Сильні настільки, наскільки об’єднані: у Київ на Другий Міжнародний Саміт з’їхалися представники іноземних громад
Сильні настільки, наскільки об’єднані: у Київ на Другий Міжнародний Саміт з’їхалися представники іноземних громад

У Києві в рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України стартував Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів, який триватиме упродовж двох днів: 8 та 9 травня.

Цьогорічний захід за участі понад 250 представників українських та іноземних місцевих громад, як і минулого року, проходить під гаслом  «As strong as united».

Він має на меті об‘єднати на  одному майданчику українські та іноземні місцеві громади задля спільного партнерства, взаємопідтримки, обміну досвідом з метою перемоги та відновлення України, встановлення і гарантування миру і безпеки.

Участь у Саміті беруть іноземні делегації зі США, Австрії, Німеччини, Італії, Бельгії, Франції, Данії, Польщі, Канади, Чехії, Латвії, Литви, Угорщини, Румунії, Словаччини, Молдови, а також представники Ради Європи та Європейського комітету регіонів.

8 травня іноземні делегації відвідали деокуповані території Київської та Чернігівської областей, щоб побачити не лише наслідки російської агресії, окупації та бойових дій, а й те, як відновлюються та живуть громади в умовах війни зокрема і за допомоги міжнародних партнерів.

«Іноземні гості побачили реальну картину війни, оглянули руйнування, які  залишили російські окупанти на Київщині, на Чернігівщині. Але  водночас, побачили і відбудоване житло, і новий центр соціально-психологічної реабілітації, і прямий результат допомоги партнерів – «Містечко Хансена» для людей, які безповоротно втратили свої оселі. І це, у тому числі, завдяки результатам співпраці, основи якої було закладено за підсумками  минулорічного Саміту», — зазначив заступник Керівника Офісу Президента України та Виконавчий Секретар Конгресу регіональних та місцевих влад Олексій Кулеба.

Також Олексій Кулеба висловив переконання, що Саміт-2024 стане важливою міжнародною подією, мета якого, як і Конгресу, дуже проста і одночасно складна – якнайширша коаліція на підтримку України, органів місцевого самоврядування, мерів міст, регіонів та областей країн світу.

«Переконаний, що результати діяльності Саміту стануть визначальними для всіх громад України. Під час Саміту на тематичних панелях ми сфокусуємося на чотирьох важливих темах: реабілітація військових та цивільних, хто постраждав від війни, підтримка вимушених переселенців, відновлення та відбудова громад, євроінтеграція на місцевому рівні. Все, що ми разом напрацюємо буде покладено в текст Декларації Саміту», – сказав Кулеба.

На Київщині міжнародні партнери відвідали село Мощун та селище Бородянка. У Бородянці делегація ознайомилась із роботою новозбудованого Центру соціально-психологічної реабілітації населення замість зруйнованого ворогом,  а також відвідала модульне містечко, де мешкають внутрішньо переміщені особи.

У Бучі оглянули результат відновлювальних робіт житлових будинків, вуличного покриття та комунікацій на вулиці Вокзальній. А у Ірпені ознайомилися з ходом виконання робіт з комплексного відновлення ЖК «Ірпінські липки» та приватного сектору навколо нього, капітального ремонту автомобільної дороги й мосту.

Крім того, представники делегації відвідали «Містечко Хансена» в селі Тарасівка, де наразі мешкають майже тисяча українців, які втратили житло внаслідок дій окупанта.

Місто Гент у Бельгії з перших днів повномасштабного вторгнення прийняло українських біженців і продовжує опікуватися ними. Мер Гента Матіас ДеКлерк у складі міжнародної делегації вперше відвідав Україну. Досі зруйновані росіянами будівлі він бачив лише на світлинах в телефонах українських біженців. 

«З перших днів ми стояли з Україною, стоїмо і будемо стояти до вашої перемоги. Тому що цінності, за які ви боретесь — це наші спільні цінності. Це демократія, повага, гідність, права людини. Я тут, щоб засвідчити вам повагу від свого імені та мешканців міста, яке я очолюю. Ви — надзвичайно сміливі. Гент прийняв багато біженців з України і ми продовжуємо підтримувати їх та підтримувати Україну в усіх її починаннях. Знаю, що наші президент та  уряд підтримують різні ініціативи, зокрема передачу Україні F-16, відновлення потужностей зруйнованої енергосистеми тощо. Я тут для того, щоб продемонструвати підтримку не лише словами, але й ділом», — зазначив Матіас ДеКлерк.

 

 

На тому, що партнери залишатимуться з Україною до перемоги, наголосив і Мачек Сонік, староста Крапковицького повіту Польщі. Його повіт вже на другий день вторгнення Росії приймав українських біженців.

«Я радо прийняв запрошення на цей Саміт, адже це чудова нагода налагодити партнерство та особисто зустрітися з нашою партнерською громадою на Івано-Франківщині. Ми налагодили партнерство вже після початку повномасштабного вторгнення Росії. Впевнений, що такі горизонтальні зв’язки допомагають у побудові добросусідських відносин, а також, певен, допоможуть у відбудові України. Ми хотіли би стати провідником  України до Європейського Союзу та підтримувати її так, як свого часу нас підтримувала Німеччина», — сказав Сонік.

«Саміт під егідою Президента України Володимира Зеленського  – це майданчик для поглиблення співпраці з нашими міжнародними партнерами. Відновлення, євроінтеграція, реабілітація жертв війни, підтримка ВПО. Це першочергові питання, які потребують вирішення. Сьогодні з нашими міжнародними гостями ми відвідали низку локацій на Київщині. Мощун, Бородянка, Буча, Ірпінь. Попри складну безпекову ситуацію ми активно відбудовуємо все, що зруйнували росіяни. Із 29 тис. пошкоджених та зруйнованих обʼєктів ми вже відновили понад 17,5 тис. Процес триває. І головне, що ми почули від наших друзів – про підтримку України до повної нашої Перемоги», – зазначив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

У Чернігівській області жителі села Ягідне провели для учасників Саміту екскурсію Ягіднянською загальноосвітньою школою, де під час тимчасової окупації російськими військами їх насильно утримували в нелюдських умовах.

Міжнародні партнери також побували в Обласному молодіжному центрі, що зазнав критичних руйнувань.

«Чернігівщина має чимало партнерів, але я завжди виділяю трьох наймасштабніших у своїй підтримці. Це Латвія, Німеччина та Франція. Дуже цінно у такий пам’ятний день зустрічати когось вперше, когось вкотре представників саме цих країн. Завдяки підтримці урядових та неурядових організацій зокрема і зазначених країн, нам вдалося відновити багато всього. І лише за підтримки усіх держав нам вдасться зупинити терориста», – наголосив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Представниця благодійної організації «Європрихисток» Юляна Химчук-Трезор’є зазначила, що у планах організації — розширення співпраці з Чернігівщиною.

 

 

«Наша співпраця з Чернігівщиною не така масштабна, як з іншими регіонами, що постраждали від російської агресії. Однак вона є. І є плани її розширювати. Зокрема щодо освітніх обмінів для дітей. Окрім того, і в Франції є ті, хто готовий зараз приїхати до України, щоб особисто засвідчити підтримку. Цих делегатів, серед іншого, обов’язково треба везти в Ягідне», — додала пані Химчук-Трезор’є.

«На Чернігівщині я вперше. Їдучи сюди, ставила за мету знайти для себе ще більше аргументів, аби переконати партнерів в Німеччині допомагати Україні тут і зараз. Як на мене потужним фактом є те, що майже увесь бізнес залишився працювати або відновлюється саме тут», — зауважила голова правління німецько-українського товариства «Синьо-жовтий хрест» Лінда Мей.

 

 

9 травня відбудеться Саміт, який працюватиме в рамках чотирьох тематичних панелей:

  • Відновлення та розвиток громад і територій під час війни та у повоєнний період.
  • Європейська інтеграція України: досягнення, виклики та перспективи у регіональному вимірі.
  • Внутрішньо переміщені особи: гуманітарний виклик.
  • Реабілітація жертв війни: медичний, психологічний та соціальний аспекти.

Метою зустрічі є, зокрема, заохоченні держав, регіонів та міст ЄС долучитися до ініціативи Президента України встановити «патронат» над окремими українськими громадами і регіонами, та допомогти їм у питаннях відновлення й розвитку.

Результатом заходу стане підписання нових угод у рамках міжнародного територіального співробітництва з громадами з Німеччини, Польщі, Словаччини, Молдови, а також ухвалення підсумкової Декларації Саміту.

За останній рік в рамках першого Саміту міст і регіонів було укладено 200 нових угод про міжнародне територіальне партнерство, 37 громад України вперше започаткували такий напрям співпраці. Взаємодія відбувається через створені минулого року на базі Конгресу місцевих та регіональних влад Регіональні офіси Міжнародного співробітництва.

Переглядів: 1573
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Конгрес місцевих та регіональних влад
«Маємо надзвичайно переконливі результати».  Олексій Кулеба підбив підсумки Другого Міжнародного Саміту міст та регіонів
Сильні настільки, наскільки об’єднані: у Київ на Другий Міжнародний Саміт з’їхалися представники іноземних громад
Максимальна увага підтримці армії та економіки - Президент звернувся до представників громад
Пріоритети регіональної політики: в Офісі Президента відбулася зустріч із делегацією Представництва ЄС в Україні
Читайте також: