Як агенція місцевого розвитку допомагає громаді розвиватися: досвід Чорткова
Як агенція місцевого розвитку допомагає громаді розвиватися: досвід Чорткова

З початку повномасштабного вторгнення відбулося переосмислення філософії та практичного значення агенцій місцевого розвитку. Можна навіть спостерігати певний бум у створенні та реорганізації цього цікавого та досі не так вивченого локального інструменту розвитку громади.

Автор: Олександр Карпенко,
в.о.директора КП «Агенція місцевого економічного розвитку» Чортківської міської ради


В умовах великої війни і, як наслідок, економічної стагнації та тотальної залежності бюджетних надходжень від фінансової макроекономічної допомоги наших країн-партнерів, особливо страждають малі громади. Відтік кадрів та їх перманентна ротація призводять до поганого стану інституційної сталості, а це у свою чергу веде до великих ризиків в реалізації довгострокових проєктів, особливо глобальних програм Європейського Союзу. Для нас це виклик, оскільки головним чинником є не питання отримання фінансування, а питання формування ділової репутації громад як надійних та відповідальних партнерів, які здатні впроваджувати кращі практики, а не тільки отримувати гуманітарну допомогу. Громади, які здатні безпроблемно звітувати перед донорами та масштабувати результати проєкту, ділитися досвідом з іншими громадами.

Характерними «вузькими місцями» у розвитку малих громад, зокрема, щодо пошуку позабюджетного фінансування та реалізації проєктів, є:

  1. Швидкоплинна ротація кадрів ОМС, як наслідок, низька кадрова та інституційна спроможність (пам’ять) муніципалітету;
  2. Низька проєктна культура та обізнаність у можливостях пошуку джерел та процедурах залучення позабюджетного фінансування;
  3. Низька технічна експертиза, яка необхідна для ініціювання специфічних стратегічно важливих та інфраструктурних проєктів;
  4. Низька комунікаційна спроможність у вертикальній та горизонтальній площинах.
  5. Зосередженість на власних внутрішніх потребах громади, і, як наслідок, обмежена «емпатійність» щодо потреб інших учасників партнерств та мереж (міст, об’єднань та ін.).

Відверто слабка експертиза в окремих вузькоспрямованих напрямках - ще один виклик. Адже ініціювання, запуск та реалізація проєкту потребує відповідного розуміння тематики та специфіки галузі. Якщо ви, наприклад, вирішили ініціювати об'єктивно необхідний проєкт з впровадження ВДЕ, вам необхідні консультації щодо оптимального набору обладнання, специфікації, підключення, наявність попередніх енергетичних та економічних розрахунків. Як бути у такій ситуації? Ви можете звернутись до сторонніх приватних організацій, але будьте готові заплатити за це певну суму. Або ви мусите мати свого спеціаліста з даного напрямку.

Вертикальна дискомунікація може полягати у поганій синхронізації між формуванням місцевих проєктних галузевих політик, прийняттям відповідних управлінських рішень та реалізацією завдань командою, а також систематичною перевіркою результатів роботи. Горизонтальна дискомунікація зумовлена обмеженим взаємним інформуванням різних підрозділів, які задіяні у спільній проєктній діяльності. Відділи та управління іноді сприймають запити на інформацію від місцевих агенцій як додаткову роботу, результат якої не завжди можна побачити відразу. Часто ментальність працівників ще потребує коригування в частині навчитись відрізняти гуманітарну допомогу від грантів. Але коли це відбувається і є перемоги, персонал, який був залучений до командної роботи над проєктом нарешті відчуває “смак грантів” та самоповагу. Саме тому важливе завдання, незалежно від того маєте ви окремий заклад або структурний підрозділ, це позиціонування і роз'яснення ролі агенції по відношенню до інших підрозділів та працівників органу місцевого самоврядування.

Які ключові дійові особі мають бути в агенції? Їх три: фандрейзер, грантрайтер, проєктний менеджер.

Фандрейзер  - мисливець за можливостями, який постійно полює на релевантні та привабливі грантові проєкти, програми. Отримані пошукові запити передає далі в роботу.

Грантрайтер - експерт-пакувальник, спеціаліст, який вміє якісно “упакувати” пропозицію для донора або грантодавця. Іншими словами, досвідчений грантрайтер - це Мікеланджело Буонарроті, який бере камінь (вихідні дані) і відсікаю все зайве (створює грантову заявку). Позицію фандрейзера та грантрайтера можна поєднати за умови обмеженості бюджету організації та наявності досвіду у працівника.

Проєктний менеджер - диригент та “універсальний солдат”, який може виступати керівником проєктів з командами від різних інших ваших відділів муніципалітету, тобто взаємодіяти у горизонтальних проєктних колах. Проєктний менеджер - дійсно, нагадує універсального солдата, який спроможний виконувати будь-які проєктні завдання у будь-якій сфері життєдіяльності громади. Але. Перш за все, це фахівець який вміє ефективно користуватися інструментарієм проєктного менеджменту як особливого виду управлінської діяльності. Звісно, РМ може мати і екологічну і економічну або фінансову вищі освіти, але завжди потребує джерело первинних даних для створення концепції проєкту у різноманітних сферах. Якщо ми порівнюємо проєктну команду з лікарнею, то головний лікарне може бути одночасно акушер, хірург та офтальмолог. Передусім - він керівник, який вдало організовує усі процеси та роботу людей у закладі.

Проблему низькою фінансової та кадрової спроможності для створення агенції розвитку можна розв'язати шляхом створення спільного для декількох громад комунального підприємства. Солідарний внесок гарантує рівні права та обов'язки органів місцевого самоврядування щодо діяльності міжмуніципальної агенції, а бажання відчути результат спонукає до тісної співпраці та зміцнення горизонтальних зв'язків, адже мета стає однаково важливою. До того, ж фінансове навантаження на утримання агенції пропорційно зменшується, кожна з громад-учасниць може запропонувати свого фахівця конкретного напрямку роботи в штат, який є більш “сильним” за своїми навичками та компетенціями. Тобто в одній громаді є працівник з високим рівнем володіння англійською чи декількома мовами, інша має працівника з невеликим досвідом, але все ж проєктного менеджера, а третя - талановитого випускника, який пройшов курс грантрайтера і мотивований далі професійно розвиватися. Перед вами вже є перший прийнятний штат, з якого можна “ліпити” сильну проєктну команду.

12 січня 2023 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому розроблений Мінрегіоном законопроект про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо впорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад №5742.

Трендом міжмуніципального співробітництва стануть кластери - об'єднання 3-5 і більше громад з метою реалізації суспільно важливого стратегічного проєкту, який форсуватиме синергетичний розвиток усіх учасників. Будь то мова про зелений туризм, інфраструктуру, підтримку бізнесу чи захист довкілля. Такі мережі громад вітаються масштабними програмами ЄС, адже каталізують довготривалу співпрацю та єднання навколо отриманих позитивних результатів. Ніщо так не гуртує як спільна успішна діяльність. Приведу один простий приклад важливості врахування інтересів та пріоритетів сусідньої громади. Ви розробили План дій щодо сталого енергетичного розвитку та клімату або інші важливі для вас стратегічні документи, скажемо щодо досягнення громадою кліматичної нейтральності до 2050 року. Чудова амбітна мета. Але, ви живете не в ізольованій бульбашці, на яку не впливають зовнішні чинники та події. Якщо сусідня громада в своїх стратегічних документах не прагне досягати певні показники щодо енергоефективності та екологічності, як би ви не намагалися, ваші цілі залишаться лише декларацією на папері. Адже приватний та міжміський транспорт, що курсує між вашими громадами - здійснює викиди, викиди підприємств громади-сусіда за рахунок напрямку та сили вітру також переносяться частково до вас, неочищені стоки в річку, на якій знаходяться ваші громади, також потраплять до вас або іншої громади, в залежності від того, хто знаходиться нижче за течією.

Місцеві програми відновлення та оновлені стратегічні плани розвитку мають містити серед пріоритетів міжнародну співпрацю, але й співпрацю з громадами. Окремим програмних документом громад має бути програма співпраці з усіма сусідніми громадами, з якими вони межують. З 24 лютого 2022 року багато уваги громади почали приділяти міжнародній активності, шукати міста-побратими у всьому світі. Але не меньше уваги, а, можливо, й більше необхідно сфокусувати на кооперації з сусідніми громадами в економічному, екологічному, інфраструктурному та інших важливих напрямках. Несприятливою є ситуація нездорової конкуренції і навіть конфронтації деяких громад за зовнішні ресурси, контакти та політичну увагу. Прозора та доброчесна співпраця громад на принципах довіри, підтримки та компліментарності - основа майбутнього відновлення України. Це креативний пошук можливостей та рішень для виходу з тих складних ситуацій, в яких опинились наші громади.  

Які є опції. Перша - укласти договір з професійним гравцем ринку фандрейзингу та грантрайтингу, який спеціалізується на пошуку і отриманню грантового фінансування для бізнесу, громадських організацій, місцевого самоврядування. Перевага - така компанія має, як правило, досвідчений персонал з особистим досвідом залучення коштів, юнітів, які ви, напевно, собі не дозволите: графічний дизайнер, маркетолог, дата-аналітик, кошторисника, тобто працівника з надважливою експертизою для “закриття” певного компоненту проєкту. Разом з тим важливо перевірити репутацію та реноме даної організації, особливо, добре працює так зване “сарафанне радіо”. Основний мінус - це, звісно, вартість послуг. Але завжди можна домовитись - про сплату гонорару успіху лише після перемоги у грантовому конкурсі і за рахунок статті витрат “фінансовий консалтинг”, яка може бути закладена у бюджеті проєкту. 

Друга опція - “вирощування” свого співробітника з нуля. Це може бути успішний випускник або студент останніх курсів ВНЗ з відповідною спеціалізацією. Як правило, після отримання такого безцінного досвіду бажання кар'єрного зростання та фінансового добробуту пересилює через декілька років альтруїстичні почуття роботи на благо громади. Але це станеться не так швидко і за цей час багато чого може трапитись на вашу користь. Конкурувати з приватними компаніями за рівнем пропонуємої заробітної плати ви навряд чи зможете, тим паче враховуючи високі вимоги до юнітів: англійська мова, технічна специфічна термінологія, основи проєктного менеджменту, елементарне уявлення про гранти та фінансова грамотність. 

Так чи інакше, який сценарій, ви не оберете, комунальне підприємство є оптимальною організаційно-правовою формою для реалізації завдань локальних агенцій розвитку.

Отже, за великим рахунком, мета існування агенції - якісно опрацьовувати запити інших підрозділів та розпорядників бюджетних коштів, які координують певну галузь життєдіяльності громади. Сектори, відділи, управління - провайдери вихідних даних та наявної різноманітної документації для створення проєктних пропозицій та концептів мізками та руками персоналу агенції розвитку. Зауважу, що ми не говоримо про розробку проєктно-кошторисної документації, бо зазвичай це десяте питання у порядку реалізації проєкту. Першочергове завдання, навчитись створювати якісний концепт - візію втілення проєкту, вміти оперувати з його структурою та функціональним наповненням, розвиток здатності прогнозувати результати і масштабувати кращі рішення знов і знов. Метафорично, агенція - це крафтова кондитерська, яка має виготовляти смачні цукерки у привабливій обгортці з наявних інгредієнтів і продавати покупцю, який готовий платити за якісний і цікавий продукт.

Майбутній тренд це створення агенцій сталого розвитку в громадах України, які мають сприяти досягненню Цілей сталого розвитку 2030. Чому саме сталого? Тому, що коли ми говоримо про сталий розвиток ми розуміємо поєднання 3 складових компонентів діяльності, та, відповідно, впливу на розвиток громади у 3 вимірах: соціальному, економічному та екологічному. Соціальний компонент - через підтримку вразливих груп населення та зменшення соціальної напруги; економічний - розвиток підприємництва та створення робочих місць; екологічний - зменшення навантаження на довкілля та заощадження ресурсів.

Для Чортківської громади агенція місцевого розвитку (комунальне підприємство “Агенція місцевого економічного розвитку” Чортківської міської ради) - це “проєктний офіс”, який займається фандрейзингом та грантрайтингом. Наша задача бути медіатором між запитами і потребами громади та грантодавцями, донорами, інвесторами. Проєктний підхід забезпечує нам горизонтальну взаємодію підрозділів міської ради та стейкхолдерів громади, адже зараз проєктна діяльність як ніколи пов'язана з формуванням мережі міст-побратимів у Євросоюзі та світі та спільною участю у великих грантових програмах. Цей досвід та долучення до кращих практик розумних міст має стати базисом відбудови України. Наш фокус - спільна грантова діяльність з містами Європейського Союзу та містами-побратимами в Україні, не тільки заради грантів, але й для підвищення нашої компетентності та можливості бути надійними партнерами. Так, наприклад, завдяки тісній співпраці з партнерами та донорами, комунальне підприємство “Агенція місцевого економічного розвитку” Чортківської міської ради у 2023 році залучила близько 10,4 млн.грн. у вигляді фінансування та обладнання. Погодьтесь, для малого міста це немало, особливо в умовах великої війни. 

Отже, можна сміливо виокремити три стовпи на яких має бути побудована діяльність агенцій розвитку:

  1. Встановлення міжнародних зв'язків з містами у Європейському Союзі та об'єднаннями міст з метою започаткування побратимства та кооперації, спільній участі у грантових конкурсах та програмах;
  2. Безпосередня участь в спільних програмах та проєктах, а саме: пошук можливостей, формування мереж за участю міст-побратимів та міст-партнерів в Україні та за межами України, формування та подання спільних заявок, у тому числі із залученням інших учасників міжсекторального партнерства - НГО, бізнес-асоціації, наукові інституції;
  3. Проєктна діяльність, яка розпочинається у разу перемоги у програмах та конкурсах і містить такі компоненти, як організація процесу реалізації проєкту, комунікація, проведення активностей, освоєння грантових коштів, промоція та висвітлення перебігу подій проєкту, звітування та верифікація результатів.

 

Встановлена перша комунальна сонячна електростанція для міської лікарні

 

Розвиваючі місцеві агенції сталого розвитку громади України, і не тільки малі, інвестують у своє майбутнє, адже передусім, це інвестиція у людський капітал. Тому, що ми продовжуємо багато говорити про технологічні революції та створення додаткової вартості в сировинній економіці, але не часто піднімаємо питання росту проєктної культури чи фандрейзингової грамотності. Такі речі давно вже мають стати обов'язковими дисциплінами не тільки у вищих навчальних закладах, але й у старшій школі. Я впевнений, що це буде нелегко, але ми скоро побачимо нове покоління проєктних менеджерів, фандрейзерів та грантрайтерів.

 

Отримання гуманітарного вантажу від Німецько-Українського енергетичного партнерства

Переглядів: 1021
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: