Дерадянізація: парламентський комітет ухвалив рішення про перейменування 109 населених пунктів в Україні (+перелік)
Дерадянізація: парламентський комітет ухвалив рішення про перейменування 109 населених пунктів в Україні (+перелік)

20 березня 2024 року парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив рішення про перейменування пʼяти міст, а також 104 сіл та селищ. Остаточне рішення ухвалюватиме Верховна Рада України.


Міста планують перейменувати таким чином:

  • Червоноград (Львівщина) — Шептицький;
  • Южне (Одещина) — Порт-Аненталь;
  • Павлоград (Дніпропетровщина) — Матвіїв;
  • Синельникове (Дніпропетровщина) — Ріднопілля;
  • Бровари (Київщина) — Броварі.

«Броварам просто повернуть правильне історичне написання, а Южному — історичну назву. Червоноград стане містом Шептицький на честь митрополита Андрея Шептицького. Історична назва цього міста — Кристинопіль (з 1692 до 1951 року)", — зазначив народний депутат Роман Лозинський.

Як відомо, Роман Лозинський очолює в Комітеті підкомітет з питань деколонізації, створений наприкінці лютого цього року.

«Спільно з колегами за поданням громад (а у разі відсутності рішень громад, за поданням інституту національної пам’яті або комісії з держмови) проголосували за перейменування зросійщених назв 109 населених пунктів (104 села, селища та 5 міст). Всі вони містили символіку російської імперської політики або не відповідали стандартам державної мови. Століттями імперія сусіда вела жорстоку політику зросійщення, прагнучи стерти з лиця землі українську ідентичність. Це торкнулося і назв наших сіл та міст, де штучно насаджувалися топоніми російської імперії. Тому це рішення Комітету - історична подія, яка свідчить про наше прагнення до деколонізації та утвердження української ідентичності. Це лише перший крок на шляху до остаточного визволення від імперського спадку», - сказала народна депутатка Лариса Білозір.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року набули чинності зміни до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Більше матеріалів про деколонізацію топонімії є тут.

Повний перелік 109 населених пунктів, які будуть перейменовані:

Переглядів: 6540
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: дерадянізація
Читайте також: