"На місцевому рівні також має бути зроблено все заради перемоги", - Володимир Зеленський на засіданні Конгресу
"На місцевому рівні також має бути зроблено все заради перемоги", - Володимир Зеленський на засіданні Конгресу

15 грудня у Львові відбулося засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад.


У заході узяли участь: Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, члени уряду та голови обласних адміністрацій. В онлайн-режимі також виступили європейські та американські чиновники.

Як повідомив заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, на засіданні були присутні 93 члени Конгресу, зокрема 50 очільників міст, сіл і селищ. На онлайн-зв’язку перебували 1619 членів Конгресу.

 

 

Відкриваючи засідання, Президент зазначив, що Україна має рішення про початок переговорів щодо вступу до Євросоюзу, і це – інституційний доказ, що наша держава буде членом ЄС.

«Наступного року маємо опрацювати разом із Євросоюзом предметні деталі, рамки для переговорів і почати процес повної інтеграції державних інституцій, правових норм і реалій життя до стандартів Євросоюзу. Це не лише законодавча робота щодо законів і правил, а й робота щодо реалій нашого життя, які мають бути такими, щоб справді відчувалося, що Україна готова до вступу. Це спільне завдання всіх в Україні, хто працює в системі державної влади та місцевого самоврядування», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент також акцентував, що головне завдання зараз – це оборона України. Тож на місцевому рівні також має бути зроблено все заради перемоги – від підходу до виділення коштів і до інших важливих для суспільства питань.

«Хочу зараз звернути увагу кожного й кожної, що життя держави, життя будь-якої громади, життя кожної людини є тим самим життям України. Життям, яке ми маємо захистити від агресії Росії», – додав він.

Глава держави наголосив, що захист України – це обов’язок кожної й кожного, зокрема й тих, хто зараз не перебуває на фронті.

 

 

Зі свого боку Андрій Єрмак акцентував, що Україна підійшла до чергового визначального моменту війни: або українське суспільство піддасться втомі, або продовжить боротися, переможе агресора й відбудує країну.

«Але це можливо лише за двох умов. Перша – це єдність. Здатність забути чвари й переступити через власні амбіції заради спільної справи. Друга – це праця. Повна віддача. На межі, а то й за межею можливого. Єдина країна, єдина мета, спільні зусилля – це і є наша формула успіху», – наголосив керівник Офісу Президента.

Андрій Єрмак поінформував членів Конгресу про результати нещодавніх візитів Глави держави та підсумки міжнародних переговорів на найвищому рівні.

«Міжнародна підтримка триває й триватиме до перемоги. З різних країн до нас надходять усе нові пакети оборонної та фінансової допомоги. Крок за кроком посилюються санкції. Вчора було ухвалено вже 12-й пакет санкцій ЄС. І вчора ж ми подолали ще один бар’єр до членства у Євросоюзі. Рішення про початок переговорів щодо вступу України ухвалено», – повідомив він.

 

 

Також, за словами керівника Офісу Глави держави, відбувається перезапуск відносин України з державами Глобального Півдня та їх залучення до реалізації Формули миру Президента Володимир Зеленського. Триває активна робота з партнерами щодо спільного оборонного виробництва, яка вже дає результати. 

Щодо ситуації всередині України, то, як зазначив Андрій Єрмак, у кожного регіону має бути своя карта розвитку, розуміння галузей, які слід стимулювати, та реальні проєкти.

«І знову наголошу: люди – понад усе. Це найдорожчий ресурс країни. Ми всі отримали чітке завдання від Президента. Влада – і центральна, і місцева – має говорити з людьми. Ми маємо знати їхні прагнення, їхні потреби, маємо розуміти їхній біль. Знати, що з усім цим робити. І робити», – акцентував очільник Офісу Глави держави.

Андрій Єрмак зауважив, що учасникам підсумкового в цьому році засідання Конгресу місцевих та регіональних влад необхідно зосередитися на питаннях безпеки громад у зоні бойових дій та на деокупованих територіях, захисті енергетичного сектора та критичної інфраструктури. Також серед пріоритетів – відбудова, затвердження місцевих бюджетів, освіта й охорона здоров’я, ветеранська політика.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зі свого боку наголосив на важливості єдності для перемоги над ворогом.

«Ми не повинні ділити громади. Ми не повинні в громадах вести дискусії, що в державі повинен бути бюджет війни, а в нас – бюджет процвітання. Ми єдині, тому сильні, ми сильні та правдиві, тому переможемо», – наголосив він.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що після ухвалення рішення про початок переговорів про вступ до ЄС на Україну чекає шлях, який потребуватиме надзвичайно великої роботи. Зокрема, за його словами, у національне законодавство буде необхідно імплементувати ще майже 2740 актів права ЄС. 

«Це наш обсяг роботи на наступні роки, яку ми маємо виконати», – розповів очільник уряду.

Переглядів: 279
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Конгрес місцевих та регіональних влад
«Маємо надзвичайно переконливі результати».  Олексій Кулеба підбив підсумки Другого Міжнародного Саміту міст та регіонів
Сильні настільки, наскільки об’єднані: у Київ на Другий Міжнародний Саміт з’їхалися представники іноземних громад
Максимальна увага підтримці армії та економіки - Президент звернувся до представників громад
Пріоритети регіональної політики: в Офісі Президента відбулася зустріч із делегацією Представництва ЄС в Україні
Читайте також: