Міжмуніципальне співробітництво в умовах воєнного стану: громади пропонують спростити процедури
Міжмуніципальне співробітництво в умовах воєнного стану: громади пропонують спростити процедури

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну міжмуніципальне співробітництво українських громад між собою, а також з іноземними партнерами значно прискорилося. Подекуди вона вийшла за офіційні рамки та створила нові напрямки співпраці; крім того, значно розширилася і її географія. Звичайно, держава не може обходити увагою цей важливий інструмент для стійкості, відновлення і розвитку громад. Державні інституції мають відстежувати стан справ у цій сфері та допомагати громадам долати виклики.


Щоб обговорити актуальні питання, пов’язані із законодавчим забезпеченням співробітництва громад, стримуючі фактори, та ознайомитися з кращими практиками, Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України провели круглий стіл на тему: «Міжмуніципальне співробітництво в умовах воєнного стану».

Брайан Кемпел, керівник Програми USAID DOBRE, під час заходу зокрема зазначив:

«З 2016 року ми працювали в Україні з понад 150 громадами в 10 областях. Ми завжди заохочували громади співпрацювати, переконували, що це приносить багато переваг. Громади в Україні різні, але часто мають однакові проблеми. Маючи успішні практики в тій чи іншій сфері, їм корисно ділитися ними, вчитися одна в одної, доповнювати досвід одна одної. Так вони зможуть досягти більшого – більше заощадити, більше заробляти, більше проєктів реалізувати. Оскільки громади мають спільні виклики, вони мають і спільні інтереси. І ці інтереси вони можуть ефективніше відстоювати, коли діють разом. Сильні горизонтальні зв’язки між громадами відводять Україну від радянської спадщини централізованого управління зверху-вниз і можуть створити міцну основу для демократії та орієнтації суспільства знизу-вгору».

 

 

В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, зазначив, що під час повномасштабної війни підхід до співробітництва громад змінився.

«Співпраця і взаємна підтримка громад під час війни вийшла далеко за офіційні рамки. Коли потрібна екстрена допомога, немає часу на бюрократію. Але, на жаль, досі не усі громади розуміють цінність співпраці, не усвідомлюють, що можуть і повинні вирішувати багато проблем в рамках міжмуніципального співробітництва. Це показало і дослідження, яке в березні провела Програма USAID DOBRE у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад. Зараз на основі цього дослідження триває підготовка аналітичного звіту, який ми презентуємо пізніше. Метою ж сьогоднішнього заходу є обговорення поточних проблем у сфері співробітництва, необхідних кроків Уряду і Парламенту, які б допомогли громадам більш ефективно об’єднувати зусилля і спільно вирішувати проблеми», - поінформував В’ячеслав Негода.

 

 

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зазначив, що Парламент посприяв подальшому розвитку міжнародного співробітництва громад, ухваливши днями законопроєкт №9450.

«Після того, як закон набуде чинності, громади матимуть інструмент, котрий дозволить їм створювати співробітництва як між собою, так і з міжнародними партнерами, брати участь у залученні коштів міжнародних фондів. Цей закон також покликаний надати державну підтримку на реалізацію міжмуніципальних проектів», - повідомив народний депутат.

 

 

Більше про законопроект №9450.

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, впевнений, що часи, коли меморандуми про співпрацю і партнерство укладали лише для спільного фото, давно в минулому.

«Громадам час заробляти, співпрацювати з міжнародними партнерами, використовувати міжнародні фонди. І тут багато що залежить від активності очільників громад. Ви маєте розуміти, що ефективне міжмуніципальне співробітництво вигідне не лише економічно, а й політично, бо, наприклад, може остаточно зняти питання необхідності районних рад. Але поки, на жаль, далеко не всюди громадам вдається налагодити таку співпрацю», - сказав Віталій Безгін.

Крім того, він закликав громади з умовно безпечних територій активніше співпрацювати з громадами на лінії фронту.

«В когось реально є час і можливість займатися розвитковими проектами, а хтось змушений виживати. Ми закликаємо – беріть патронат над громадами з окупованих чи прифронтових територій, допомагайте їм, підтримуйте», - сказав народний депутат.

 

 

В свою чергу, Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України, зазначив, що з початком повномасштабної війни громади створили багато історій успіху співпраці як між собою, так і з міжнародними партнерами. І нехай не завжди це було офіційно, така співпраця по горизонталі відбувалася. За його словами, тилові громади багато в чому допомагали громадам, що розташовані близько до лінії фронту або перебувають в тимчасовій окупації, економічно і політично.

Він також нагадав, що міжнародні партнерства вимагають особистого контакту між муніципалітетами. А отже, треба надати невійськовозобов’язаним представникам місцевих рад, зокрема жінкам, можливість виїжджати за кордон. Це дозволить особисто вести переговори про допомогу та переймати досвід колег щодо інтеграції до ЄС.

 

 

Згадав представник АМУ і про урядову постанову №252, яка ускладнила процес співфінансування міжмуніципальних проєктів, та закликав прибрати зазначені в ній бар’єри.

На додачу, Олександр Слобожан висловив позицію громад, котрі брали участь у організованих АМУ фокус-групах, про необхідність спрощення процедури укладання тимчасових договорів про співпрацю в кризових ситуаціях – зокрема під час стихійних лих.

Цю тезу підтримали й інші учасники заходу.

Так, Діана Коломійцева, заступниця виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад, зазначила, що варто було б спростити процедуру співробітництва за наявності обставин непереборної сили. За її словами, у законодавстві слід виокремити і вдосконалити процедуру співробітництва громад, на території яких ведуться бойові дії, або тих, що є тимчасово окупованими.

 

 

Андрій Мацокін, національний експерт Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», зазначив, що закон насправді дозволяє уникнути довгої процедури створення співробітництва. При цьому він запропонував чітко визначити у законодавстві, в яких випадках процедура має бути повною, а в яких громади можуть її спростити.

 

 

Разом з тим, експерт повідомив про проблему низької правової обізнаності посадових осіб місцевого самоврядування, які реалізують ці проєкти.

«58 громад, з якими ми співпрацювали, уклали понад 20 договорів. Наш досвід показує, що часто, коли мова заходить про співробітництво, на місцях не розуміють, про що йдеться. Для них простіше напряму співфінансувати ті чи інші заходи чи заклади. Так воно і відбувається. Вони не розуміють нащо їм співробітництво. Тому важливо активізувати просвітницьку роботу серед громад у цьому питанні», – вважає Андрій Мацокін.

 

 

Реагуючи на пропозиції учасників заходу Віталій Безгін зазначив, що Комітет збирає і аналізує проблемні питання від громад, і серед них, ні в топ-10, ні навіть в топ-25 не було питань про спрощення процедури співробітництва. Але проблема дійсно існує і її потрібно вирішувати, вважає народний депутат.

«Ми почули про проблему і можемо в Комітеті запропонувати варіант її вирішення на рівні законодавства. Але хотілося б дізнатися і позицію профільного Міністерства. Можливо, вони вже напрацьовують свій проєкт. Тоді ми готові сприяти його найшвидшій реалізації. Вважаю, що в однакових процесах не має бути декілька відповідальних. Хтось має брати лідерство», – вважає Віталій Безгін.

 

 

На завершення, В’ячеслав Негода відзначив, що озвучені за результатами заходу пропозиції і запитання від громад будуть узагальнені для передачі профільному парламентському Комітету і Міністерству інфраструктури.

«Конгрес місцевих та регіональних влад є спільним майданчиком для усіх учасників реформи. Багато з обговорених тут питань вже вирішені на рівні законодавства. Сподіваюсь, результатом зокрема і сьогоднішньої зустрічі стане конкретне рішення, яке дозволить удосконалити процеси міжмуніципального співробітництва в Україні», – підсумував керівник Офісу Конгресу.

Переглядів: 1611
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: