Про.Спільноти: безпечне освітнє середовище
Про.Спільноти: безпечне освітнє середовище

У наших умовах поняття «безпечна школа» потребує переосмислення. Під час війни в закладах загальної середньої освіти повинні діяти алгоритми безпеки, зрозумілі для кожного.

Безпечне освітнє середовище — це такий простір, де дитина може навчатися й розвиватися в атмосфері довіри та зростання. І найважливіше — почуватися захищеною. Всім, хто працює у школі, потрібно сформувати чітке розуміння, як у щоденній комунікації з дітьми створювати для них відчуття безпеки. Аби бути для учнів джерелом відчуття захищеності, упевненості, сталості, слід збалансувати власний психоемоційний стан, свідомо зміцнювати свій ментальний та емоційний імунітет. Безпека — це система, де велике значення має кожна з її складових: фізична, психологічна та інформаційна.

Команда ГО «Про.Світ» задля розвитку безпечної освітньої екосистеми у громадах вирішила реалізувати проєкт «Про.Спільноти: безпечне та сприятливе середовище для навчання дітей». У своїй співпраці з освітянами вони використали формат TOT (тренінгів для тренерів). Цей формат має на меті підготовити учасників до ролі тренерів, які в подальшому будуть формувати культуру безпечної поведінки у представників своїх громад.

 

Подивимося, як це було

 

ГО «Про.Світ» почала з конкурсного відбору тренерів. Під час відбору звертали увагу на участь у навчальних програмах та проєктах за останні три років, ідеї чи ініціативи, які вони втілили або втілюють; мотивацію можливість реалізувати отримані знання та навички у професійній діяльності тощо. Зареєструвалися 185 учасників з 22 областей України, з них пройшли 43.

Відібраних запросили на навчання у м. Києві. Там провели заключний етап відбору та сформували спільноти з 30 тренерів із 17 областей.

 

https://u-lead.org.ua/userfiles/images/347/01.png

 

Майбутні тренери пройшли навчання за міжнародним модулем «Освітній тур в Ізраїль». Вони побачили екосистему безпечного середовища для навчання дітей в Ізраїлі: дослідили структуру командування тилу та його методів реагування; дізналися про ролі та обов’язки державних установ; дослідили культурні та соціальні чинники, які впливають на реагування; поспілкувалися з експертами та професіоналами у сфері управління; відвідали відповідні установи; визначили низку методів/підходів/практик, що можуть бути застосовані в Україні.

 

https://u-lead.org.ua/userfiles/images/347/02.png

 

За результатами поїздки провели дві підсумкові онлайн-зустрічі, присвячені адаптації досвіду Ізраїлю до українського контексту, а також публічну дискусію «Освіта та безпека: що Україна може перейняти з досвіду Ізраїлю?». До участі у події запросили освітнього омбудсмена України, представників українських МОН та МВС, Державної установи “УІРО”, тренерку проєкту та представників ГО “Про.Світ”. Дискусію транслювали наживо і охопили 1467 слухачів з 493 громад усіх областей України.

Далі тренери здійснили відбір 30 відповідальних представників громад, які спільно із тренерами пройшли навчальну програму та здійснюватимуть навчання у громадах.

Таким чином із тренерів і відповідальних у громадах було сформовано 30 пар тренерів. Ці пари пройшли 6-денне навчання. Вони відпрацювали тренерські навички і рефлексії, розробили та презентували тренінгове заняття, познайомилися з програмою Safe Community.

 

https://u-lead.org.ua/userfiles/images/347/05.png

 

За результатами навчання усі пари тренерів розробили 20-годинні програми заходів, які вони презентували у своїй та сусідніх громадах регіону та залучили охочих до подальшої участі у циклі тренінгів.

Так було здійснено більше 60 презентацій проєкту у 258 громадах для близько 3600 освітян, представників органів місцевого самоврядування, заступників голів громад, відповідальних за освіту тощо.

Тренери мали організувати навчання для сталих груп з 20-26 осіб з не менше як 10 закладів загальної середньої освіти своєї та сусідніх громад. Тобто, від одного закладу освіти на навчання могли подаватися 2 представники школи: директор чи заступник, вчитель, психолог тощо.

Оскільки охочих для участі у навчальній програмі виявилося набагато більше, аніж передбачених місць, тренерам довелося здійснювати відбір учасників.

«Не очікували такої кількості охочих. Лише із 2 громад подалося 80 осіб» — Ірина Леонтьєва.

За результатами відбору тренери сформували навчальні групи із вчителів, представників адміністрації шкіл, психологів, соціальних педагогів, тощо. Для подальшого навчання у форматі циклу тренінгів вони відібрали 779 учасників із 440 закладів освіти та різних інституцій (113 громад). Долучилися не лише вчителі та адміністрація закладів загальної середньої освіти, а й соціальні педагоги, практичні психологи, педагоги-організатори, логопеди-дефектологи, представники різних відділів (освіти, соціально-гуманітарної політики, охорони здоров'я) та ІРЦ, ЦПРПП, служби у справах дітей, сільської ради, керівники гуртків, асистенти вчителів, вихователі ГПД, інженери з охорони праці, спеціалісти з безпеки, медичні сестри та навіть секретарі школи.

Під час циклу тренінгів учасники розглянули, що таке безпечне та сприятливе середовище, орієнтоване на потреби дітей, розібралися у понятті безпеки та її складових: фізичній, психологічній та інформаційній. Розглянули роль міжвідомчої взаємодії у створенні безпечного освітнього середовища. Окремо тренери провели симуляційну гра “Безпечна громада». Для підтримки тренерів на цій стадії команда Про.Світ проводила зустрічі у форматі онлайн.

 

https://u-lead.org.ua/userfiles/images/347/08.png

 

По завершенню тренінгового циклу всі учасники та команди учасників з одного закладу мали провести інформаційні заходи для своїх колег. Вони перейняли форму подання матеріалу у своїх тренерів і проводили ці заходи у форматі тренінгів.

Таким чином, учасники тренінгових циклів уже самі провели 416 заходів для 7851 освітян із 454 закладів освіти 120 громад.

За попередніми підрахунками, проєкт вже вплинув на близько 250 000 учнів. До проведення навчання залучили і батьків учнів.

 

https://u-lead.org.ua/userfiles/images/347/09.png

 

Але і цим все не завершилося, адже учасники і надалі продовжують навчання для своїх учнів і колективів навіть після завершення проєкту.

Частина тренерів вже провела підсумкові зустрічі та вручила сертифікати про підвищення кваліфікації своїм учасникам. Інша частина планує вручити сертифікати в грудні. Учасники вже отримали сертифікати про підвищення кваліфікації на 30 год (1 кредит ЄКТС), а також подарунки і методичні та дидактичні матеріали.

Окрему завершальну подію провели для тренерів. Їм вручили посібник «Про.Безпеку: безпечна освітня екосистема громади» та сертифікати про підвищення кваліфікації на 120 годин (4 кредити ЄКТС), а 30 відповідальних у громадах отримали сертифікати на 60 годин (2 кредити ЄКТС).

На події ГО “Про.Світ” отримали безліч позитивних відгуків від тренерів:

«Завдяки цьому проєкту я виросла», — Іванна Валько.

«Можете сміливо дописувати до загальної кількості учасників ще +75 освітян з Харківщини, які точно будуть ще навчатися», — Тетяня Китиченко.

«Плануємо у кожному закладі освіти Миколаївської області кожного місяця проводити по одній темі з питань безпеки», — Миклашевська Оксана.

«Ми прокачали свої професійні навички. Ми стали як одна велика сім’я, і в кожному куточку України у мене є люди, до яких я можу звернутися», — Миханів Ліліана.

Учасники проєкту заповнювали вхідну і вихідну анкети. Ці анкети містили і компонент самооцінки рівня знань про безпечне середовище у закладах освіти, і тестові завдання, що дозволило об’єктивно оцінити успішність навчання.

Динаміку самооцінки учасниками своїх знань представлено на рис. 1.

 

https://u-lead.org.ua/userfiles/images/347/011.png
Рис. 1. Динаміка знань тренерів проєкту

 

Аналіз відповідей тренерів на відкриті запитання анкети продемонстрував більш глибоке розуміння безпеки і власної ролі у забезпеченні безпечного освітнього середовища у порівнянні з результатами вхідного діагностування. Зокрема, тренери у своїх відповідях використовували спеціальні терміни, давали розгорнуті відповіді, ранжували їх за важливістю.

Відповіді на тестові питання також показали позитивну динаміку змін: кількість вірних відповідей зросла на 15,2%.

Свою готовність до впровадження навчальної програми проєкту «Про.Спільноти» за шкалою від 1 до 10 (де 1 – найнижчий рівень) учасники в середньому оцінили на 9,5 балів, що на 1,5 бали вище у порівнянні з вхідною діагностикою.

Переглядів: 434
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: