Запорізькій ОВА виконуватиме повноваження місцевої обласної ради - рішення Парламенту
Запорізькій ОВА виконуватиме повноваження місцевої обласної ради - рішення Парламенту

21 березня Верховна Ради України ухвалила Постанову про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією повноважень Зарорізької обласної ради.


Рішення було ухвалене за поданням Президента Володимира Зеленського. Його підтримали 236 народних депутатів.

Бюджетні повноваження обласної ради були передані Запорізькій ОВА ще на початку повномасштабного вторгнення, відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану».

Тепер же обласна військова адміністрація вирішуватиме і решту питань життєдіяльності області на час дії воєнного стану.

Повноваження обласної ради будуть автоматично поновлені після завершення воєнного стану.

Народний депутат Віталій Безгін, зазначив, що розмови про «знищення» самоврядування на рівні Запорізької обласної ради – це відвертий популізм.

Він навів факти, чому це потрібно було зробити:

  1. Обласна рада, як і будь-яка інша місцева рада, має збиратись не рідше одного разу на квартал за законом. Якщо вона цього не робить, це є підставою для припинення повноважень.
  2. Запорізька обласна рада не збиралась більше двох років. Відповідно, не діяла, як повноцінний орган місцевого самоврядування протягом цих самих двох років повномасштабної війни.
  3. Згідно із законодавством про функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, ухваленого навесні 2022 року, Верховна Рада має право передати самоврядні повноваження від органу місцевого самоврядування військовій адміністрації відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Що Парламент і зробив.

Віталій Безгін також зазначив, що таке рішення не може бути масштабоване на будь-яку обласну раду, якщо та не функціонуватиме.

Переглядів: 2077
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Віталій Безгін
Читайте також: