Законопроект про зміну функцій державних адміністрацій треба приймати зараз. Далі зробити це буде набагато важче, – Віталій Безгін
Законопроект про зміну функцій державних адміністрацій треба приймати зараз. Далі зробити це буде набагато важче, – Віталій Безгін

Еволюція державних адміністрацій у органи префектурного типу, які б здійснювали нагляд за законністю рішень на місцях, - це одне з небагатьох стратегічних питань децентралізації, яке досі залишається невирішеним. Відповідний законопроект (№4298) пройшов складний шлях обговорень і має бути ухвалений якнайшвидше.


Про це сказав народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін в інтерв’ю LRHub.

«Децентралізація про три речі – ресурси, повноваження, відповідальність. Перші дві у місцевого самоврядування є, третьої немає. В громадах з року в рік збільшувалися бюджети і повноваження, а рівень відповідальності залишався тим самим – її не було ні перед державно, ні перед громадянами. Будь-який нагляд, навіть такий, який пропонуємо ми, а він у нас відповідає європейській Хартії, чим далі, тим важче буде впровадити. На місцях вже звикають, що нагляду немає, і з кожним роком місцевій владі буде важче погодитися на це. І якщо ми не ухвалимо законопроект найближчим часом, є загроза втрати контрольованості всієї системи, і це точно не на користь країні», - вважає народний депутат.

За його словами, планується, що на друге читання законопроект №4298 потрапить до парламентської зали у листопаді цього року. Набере чинності він після закінчення воєнного стану.

Завданням на наступний рік Віталій Безгін назвав законодавче розмежування повноважень між центральною і місцевою владою та рівнями місцевої влади.

«Тут ми відстаємо. Це друге з невирішених стратегічних питань. У нас повноваження розмежовуються на рівні Бюджетного кодексу - не хочемо, щоб виконували повноваження, не дамо грошей. Так працює 30 років, і могло б працювати і надалі, але це неправильно, бо гроші мають йти за повноваженнями, а не повноваження за грошима. Чи вистачить нам потенціалу вирішити це питання? Не знаю. Поки ми навіть не бралися за нього. Це перспектива наступного року», - сказав народний депутат.

Нагадаємо, «Децентралізація» підготувала список найбільш очікуваних у сфері децентралізації законопроектів, які вже готові до розгляду в першому або другому читанні. Ми і надалі стежитимемо за їх обговоренням та розглядом у Парламенті. 

Переглядів: 717
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Віталій Безгін
Читайте також: