Засідання Комітету: депутати рекомендували парламенту три законопроекти та заслухали підсумки і плани децентралізації 2023-2024

Три законопроекти, які стосуються діяльності місцевого самоврядування, розглянув Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на засіданні 7 лютого. 


Комітет рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №10395, який дозволяє передавати у комунальну власність майно закладів освіти, якщо таке майно не використовується для освітньої діяльності.

До другого читання Комітет рекомендував парламенту законопроект №10202 щодо повноважень виконавчих органів громад у галузі будівництва та законопроект №7283 щодо співпраці громад з громадянами та обов'язкових статутів.

Також Комітет заслухав питання «Про інформацію центральних органів виконавчої влади щодо підсумків роботи за 2023 рік та пріоритетних напрямів діяльності у 2024 році в сферах децентралізації влади та регіонального розвитку, місцевого самоврядування, територіальної організації влади, адміністративно-територіального устрою, державного управління, державної служби та служби в органах місцевого самоврядування». Від Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури доповів перший заступник Міністра Василь Шкураков:

«Децентралізація влади та регіональний розвиток в Україні – це, мабуть, сьогодні одне з найважливіших та найактуальніших питань для нашої країни. Ця тема є критично важливою для майбутнього нашої держави та її громадян, адже вона стосується ефективного управління, відповідальності влади перед громадянами та можливості розвитку кожного регіону.

Децентралізація – це не просто передача повноважень від центральних органів до органів місцевого самоврядування, це процес, який передбачає глибші зміни: створення умов для самостійного вирішення місцевих питань, залучення громадян до управління на місцевому рівні, підвищення прозорості та відповідальності влади, а також – ефективне використання ресурсів для розвитку регіонів.

Реформа децентралізації, започаткована кілька років тому, вже принесла позитивні зміни. Ми бачимо, як зростає спроможність громад, як розширюються можливості для місцевого розвитку, як з’являються ініціативи та проекти, що змінюють життя на краще. Однак перед нами ще багато викликів. Передусім, необхідно забезпечити рівний доступ до ресурсів та можливостей для всіх регіонів України. Ми повинні працювати над подоланням регіональних диспропорцій, забезпечуючи стале та збалансоване економічне зростання. Це означає інвестування у розвиток інфраструктури та залучення інвестицій для реалізації місцевих проектів, в тому числі ті, які будуть включати в себе заходи по безбар’єрності.

Також важливим аспектом є залучення громадян до управління на місцевому рівні. Громадська участь та відкритість влади – ключові фактори успіху в реалізації реформи децентралізації. Ми маємо створити умови, за яких кожен громадянин відчуватиме себе відповідальним та залученим до процесів прийняття рішень, що впливають на життя його громади».

Почути весь звіт, а також плани на 2024 рік можна на ютюб-каналі Комітету:

 

 

Переглядів: 645
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: