На Форумі відновлення Одещини обговорили регіональну стратегію розвитку
На Форумі відновлення Одещини обговорили регіональну стратегію розвитку

29 листопада в Одесі відбувся Форум відновлення Одещини «Стратегічний горизонт. Гармонізація процесів», що став завершальним заходом у циклі тематичних форумів в регіоні цього року. Представники органів державної влади та місцевого самоврядування, а також міжнародні партнери та експерти і громадські активісти обговорили питання, пов’язані зі стратегічними планами та підвищенням економічної спроможності громад.


Захід організували Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» спільно з Агенцією регіонального розвитку Одеської області, Регіональним офісом міжнародного співробітництва в Одеській області, Одеською обласною військовою адміністрацією та Одеською обласною радою.

У вітальному слові Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки, висловила переконання, що, незважаючи на російські атаки на порти, Одещина тримається, і це стане міцним ґрунтом для відновлення регіону після перемоги:

«Спільними зусиллями уряду, місцевих органів влади та міжнародних партнерів нам вдалося створити тимчасовий морський коридор для експорту зерна. Щоб збільшити обсяги перевезень цим шляхом, ми створили спеціальний механізм страхування суден. Він здешевить вартість страхування зерна та посилить стабільність морського експорту, що сприятиме наповненню бюджету регіону та збільшенню можливостей для відновлення й розвитку».

 

 

Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-сфери, зазначив, що, попри те, що війна триває, для України важливо думати про сценарії відновлення економіки:

«Уряд уже напрацьовує цифрові рішення, які зможуть зробити процес відбудови прозорим для всіх стейкхолдерів, а також дадуть можливість фіксувати результати і бачити динаміку реконструкції. Цифрові інструменти суттєво оптимізують процес збору та обробки даних, потрібних для відновлення майна українців. У березні 2022 року в “Дії” запустили сервіс “Повідомлення про пошкоджене майно”. Наступним кроком стало створення Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Фактично це фундамент для цифровізації відбудови України».

 

 

Марк Еллінгстад, директор офісу USAID з питань демократії та врядування, зазначив:

«USAID прагне підтримувати трансформаційні реформи в ключових секторах соціального й економічного життя та продовжувати реформу децентралізації. Наше переконання ґрунтується на вірі в те, що сильні місцеві громади формують основу динамічного суспільства, ефективного та підзвітного управління, потужного економічного зростання, партисипативної демократії, сильної та процвітаючої України. USAID продовжує підтримувати сотні українських громад, надаючи їм технічну та матеріальну допомогу».

 

 

США разом з іншими міжнародними партнерами і надалі сприятимуть впровадженню реформи децентралізації в Україні через підтримку місцевого самоврядування – на цьому наголосив керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам:

«Стратегічне планування – дуже важлива функція державного управління, що охоплює всі аспекти розвитку. Під час кризи ця функція вимагає нових підходів і нового бачення. Я вірю, що Форум відновлення Одещини надасть учасникам з різних областей України можливість обмінятися досвідом і найкращими практиками стратегічного планування, налагодити зв’язки, знайти способи покращення економічного клімату і зміцнити солідарність на шляху до відновлення потенціалу України».

 

 

Ключові питання, які обговорювалися на заході:

  • практична імплементація плану відновлення та стратегії розвитку;
  • координація дій різних стейкхолдерів;
  • узгодження стратегічних цілей з місцевими та бюджетними програмами для забезпечення найкращої реалізації стратегії та оптимізації бюджетних видатків;
  • способи досягнення відповідності між стратегічними планами та їх ресурсним забезпеченням;
  • міжмуніципальне, регіональне та міжнародне співробітництво;
  • підвищення економічної спроможності громад;
  • розвиток можливостей місцевого економічного розвитку та сприяння участі громадян у процесах прийняття рішень на рівні місцевої влади;
  • шляхи до створення сприятливого середовища для розвитку і підвищення якості життя громад в Одеській області.

 

 

На полях форуму відбулася зустріч Габріеля Абрагама з начальником Одеської обласної військової адміністрації Олегом Кіпером, під час якої були обговорені шляхи і перспективи подальшої співпраці Одеського регіону та громад Одеської області з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

Повний запис Форуму доступний за посиланням.

Переглядів: 757
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: стратегія розвитку
Читайте також: