Реінтеграція ветеранів: асоціація громад проводить навчання для органів місцевого самоврядування

 

У Лисецькій громаді на Івано-Франківщині відбувся інформаційно-навчальний захід у межах проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізовує Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з ГО «Простір Можливостей» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Понад 40 голів громад західних областей, а також фахівці органів місцевого самоврядування (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами) дізнались про інструменти підтримки ветеранів, ветеранок та їхніх сімей, про підходи до реалізації місцевої ветеранської політики, напрацювали місцеві стратегії та програми із врахуванням ветеранського компонента.

Разом з представниками Мінветеранів і громадськими експертами учасники обговорили також конкретні заходи для успішної інтеграції ветеранів у цивільне життя, обмінялись досвідом в роботі з ветеранами та успішними кейсами.

Серед найбільш актуальних питань: забезпечення ветеранів житлом, працевлаштування, психологічна підтримка та медичне обслуговування.

У межах проєкту відбудеться 5 очних інформаційно-навчальних заходів у різних громадах України. До них будуть долучені близько 200 голів громад і 100 фахівців ОМС.

«Реінтеграція ветеранів – одне з найважливіших питань для громад. Зрозуміло, що кожна громада йде своїм шляхом, але нам важливо обмінятись досвідом, кращими практиками і напрацювати ефективну стратегію підтримки ветеранів на місцях. Ми маємо 10 пілотних громад, де проведено стратегічні сесії, після чого будуть напрацьовані програми по роботі з ветеранами. Вони стануть дороговказом для всієї України: як працювати з ветеранами у різних аспектах», – розповів виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

За його словами, філософія проєкту полягає в тому, що робота з ветераном має вестись ще коли він є військовим.

«Ветеран – це виклик для громади, а потенціал для розвитку. Тільки з таким підходом на місцях буде результат», – переконаний він.

 

 

Зі свого боку головний спеціаліст відділу освітніх програм та професійної адаптації Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Мінветеранів Ірина Положешна зазначила, що фактично процес реінтеграції ветеранів війни та членів їх сімей відбувається саме в громаді – адже вони в ній проживають, отримують послуги, працюють, навчаються, відпочивають, відновлюють своє фізичне здоров’я та психоемоційний стан.

Відповідно до наказу Мінветеранів від 09.04.2024 №111, затверджено професійний стандарт «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб», який внесений до Реєстру кваліфікацій Національного агентства кваліфікацій 12 квітня 2024 року.

Метою впровадження професії Фахівця із супроводу ветеранів війни та членів їх сімей є надання послуг щодо можливостей, прав, гарантій, пільг, отримання публічних (електронних публічних), соціальних, освітніх, реабілітаційних, психологічних та інших послуг, зокрема з питань оформлення документів для отримання таких послуг, визначення пріоритетності потреб зазначених категорій осіб та допомога у пошуку найбільш оптимальних та ефективних інструментів їх реалізації.

Тож Мінветеранів спільно з органами виконавчої влади, та місцевого самоврядування необхідно забезпечити успішну адаптацію ветеранів з урахуванням їх групових та індивідуальних потреб задля забезпечення відповідного цивільному життю рівня благополуччя через сприяння створенню в територіальній громаді організаційних, культурних та соціально-економічних умов.

Про нові можливості для реінтеграції та реабілітації ветеранів розповіла керівниця проєктів ГО «Простір можливостей», ексміністерка у справах ветеранів у 2019-2020рр. Оксана Коляда.

«Жодної ветеранської політики не може бути сформовано та реалізовано без людей на місцях. Тому для нас важливо мати контакт з органами місцевого самоврядування і не лише з головами, але й з конкретними людьми, які працюватимуть з ветеранами. Багато залежить від того, як ви бачите свого ветерана. Чи бачите ви в ньому збільшення коштів на соціалку, чи бачите вашу перевагу, модернізацію, розвиток і можливість посилення людського капіталу громади», – наголосила вона.

Підсумовуючи захід директор з розвитку ВАГ, координатор проєкту Ігор Абрам’юк наголосив на важливості спільно з міністерством та експертами розробити ефективну ветеранську політику на місцях.

«Сім’я і органи місцевого самоврядування – найближчі до ветерана, який повертається у громаду. Тож ветеранська політика має враховувати думку ОМС, враховувати чутливість цієї теми, адже вона про сподівання та надії кожної родини», – сказав він.

 

 

Про готовність до співпраці і важливість ефективної реінтеграції зазначив і Лисецький селищний голова, голова Івано-Франківського обласного відділення ВАГ Анатолій Лущак. Він вкотре наголосив на необхідності напрацювання чітких стратегій для громад, які допоможуть розв’язати питання реінтеграції захисників.

Переглядів: 1054
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: