Міжнародне співробітництво громад: законопроект №9450 ухвалений в цілому
Міжнародне співробітництво громад: законопроект №9450 ухвалений в цілому

24 квітня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроект №9450 про міжнародне співробітництво місцевого самоврядування, який дозволить громадам і регіонам в спрощеному та більш широкому форматі працювати з фондами ЄС, залучати їхні кошти.


Про це повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін

Як відомо, до другого читання у законопроекті відбулися такі зміни:

  • Змінилася назва законопроекту і зона впливу. Тепер це більш широкий проект «Про міжнародне територіальне співробітництво». Всі його форми.
  • Таке співробітництво само собою поділяється на: міжтериторіальне (між регіонами і громадами України та їх закордонними партнерами), транскордонне (є державний кордон між країнами), транснаціональне (макрорегіони, або інші «глобальні» співробітництва, де державний кордон - не обов'язковий).
  • Встановлено заборону на міжтериторіальне співробітництво з державою-агресором.
  • До суб’єктів співробітництва додано районні ради (можуть ініціювати співробітництво, заводити проєкти в субрегіони тощо), а також введено опцію здійснювати співробітництво начальникам військової адміністрації населеного пункту, якщо такій військовій адміністрації передані самоврядні повноваження Парламентом.
  • Детально розписаний алгоритм погодження проєкту договору про співробітництво Міністерством інфраструктури, в т.ч. чіткі дедлайни, обмеження щодо свавільного не погодження проєктів, а також обов’язок пояснити громаді / регіону причину відмови від Міністерства.
  • Посилено роль Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку (додані нові повноваження, у тому числі, розглядати питання щодо державної підтримки територіального співробітництва, а також відповідності програм і проектів розвитку територіального співробітництва Державній програмі розвитку територіального співробітництва та цілям Державної стратегії регіонального розвитку). До складу Комісії входять: Комітети ВРУ, до предмету відання яких належать питання регіональної політики, транскордонного співробітництва та міжтериторіального співробітництва.
  • Запроваджується Державна програма розвитку міжнародного територіального співробітництва (стратегічний документ визначає комплекс взаємопов’язаних завдань і заходів довгострокового характеру, спрямованих на розвиток територіального співробітництва).

Віталій Безгін надав алгоритм дій громади/району/регіону з міжнародного співробітництва після того, як був ухвалений законопроект №9450:

  1. Пошук міжнародного партнера (побратима). "

"Тут активно включився в процес вже й Конгрес місцевих та регіональних влад (ми побудуємо на цьому майданчику платформу взаємодії, де наразі маємо предметний інтерес з боку першої країни - Литви)", - уточнив народний депутат.

  1. Підготовка проекту угоди про міжнародний проект.
  2. Погодження проекту угоди з ЦОВВ (процедура жорстко зарегламентована саме для державного органу та має 30 днів на розгляд).
  3. Схвалення угоди на засіданні місцевої ради.
  4. Підписання угоди між партнерами.
  5. Розробка та реалізація проекту співробітництва (з можливістю залучити не тільки міжнародні кошти, а й кошти з державного бюджету).
Переглядів: 427
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: