Здобувати мільйони в бюджет, пильнуючи недобросовісних орендарів землі: досвід Миргородської громади
Здобувати мільйони в бюджет, пильнуючи недобросовісних орендарів землі: досвід Миргородської громади

Лише за рік Миргородська громада здобула майже 2 мільйони гривень, стягнувши, за підтримки експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», безпідставно збережені кошти з власників 21 земельної ділянки, які не уклали договір оренди землі або ж не сплачували її.


Це та опція, якою можуть користуватися громади, щоб поповнити бюджет, поки немає можливості реалізовувати нові повноваження щодо повного контролю землі замість Держгеокадастру — через Постанову Кабміну на час воєнного стану.

«До прикладу, один з орендарів Миргородської громади має три земельні ділянки, на яких є різні підприємства — заправна станція, пункт приймання металу та магазин. Проте оренду він не сплачував. Згідно з законом ми можемо виставляти претензію за останні 3 роки, тож  ми так і зробили — і лише з цього власника стягнули майже 250 тисяч гривень», - розповідає Ольга Житченко, фахівчиня сектору державного контролю за використанням та охороною земель земельного відділу Миргородської міської територіальної громади.

 

Ольга Житченко на робочому місці

 

Безпідставно збережені кошти за 18 ділянок у громаді стягнули добровільно, з трьох — через суд. Зараз готують ще три нових позови.

Налагодити цей процес громаді вдалося завдяки тому, що у 2021 році у земельному відділі громади створили сектор самоврядного контролю (нині це вже сектор державного контролю за використанням та охороною земель), — підкреслює пані Ольга. Відтоді не гаяли ні хвилини  — напрацьовувати усі земельні ділянки громади, переводили їхню власність з державної на комунальну та вишукувати усіх власників нерухомого майна.

«Ми робили десятки дзвінків за день, щоб закликати орендарів оформити договори оренди  —  нам вдалося зібрати і зафіксувати близько 2000 таких договорів. Пильнувати своєчасну сплату оренди продовжили після повномасштабного вторгнення, коли усі трохи оговталися,  — аби у такій складній ситуації комунальні служби могли фінансово вижити. Цей підхід допомагав нам наповнювати бюджет і не порушувати закон», — додає Ольга Житченко.

У секторі державного контролю за використанням та охороною земель працюють пані Ольга  — головна фахівчиня, яка пильнує орендарів, та юрист, котрий може фахово підготувати претензії і позови до суду, не чекаючи місяцями на реакцію правоохоронців та прокуратури. Крім того, громада регулярно звертається за підтримкою до експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

«З Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» співпрацюємо постійно і тісно. Команда завжди на зв’язку, надає фахову консультаційну підтримку, надсилає “модельні акти” та проводить семінари щодо управління активами. Особливо цінним був офлайн-тренінг на тему «Забезпечення прав місцевих рад у сфері земельних відносин» та роз'яснення законодавства щодо державного контролю від фахівчині Проєкту з правових питань. З такою допомогою нам вдається працювати ще ефективніше», - підсумовує Ольга Житченко. 

Нагадаємо, що з квітня 2022 року громади здобули право самостійно контролювати власну землю. Цей закон дозволяє не лише стягувати безпідставно збережені кошти, а й перевіряти об’єкти на порушення юридичних вимог щодо використання ділянок, запобігати забрудненню земель та зниження їхньої родючості, а також погіршенню стану природи та природних ресурсів.

Наразі громади не можуть реалізовувати такі повноваження — це на час воєнного стану призупинила Постанова Кабінету Міністрів №303. Проте в будь-який момент ця можливість знову може стати доступною — тому експерти радять не чекати, а вже зараз ознайомлюватися зі своїми повноваженнями, уніфікованою формою акта, яку нещодавно затвердило Міністерство аграрної політики та продовольства України, а також шукати можливості відстоювати інтереси громади — як це зробили у Миргороді.

Також за підтримкою у цій темі звертайтеся до команди  Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» на офіційну електронну пошту hoverla@dai.com або roman_romanko@HOVERLA.com

Переглядів: 862
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: