Зціпили зуби і добре робимо свою роботу – тези з Форуму місцевого самоврядування
Зціпили зуби і добре робимо свою роботу – тези з Форуму місцевого самоврядування

У Львові сьогодні триває X Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. Цитати учасників і основні події заходу – у наших наступних публікаціях.


У вступному слові Андрій Садовий, Львівський міський голова, голова Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, зазначив:

«Головне питання зараз - це є наша перемога. І для того, щоб наблизити цю перемогу, потрібні лідери у кожній громаді. Зараз не час жалітися, що чогось не дали, чи щось забрали. Якщо дійсно є проблема, треба бути твердішими, пропонувати шляхи її вирішення. Під натиском керівника громади, об’єднання чи асоціації громад не встоїть жоден міністр, жоден депутат Верховної Ради. Сьогодні не час робити довгі реверанси, потрібно швидко вирішувати питання, які допоможуть громадам розвиватися і наближати перемогу».

 

 

За його словами, громади, які хочуть адмініструвати місцеві податки і збори, мають вимагати у держави ці повноваження, громади, які хочуть залучати іноземні інвестиції, повинні мати міжнародних партнерів, вчитися працювати з інвестиційними банками.

Також Андрій Садовий закликав не піддаватися на провокації російської агентури і «корисних ідіотів» в Україні, які намагаються підірвати імідж місцевого самоврядування.

«Зціпили зуби і добре робимо свою роботу кожного дня, бо за нами люди, з яких ми взяли відповідальність», - закликав міський голова.

В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, також підтримав тезу про те, що головна мета – це перемога, і що громади були і залишаються основою, яка дозволяє Україні тримати удар і допомагати Збройним силам вибивати ворога з наших територій.

«Зараз ми маємо цінувати зусилля усіх, хто наближає нашу перемогу. Сьогодні дуже важлива єдність у суспільстві. Тому прикро, коли окремі політики намагаються дискредитувати систему місцевого самоврядування. Сприймаю це як замах на державу. Тому що, і я не втомлююсь це повторювати, місцевому самоврядуванню немає ніякої альтернативи ні в мирний, ні у військовий час. Ніхто краще не дбатиме про людей, ніж виборна влада на місцях», - зазначив В’ячеслав Негода.

 

 

Він також вважає, що держава має надати громадам більше можливостей для розвитку, але в той же час органи місцевого самоврядування повинні активніше шукати власні додаткові ресурси.

«Державний бюджет і вся соціальна сфера залежить під час війни від допомоги ззовні, від міжнародних партнерів, наших друзів. Але навіть з друзями інколи коїться щось незрозуміле, бо вони мають власні інтереси. Тому ми маємо розраховувати на власні сили, маємо постійно ставити запитання, чи все ми зробили в наших громадах, щоб внутрішня економіка розвивалась. Саме тому органам місцевого самоврядування важливо підтримувати бізнес на своїх територіях, прагнути і вимагати від держави можливості адмініструвати місцеві податки і збори», - зазначив В’ячеслав Негода.

Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вважає, що між місцевим самоврядуванням і центральною владою має зберігатися довіра на тому ж рівні, що була на початку повномасштабної війни.

«Хочеться вірити, що єдність тоді була спровокована не тільки страхом. Мені здається, що та єдність була зшита героїзмом військових та стійкістю центральної й місцевої влади. Але здається, що за ці півтора роки ми трішки заспокоїлись і знову почали чубитися. І це дуже погано. Не може собі дозволяти представник центральної пропонувати забрати гроші і повноваження у громад, бо «там усі корупціонери». Так само не може представник місцевої влади говорити про центральну владу лише погане. Ви маєте спрямовувати нас на правильні рішення і вказувати на наші помилки. Наприклад, громади вимагали від нас дати можливість залучати запозичення, і завдяки змінам до Бюджетного кодексу з наступного року зможуть це робити. Я розумію, що будь-яке наше рішення, погане чи хороше, не буде належним чином виконуватися, поки його не сприймуть і не реалізують в громадах. Тому нам вкрай потрібно зберігати мудрість та співпрацювати заради спільної перемоги», - сказав Віталій Безгін.

 

 

Підтримуючи ці слова, Володимир Мацелюх, голова Новояворівської територіальної громади Львівської області, зазначив:

«Єдність, про яку ми говоримо, надзвичайно потрібна, бо без неї не буде успіху. А ми всі хочемо і віримо у Перемогу. Тому маємо жити в єдності і підтримувати реформу місцевого самоврядування, яка є найкращою за роки незалежності».

Лейтенант Збройних сил України Олександр Ябчанка представив учасникам Форуму маніфест сталого Миру «Світ після нашого миру», в якому викладена позиція України про те, що нам і нашим партнерам треба зробити, щоб Перемога відбулася і війна більше не повторилася.

«Прохання до вас через цей Маніфест при будь-якій нагоді доносити до наших колег за кордоном, що завершення війни можливе перемогою України і що саме для нас є перемогою. Тут про це чітко написано. А поки війна триває, я хотів би подякувати за підтримку, яку зараз ви надаєте Силам оборони і Збройним силам України і хотів би попросити вас також не припиняти цю підтримку, а навпаки множити її, наскільки це можливо. Чим більше забезпечене військо, тим менше втрат наших людей і тим більше гине ворогів, а отже ближче наша перемога», - сказав Олександр Ябчанка.

 


Форум організований КУ Інститут міста та Львівською міською радою за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки урядів Німеччини та Швейцарії, і проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Швеції. Партнер події - портал «Децентралізація».

Переглядів: 398
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: В'ячеслав Негода
Читайте також: