Новомосковськ стане Самаром, а Южноукраїнськ – Гардом – рішення парламентського комітету
Новомосковськ стане Самаром, а Южноукраїнськ – Гардом – рішення парламентського комітету

21 лютого парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудуваннями підтримав перейменування деяких населених пунктів Дніпропетровської та Миколаївської областей, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.


Зокрема, Новомосковську буде повернуто історичну назву Самар, а Южноукраїнськ буде перейменований на Гард. Також Комітет підтримав пропозиції про перейменування ще 26 менших населених пунктів в межах деколонізації.

Далі ці рішення має підтримати Парламент.

Про це за результатами засідання Комітету повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Загалом, за інформацією Віталія Безгіна, у Комітеті більше 100 поданнів на перейменування населених пунктів від місцевої влади, тому сьогодні Комітет ухвалив ще й рішення про створення для їх опрацювання окремого підкомітету з питань деколонізації, який очолить народний депутат Роман Лозинський.

«Повалений Ілліч на Бессарабці у грудні 2013-го заклав початок чудовому процесу вичищення України від всього совєцького, імперського, російського. У 2015-му це закріпив закон про декомунізацію, а в розпал повномасштабної війни у 2022-му — його суттєве доповнення у вигляді закону про деколонізацію. Але того сміття в наших містах і селах лишилося ще багато. Від найменших вулиць, пам'ятників і скверів до назв великих міст. Відтак і роботи ще багато. Вдячний колегам за підтримку ініціативи виокремити цей напрям і очолити підкомітет. Аби цільово займатися питаннями вичищення із публічного простору усіх наслідків російського поневолення. Готові до предметних і відкритих дискусій, тож обов'язково будемо запрошувати усіх мажоритарників на розгляд перейменувань, які стосуються громад їхніх округів», - прокоментував Роман Лозинський.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року набули чинності зміни до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Більше матеріалів про деколонізацію топонімії є тут.

Фото: Фейсбук-сторінка Романа Лозинського

Переглядів: 786
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: дерадянізація
Читайте також: