Права місцевих рад у земельних відносинах: громади пройшли тренінг від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
Права місцевих рад у земельних відносинах: громади пройшли тренінг від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Посадовці 16 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з Чернігівщини та Харківщини пройшли офлайн-тренінг на тему: «Забезпечення прав місцевих рад у сфері земельних відносин. Організація претензійно-позовної роботи».


Учасники здобули теоретичні та практичні знання законодавства, які допоможуть збільшити надходження до бюджетів громад, забезпечити своєчасну і повну сплату земельного податку та орендної плати, а також запобігати нецільовому використанню земельних ділянок та інших порушень у цій сфері.

Крім того, громади представили свої професійні досягнення та успішні практики, які можна масштабувати.

Варвинська громада зазначила, що завдяки нормативно-грошовій оцінці земель промисловості, надходження до місцевого бюджету збільшилися на понад 4 мільйонів гривень.

Учасники з Лозівської міської ради поділилися, що з 2023 березень 2024 року суд задовольнив 18 заяв ради щодо визнання спадщини відумерлою та передачі її в комунальну власність громади.

Представники Талалаївської і Козелецької селищної ради розповіли про успіхи у продажу земельних ділянок комунальної власності через аукціон.

Козелецька селищна рада завдяки самостійно проведеному аудиту земель виявила паї, які були передані в оренду.

«Ключовий успіх у сфері управління активами — це те, що нам вдалося зберегти роботу відділу. Люди залишилися працювати і розвивати Ізюмську громаду, попри усі виклики війни», — зазначив Максим Яковенко, начальник відділу землевпорядкування і ГІС виконавчого комітету Ізюмської міської ради.

«Ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за можливість спільної роботи з колегами з різних громад та областей, обміну досвідом та пошуку спільних рішень, а також за постійну підтримку через консультації та роз’яснення законодавства, онлайн та офлайн заходи, особливо під час воєнного стану», — сказав представник Краснокутської селищної ради.

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з учасниками також визначили ключові виклики, з якими стикаються громади: передача в користування земельних ділянок під полезахисними лісосмугами; передача в користування водних об'єктів та гідротехнічних споруд; перегляд та внесення змін до договорів оренди землі, укладених районними державними адміністраціями та головними управліннями Держгеокадастру; звільнення від сплати земельного податку за землі потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами та заміновані.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжує підтримувати громади у розв'язанні практичних питань щодо управління земельними ресурсами, щоб сприяти відновленню громад, які постраждали від вторгнення росії.

Переглядів: 1106
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: земля
Читайте також: