Форум впливової молоді: 240 молодих змінотворців представили інноваційні проєкти для розвитку своїх громад
Форум впливової молоді: 240 молодих змінотворців представили інноваційні проєкти для розвитку своїх громад

10-11 лютого 2024 року, Львів. 240 молодих людей з 12 областей України презентували 35 інноваційних проєктів розвитку громад під час підсумкового форуму Програми  «Впливові», яку ініціював Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». А також анонсували, що навчальний курс Програми розмістили на платформі «Дія.Освіта».


Ці проєкти стали результатом п'ятимісячного інтенсивного онлайн та офлайн навчання, під час якого молодь у супроводі менторів розробляла ідеї у сферах неформальної освіти, національно-патріотичного виховання, створення молодіжних просторів, спорту, брендингу громад, туризму тощо. Учасники презентували проєкти під час форуму перед досвідченим журі з міжнародних організацій та фондів та отримали корисні поради. Деякі проєкти вже подали на гранти та розпочали реалізовувати у громадах.

Ірина Стрільчук, учасниця з Луцька, що на Волині, розповіла, як проєкт “Впливові” допоміг створити справді важливу ініціативу для громади — мобільний додаток для ветеранів, в якому зібрана інформація про хаби і послуги з соціальної і психологічної реабілітації для ветеранів.

«Проєкт «Впливові» — це неоціненний досвід для нас. Завдяки новим знанням ми чітко визначили, що громаді потрібен саме додаток, де будуть розміщені різні послуги для ветеранів, яких уже є чимало, але їх важко знайти і про них небагато хто знає. Ми глибоко досліджували проблему з допомогою Луцької міської ради, адже вміння взаємодіяти з місцевим самоврядуванням було одним із фокусів проєкту «Впливові». А завдяки тренінгам з публічних виступів і створення якісної презентації ми змогли представити нашу ідею і привернути до неї увагу. Надалі разом з Департаментом молоді і спорту ми будемо планувати наступні кроки. І сподіваємося, що наш проєкт дійсно вплине на громаду і допоможе їй рухатися вперед».

 

 

Віра, учасниця від Южненської громади, що на Одещині, поділилася, як прийшла ідея побудувати сучасний центр для тварин та провести інформаційну кампанію про відповідальне ставлення до них серед жителів. Цей проєкт вже вилився у конкретні домовленості з Южненською міською радою.

«Цей досвід показав, що органи місцевого самоврядування готові нас чути  — і ми справді можемо сприяти позитивним змінам у громаді!»

Віра розповідає:

«Під час проєкту «Впливові» ми пройшли дуже змістовний курс, який допоміг виявити, що понад 60% жителів зустрічають на своїх вулицях безпритульних тварин. Після повномасштабного вторгнення це тільки загострилося, адже люди залишали домівки з улюбленцями. Чимало тварин приїхало до нас з Миколаївської та Херсонської області, де продовжуються активні обстріли. Ця ситуація наштовхнула нас на ідею центру для тварин. Ми дізналися, як спілкуватися з органами місцевого самоврядування і зрозуміли, що вони теж зацікавлені — так почалася дуже плідна спільна робота! Міська рада готова виділити земельну ділянку та допомогти з розробкою проєктної документації і підключенням до комунікацій. Цей досвід показав, що органи місцевого самоврядування готові нас чути  — і ми справді можемо сприяти позитивним змінам у громаді!».

 

 

На форумі з вітальним словом до учасників звернувся керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам:

«Нині в Україні близько 10 мільйонів молодих людей. Вони є пулом для генерування нових ідей та формування суспільства. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» сприяє реформі децентралізації, яку проводить український уряд, підтримуючи розвиток місцевого самоврядування — і це обов’язково має відбуватися з активним залученням молоді. Наша мета — прискорити місцевий розвиток через розширення можливостей для молодих лідерів, посилення їхньої здатності виявляти проблеми та трансформувати їх у проєкти з реальним впливом».

У межах проєкту «Впливові» відібрані учасники з 25 громад пройшли онлайн-курс з проєктного менеджменту. Молоді представники громад з Волинської, Закарпатської, Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської, Житомирської, Рівненської, Полтавської, Івано-Франківської, Чернігівської, Харківської та Луганської областей (зокрема, Кремінська громада, яка переїхала до Рівного) навчилися виявляти локальні потреби, готувати проєктну документацію, писати грантові заявки та взаємодіяти з місцевими та державними органами влади.

 

 

Щоб зробити цей курс доступним для всіх охочих, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» інтегрував його у платформу «Дія. Освіта». Курс містить 13 серій із покроковим алгоритмом дій для активної молоді про те, як змінювати громади по всій Україні. В основі освітнього серіалу — реальний досвід та вдалі кейси проєкту “Впливові”. Курс доступний за посиланням.

Під час форуму також відбулися дискусійні панелі, під час яких обговорили, як саме молодь може впливати на відновлення та розвиток України, співпрацюючи з органами місцевого самоврядування, та яким є відповідальне ціннісне лідерство. У дискусіях взяли участь заступник Міністра освіти і науки Михайло Винницький, заступник Міністра молоді та спорту Андрій Чесноков, голова Державного агентства з розвитку туризму Мар’яна Олеськів, заступник голови Львівської ОДА Олександр Кулепін, в.о. керівника Української академії лідерства Євгенія Матейчук, голова правління та виконавчий директор EasyBusiness  Дмитро Ливч, заступник міського голови Львова Андрій Москаленко та інші представники громад.


Програма “Впливові” була реалізована завдяки гранту Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» «Регіональні лідери змін» для Української академії лідерства у партнерстві з EasyBusiness та Центром економічного відновлення.

Загалом, для підтримки розвитку української молоді Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» також запровадив Програму стажування молоді в ОМС, завдяки якій стажування пройшли 70 молодих людей, а 9 з них – працевлаштувалися в структурах ОМС. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримав 5 громад Закарпаття у навчанні молоді, адвокаційній діяльності для розробки Програм розвитку молоді. Невдовзі Проєкт також підтримає підготовку близько 200 молодіжних працівників та розвиток 70 молодіжних рад в Україні.

Переглядів: 1180
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: молодь
Читайте також: