Продовольчий резерв у громаді як ефективна відповідь на виклики продбезпеки - посібник
Продовольчий резерв у громаді як ефективна відповідь на виклики продбезпеки - посібник

Розв'язавши повномасштабну війну проти України, росія зробила все можливе, аби створити голод на наших територіях. Наносилися удари по складах і аграрній техніці, засіяних полях і зерносховищах. У вогні згоріли тисячі гектарів українського збіжжя, були заміновані поля та підприємства.

Українські громади прийняли виклик і відповіли на нього Садами Перемоги. Тисячі гектарів нових земель було засаджено овочами. Додатковий врожай дозволив суттєво компенсувати втрати, понесені через окупацію. Зібрані й перероблені харчові продукти безкоштовно надавались малозабезпеченим мешканцям, вимушеним переселенцям, пацієнтам лікарень, літнім людям та іншим вразливим мешканцям громад. Особливо успішними на даному шляху були громади, що розробили, прийняли та почали реалізовувати заходи Програми самозабезпечення харчовими продуктами «Сади Перемоги».

Одним із пропонованих заходів у програмі є створення продовольчого резерву з метою забезпечення продовольством населення у випадку надзвичайних ситуацій. Громади змогли швидко зорієнтуватися та розпочали створювати продовольчі резерви, керуючись Постановою КМУ 775 від 30 вересня 2015 року.

Враховуючи вимоги законодавства та попередній досвід, експерти ініціативи «Сади Перемоги» розробили посібник для громад «Продовольчий резерв на варті продовольчої безпеки» (ЗАВАНТАЖИТИ PDF, 4,3 МБ).

У посібнику

  • зібрали вимоги всіх нормативно правових актів щодо створення продовольчого резерву,
  • надали роз'яснення та рекомендації щодо організаційних, облікових та фінансових питань функціонування продовольчого резерву,
  • розробили  покроковий алгоритм для створення продовольчого резерву згідно з чинним законодавством.

Посібник насамперед орієнтований на фахівців громад з відділів/управлінь економіки і торгівлі, управлінь соціального захисту населення, які зазвичай і є відповідальними за даний напрям роботи. Але, звісно, даний перелік не є вичерпним і посібник може бути корисним всім, кого цікавить питання посилення продовольчої безпеки громади.


Сади Перемоги – всеукраїнська ініціатива, яку у 2022 році запустив проєкт Уряду Канади в Україні «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що реалізується компанією Alinea International Ltd. Ініціатива спрямована на забезпечення продовольчої безпеки громад та підтримку реалізації проєктів з садівництва та городництва.  

Переглядів: 326
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: продовольча безпека
Читайте також: