаткування землі. Наразі за результатами проведеного аудиту до бюджету міста додатково надійшло понад 1,5 мільйона гривень, що становить 3,2% доходів громади.


«Аудит земель дає можливість контролю розораності земель та виведення з тіні оренди земельних ділянок. Громада стає захищеною від самовільного зайняття земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Все це в довгостроковій перспективі призведе до значного росту надходження до бюджету громади», - говорить голова Миргородської громади Сергій Соломаха про переваги проведеного аудиту.

 

Голова Миргородської громади Сергій Соломаха

 

Метою аудиту для Миргорода було встановлення стану використання земель, виявлення власників та користувачів земельних ділянок, а також визначення напрямків раціонального використання земель.

Аудит дав змогу Миргородській громаді виявити та упорядкувати інформацію про ділянки в рамках свого земельного банку: підпорядковані ділянки, ділянки, які були віддані в оренду чи самозахопленні без відома власників, ділянки, які агровиробники обробляють в тіні повністю або частково, ділянки державної та комунальної власності.

«Земельний аудит – складний процес, оскільки від його ефективності залежить не тільки наповнення бюджету, а й співпраця з сільськогосподарськими виробниками та місцевим бізнесом», - констатує Сергій Швайка, заступник міського голови-начальник Управління комунальних ресурсів Миргородської громади.

У результаті аудиту громада зібрала відомості про понад 34 тисячі земельних ділянок площею майже 50 тисяч гектарів, з який в оренді перебуває 27 тисяч гектарів. Це дозволило громаді збільшити обліковані площі, що використовуються сільськогосподарськими виробниками.

 

 

Аудит також виявив ряд порушень правил користування землею, які негативно впливають на екологію та сталий розвиток громади. Крім того, було зафіксовано випадки розораності масивів землі за межами сформованих земельних ділянок без відповідної оплати за користування цими землями. Верифікували і випадки обробітку земельних ділянок сільськогосподарськими товаровиробниками без належного оформлення договорів та офіційної виплати орендної плати. Також виявили факти несплати податків до бюджету громади.

За результатами виявлених порушень громада провела ряд заходів для упорядкування земельного фонду: провела земельні торги, уклала договори оренди, провела претензійно-позовну роботу. Цей комплекс заходів сприяв збільшенню надходжень до бюджету громади.

На цьому робота по упорядкуванню земельного банку не завершується. Наразі громада готується до проведення подальших земельних торгів та планує розроблення документації із землеустрою на 44 земельні ділянки, що в подальшому також збільшить надходження до бюджету.

 

 

Проте земельний аудит – не єдиний інструмент управління ресурсами, який ефективно застосував Миргород. Лише за рік Миргородська громада здобула майже 2 мільйони гривень, стягнувши, за підтримки експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», безпідставно збережені кошти з власників 21 земельної ділянки, які не уклали договір оренди землі або ж не сплачували її.

«Ми лише на початку, працюємо і надалі, кожну земельну ділянку перевіряємо на наявність власника, орендаря, користувача. Виправляємо технічні помилки, документуємо нові земельні ділянки, що в подальшому допоможе актуалізувати реєстр даних як джерело інформації земельного банку», - описує план команди Миргородської громади Сергій Швайка.

Аудит землі — це можливість побачити прогалини та можливості для подальшого розвитку громади. Прагнення до систематизації, упорядкування та якісні досягнення у сфері управління активами та земельними ресурсами Миргородської громади високо оцінені Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» та відзначені як краща практика.

Переглядів: 1737
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: земля
Читайте також: