Перший відкритий діалог громад та Держаудитслужби: обговорили вимоги та нововведення в держфінконтролі, щоб запобігти бюджетним порушенням
Перший відкритий діалог громад та Держаудитслужби: обговорили вимоги та нововведення в держфінконтролі, щоб запобігти бюджетним порушенням

5-6 березня 2024 року на Івано-Франківщині понад 140 керівників фінансових органів і голів зі 100 громад, а також фінансистів з 11 обласних військових адміністрацій взяли участь у спільній Конференції «Забезпечення економічного добробуту територіальних громад шляхом реалізації державної політики у сфері державного фінансового контролю» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Державної аудиторської служби України (ДАСУ).


Алла Басалаєва, голова Державної аудиторської служби України, сказала, що це перший відкритий діалог між ДАСУ та громадами, мета якого — конструктивно налагодити співпрацю:

«Ми мали можливість поділитися з громадами акцентами, які ми робимо під час контрольних заходів. Нашою присутністю намагалися змінити їхню думку про себе і показати, що ми партнери, і наша мета — це не фіксувати збитки для держави під час аудитів і ревізій, а працювати превентивно задля ефективного витрачання бюджетних коштів, швидкого відновлення економіки та успішного майбутнього України. Ми отримали великий транш від Європейського Союзу — і нам важливо разом з громадами відповідати стандартам ЄС і виправдати довіру міжнародної спільноти. Ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за цей актуальний захід».

 

 

Перед конференцією серед громад провели опитування та зібрали понад 500 запитань, які лягли в основу заходу разом з висновками з аудитів і ревізій Держаудитслужби. Експерти ДАСУ та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розповіли про те, що цікавило учасників найбільше — аудиторські ризики та методи запобігання порушенням законодавства під час планування та виконання місцевих бюджетів; видатки для підтримки сил оборони; закупівлі; фонд заробітної плати; управління комунальними підприємствами; нові стандарти фінансового контролю у межах євроінтеграції; використання коштів міжнародних партнерів та інше.

Юлія Кучер, головна спеціалістка бюджетного відділу фінансового управління Саф'янівської сільської ради, Одеської області, поділилася:

«Саф’янівська громада — найбільша сільська громада в Україні, у нас 16 старостинських округів і великі обсяги закупівель на енергоресурси, харчування, медикаменти. Ми стикаємось з великою кількістю викликів, тим паче зараз, коли почався величезний контроль закупівель. Під час заходу ми дізнались про ризики прямих договорів, особливо під час війни. Також нам розповіли про підводні камені управління комунальними підприємствами. Я була здивована дізнатись про OLAF (Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству), що ця служба в будь-який момент може без попередження прийти на перевірку. Це була надзвичайно корисна подія від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», під час якої я також побачила, що аудитори намагаються нам допомогти працювати згідно з законом».

 

 

Учасники обговорили конкретні приклади порушень та як їх уникнути: будівництво за кошти субвенції на приватній ділянці, яка не була відведена під забудову; порушення у фонді заробітної плати щодо необґрунтованого нарахування податку; необґрунтоване виділення коштів на підтримку сил оборони — без цільової програми і відповідних документів, та інше.

Олег Демків, заступник голови Львівської обласної військової адміністрації – начальник головного фінансового управління Львівської обласної державної адміністрації, зазначив:

«Це унікальна конференція, адже я ще не бачив, щоб стільки фінансистів з громад і області зібралися разом і змогли поспілкуватися та обмінятися досвідом. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» дуже вдало обрав тематику — запобігати порушенням заздалегідь і превентивна робота для підвищення ефективності використання коштів. Висловлюю свою повагу ДАСУ за фахове представництво і відкритість. Ми з колегами прийшли до думки, що такі заходи потрібні також і на регіональному рівні — не лише з аудиторами, а й казначейством, податковою службою тощо. Ми вже плануємо наступні кроки і дуже сподіваємося на підтримку у цьому Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»».

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжить розбудову системної співпраці з Держаудитслужбою та підтримку заходів, де громади зможуть детальніше дізнатися про аудит у закупівлях і будівництві під час відновлення. Підтримка Проєкту спрямована на те, щоб громади мали необхідні інструменти та знання для реалізації своїх повноважень у межах реформи децентралізації та зусиль поствоєнного відновлення за сприяння Міністерства відновлення.

Переглядів: 4703
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: