Війна увиразнила роль старости
Війна увиразнила роль старости

Команда експертів «U-LEAD з Європою» на запит громад провела інформаційну сесію «Забезпечення надання муніципальних послуг старостою». В ході заходу Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу U-LEAD на Дніпровщині, та її колега Вікторія Троценко, керівниця Офісу у Донецькій області, розповіли про ролі старост, їхні повноваження у забезпечення життєдіяльності старостинського округу та наданні послу в умовах воєнного та післявоєнного періоду.

«До повномасштабної війни багато експертів висловлювали думку, що інститут старост потрібен лише на етапі створення громад і що у подальшому його не буде. Війна і внесок старост в життєстійкість громад підтвердили зворотнє — вони потрібні мешканцям, а отже, потрібні країні. Вони згуртовують, зміцнюють спільноти», - зазначила Олена Тертишна.

Анатолій Зайцев, Маломихайлівській сільський голова з Дніпровщини охарактеризував посаду так:

«Староста – це людина, яка працює в команді голови».

І додав, що ця людина повинна не лише знати про проблеми свого округу, а і мати пропозиції для їх вирішення.

Спікерки інформаційної сесії наголосили, що роль старости є досить різноманітною і поєднує в собі управлінця, лідера, адміністратора, комунікатора тощо. Основними завданнями є представництво інтересів округу, залучення мешканців до життя громади, взаємодія з ними, радою, депутатами та іншими впливовими сторонами. При цьому староста надає цілий спектр послуг, може долучатися до роботи груп по здійсненню контролю, але не має контролюючих функцій.

Участь у безпекових заходах та заходах правового режиму воєнного стану є новими послугами, які старости надають зараз. За рішенням уповноваженого органу вони можуть входити до складу комісії з обстеження пошкоджених будівель внаслідок збройної агресії росії. Також вони інформують про пошкодження на території своїх округів та долучаються до огляду пошкоджених об’єктів. Беруть участь у визначенні потенційно небезпечної території, місць для складування відходів і знищення вибухонебезпечних предметів. Сприяють організації оповіщення суб’єктів господарювання та населення старостинського округу про ризики.

Олена Тертишна пояснила, що староста надає послуги населенню, виконуючи свої повноваження. Наприклад, «участь в організації виконання рішень місцевої ради, її виконавчого комітету, розпоряджень голови» означає, що староста має поінформувати мешканців про рішення або розпорядження, сформувати план дій для його виконання і організувати процес, а потім відзвітувати.

«Важливо розуміти, що це повноваження не наділяє старосту організаційними чи контролюючими функціями. Староста лише бере участь у виконанні розпоряджень чи здійсненні функцій, які здійснюють інші суб’єкти. Законодавець не уточнив, як саме староста має здійснювати ці повноваження. Це має бути врегульовано щонайменше у Положенні про старосту чи в інших локальних документах. Ризик «взяття участі» може бути підмінено безпосереднім покладанням на старосту повноцінної організації виконання рішень, розпоряджень тощо. Повноваження потребує від старости певних організаційних дій та напрацювання локального механізму його здійснення», – наголосила експертка.

Як представник свого старостинського округу, староста зацікавлений у виділенні грошей на його розвиток. Він формує і подає пропозиції виконкому під час підготовки проєкту місцевого бюджету на основі знань про потреби та інціативи мешканців старостату. В такий спосіб він надає мешканцям послугу, яка «зашита» у повноваження «участь у підготовці пропозицій до проєкту місцевого бюджету».

«Щоб скористатися цим повноваженням, необхідно розуміти не лише процес подання пропозицій до програм, а й формування місцевого бюджету і процедури участі в цих заходах саме старости. Це повноваження може займати значну частину його робочого часу, оскільки вимагає аналізу, знання законодавства, учасників та сторін і т.д.» — пояснила експертка.

Надання послуг старостою відповідно до повноваження «діяти в інтересах мешканців округу» не потребує додаткового унормування, бо на це його уповноважено відповідною радою, що його затвердила. Також староста сприяє мешканцям у підготовці документів та надає адміністративні послуги.

Під час інформаційної сесії учасники також ознайомилися з досвідом старости Троїцької громади Дніпропетровської області Анни Кабанової та старости Сколівської громади Львівської області Віри Андрейків.

Переглядів: 692
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: староста
Читайте також: