Порядок розподілу освітньої субвенції: експерт проаналізував зміни
Порядок розподілу освітньої субвенції: експерт проаналізував зміни

Про розподіл освітньої субвенції з державного до місцевих бюджетів. Аналізуємо зміни до Порядку.

Автор: Cергій Яцковський,
національний експерт з місцевого самоврядування Проєкту DECIDE


5 березня Кабінет Міністрів України затвердив оновлення до НПА, що визначають порядок розподілу освітньої субвенції з державного до місцевих бюджетів. Внесені поправки, що набирають чинності 1 січня 2024 року, відповідають положенням Закону України «Про Державний бюджет на 2024 рік»:

  • встановлення єдиної дати для визначення кількості учнів;
  • залучення додаткової підтримки для інклюзивних класів;
  • зміну розмірів виплат педагогам з урахуванням відпусток та оздоровлення;
  • адаптацію правил використання залишків субвенцій до чинних норм Бюджетного кодексу.

Також передбачено зміни у фінансуванні приватних шкіл та впровадження нових підходів до стимулювання оптимізації мережі закладів освіти.

Якими ж є основні оновлення, які застосовуються з 1 січня 2024 року? Отже, новелами є:

  • Визначення єдиної дати для підрахунку кількості учнів у закладах загальної середньої (ЗЗСО), професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти для розподілу субвенції – 1 жовтня попереднього року.
  • Врахування агрегованої кількості учнів у інклюзивних класах з максимумом до двох осіб для розподілу фінансування.
  • Збільшення виплат на період простою для вчителів ЗЗСО та спеціалістів інклюзивно-ресурсних центрів, включаючи в розрахунок дні відпустки та матеріальну допомогу на оздоровлення.
  • Вимога від розпорядників субвенцій у територіальних громадах, а саме: подавати до 10-го числа кожного місяця інформацію про кількість педагогічних працівників для місячного розподілу субвенцій. Відтепер Казначейство інформуватиме щомісяця до 15 числа МОН та Мінфін про обсяги перерахованої субвенції та касові видатки у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, а також касові видатки у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, проведені за рахунок залишків субвенції, збережених на рахунках відповідних місцевих бюджетів (окремо за загальним і спеціальним фондом), за формою, розробленою Мінфіном і погодженою з Казначейством.
  • Оновлення переліку напрямів використання залишків субвенцій згідно з Бюджетним кодексом України, зокрема відмова від пунктів, пов’язаних з пандемією COVID-19 та спрямування коштів на енергоносії та комунальні послуги.
  • Виключення додаткових годин з навчальних планів із розрахунку сум субвенції на 2024 рік та застосування коефіцієнта 0,89; (2023 рік – коефіцієнт 0,9).
  • Застосування розрахункової наповнюваності класів, встановленої для 2022 року, до бюджетів громад у 2024 році.
  • Встановлення критеріїв мінімальної кількості учнів для фінансування закладів загальної середньої освіти за рахунок коштів освітньої субвенції – не менше 45 з 1 вересня 2025 року та не менше 60 з 1 вересня 2026 року; Включення до розрахунку субвенції лише тих приватних закладів загальної середньої освіти, що виявили бажання отримувати субвенцію, подали відповідні дані та мають понад 25 учнів (окрім початкових шкіл). Також у Порядку передбачено можливість розподілу коштів освітньої субвенції для закладів освіти недержавної форми власності протягом першого кварталу, з можливістю щоквартального перегляду в разі зміни кількості учнів на 10% та більше.

Також порядок доповнено наступним пунктом: “Державне Казначейство України інформує щомісяця до 15 числа МОН та Мінфін про обсяги перерахованої субвенції та касові видатки у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, а також касові видатки у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, проведені за рахунок залишків субвенції, збережених на рахунках відповідних місцевих бюджетів (окремо за загальним і спеціальним фондом), за формою, розробленою Мінфіном і погодженою з Казначейством”.

Фактично це дасть можливість оперативно отримувати аналітичні дані в розрізі розпорядників коштів про використання освітньої субвенції та залишки таких коштів на рахунках громад та ОВА.

Також цим документом винесено зміни до формули освітньої субвенції згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1088, а саме винесено додаткові коефіцієнти:

  • п.18. учні групи IX — учні, які здобувають загальну середню освіту у приватних початкових школах, гімназіях, ліцеях, закладах спеціалізованої освіти, крім учнів спеціальних класів у таких закладах, що виявили намір отримувати освітню субвенцію, та учнів приватних закладів освіти з кількістю учнів у закладі менше 25 учнів (крім початкової школи);
  • п.19 учні групи Х — учні, які здобувають загальну середню освіту у приватних спеціальних школах та спеціальних класах приватних закладів загальної середньої освіти, що виявили намір отримувати освітню субвенцію, крім учнів приватних закладів освіти з кількістю учнів у закладі менше 25 учнів (крім початкової школи).

Тож тепер при розрахунку формули будуть враховуватись окремо учні «малокоплектних» шкіл.

У 2024 році при розрахунку формули освітньої субвенції використовуватимуть підвищені за розмірами коефіцієнти:

  • 1,565 (замість 1,44) – для коефіцієнтів приведення кількості годин навчального плану (Кнп поч, гр_II Кнп баз, гр_II Кнп проф, гр_III Кнп поч, гр_III Кнп баз, гр_III Кнп проф);
  • 1,0 (замість 0,92) – для коефіцієнта приведення кількості годин навчального плану для учнів групи IV (гр_IV Кнп);
  • 2,152 (замість 1,98) – для коефіцієнта приведення для вихователів виховних груп учнів групи V (гр_V Квих);
  • 4,783 (замість 4,4) – для коефіцієнта приведення для вихователів виховних груп учнів групи VI (гр_VI Квих);
  • 7,174 (замість 6,6) – для коефіцієнта приведення для вихователів виховних груп учнів групи VII (гр_VII Квих);
  • 1,217 (замітсь 1,12) – для коефіцієнта приведення кількості годин навчального плану для учнів групи VIII (гр_VIII Кнп);
  • 1,304 (замість 1,2) – для коефіцієнта приведення кількості годин навчального плану для студентів групи XІ (гр_XI КНП).

Певною мірою викликає занепокоєння той факт, що розміри освітньої субвенції на 2024 рік були визначені в додатку 5 Закону України “Про державний бюджет на 2024 рік”, який було прийнято ще 09.11.2023 року. А зміни до формули освітньої субвенції на 2024 рік прийнято 5 березня 2024 року. При цьому вони діють з 1 січня 2024 року.

Отже, під час затвердження розмірів освітньої субвенції для територіальних громад Мінфін мав керуватись діючою на той момент формулою. А після прийняття відповідної постанови КМУ, про яку ми говоримо сьогодні, – розміри освітньої субвенції мали б бути перераховані та імплементовані під час прийняття змін до закону про державний бюджет України по результатах за 1 квартал 2024 року. При чому разом із змінами, які випливають у зв’язку із зміною статусу населених пунктів згідно із Законом 8262 “Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України”, а саме надання селищам міського типу статусу сіл. При цьому наслідком таких дій також мав би стати прорахунок освітньої субвенції, адже кількість сільського населення є одним із коефіцієнтів, які використовуються у формулі.

Більше про розвиток освітніх послуг в громадах читайте у спеціальній рубриці порталу "Децентралізація"

 
Переглядів: 4151
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: