Реформа місцевого самоврядування: ідея практикумів знайшла підтримку

Миколаївське регіональне відділення Асоціації міст України разом з Офісом реформ у Миколаївській області ведуть цілеспрямовану діяльність у напрямку інформаційно-просвітницької підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади на Миколаївщині. 

Для ефективної роботи з цільовою аудиторією - міськими, селищними, сільськими головами, секретарями місцевих рад, юристами виконавчих комітетів упродовж поточного року буде організовано цілу низку практикумів у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. 

Перший практикум із застосування законодавства на тему: «Законодавчі засади та практичний досвід формування об’єднаної територіальної громади» в області проведено 16 березня. У  заході взяли участь представники Миколаївської, Снігурівської, Баштанської, Новоодеської, Первомайської, Новобузької міських та Березанської селищної рад, експерти-консультанти з питань розвитку органів місцевого самоврядування, активісти процесу просування реформ на Миколаївщині.

Модератор заходу, координатор Офісу реформ у Миколаївській області-регіональний консультант з правових питань Валентин Бойко ознайомив присутніх з ключовими положеннями і особливостями застосування на практиці Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Досить детально проаналізував еволюцію внесення змін до Закону України, стан реалізації Перспективного плану формування територіальних громад Миколаївської області. Багато уваги головний доповідач приділив питанням формування об’єднаної територіальної громади (процедура, етапи, терміни). Надав роз’яснення щодо алгоритму основних дій з реорганізації органів місцевого самоврядування, які увійшли у процес об’єднання; формування структури та організації роботи об’єднаної територіальної громади. Учасники заходу отримали практичні рекомендації щодо ініціювання та процесу об’єднання громад на досвіді Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади.

Валентин Бойко закликав учасників заходу до активних дій по децентралізації влади на Миколаївщині. Зокрема, доповідач зазначив: «Реформа знаходить і гарячий і холодний супротив. Гарячий - серед тих, хто дуже добре прилаштувався у  старих умовах, мав певні дивіденди, і ці люди взагалі нічого не хочуть змінювати. Їх усе ж одиниці. І холодний супротив – це велика аудиторія, яка б могла багато чого зробити, якби захотіла, але вона не хоче, і взагалі нічого не робить – і на теренах Миколаївської області, і загалом по Україні. Гарячий супротив – тобто свою позицію не підтримки реформ ще й дехто приховує, і просто нічого не робить. Ми їх  знаємо. Закликаю подивитись на ситуацію в Україні тверезим свіжим поглядом, виходячи з того, що  ми живемо у нашій державі, і бачимо, що та система управління, яка зараз є, вона просто буксує, її потрібно реформувати. Пасивність неприпустима, коли вирішується майбутня доля країни». Більше - ТУТ

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...