Які переваги дає громаді ухвалення Програми “Садів Перемоги” з посилення продбезпеки: шаблон програми та методичні рекомендації
Які переваги дає громаді ухвалення Програми “Садів Перемоги” з посилення продбезпеки: шаблон програми та методичні рекомендації

Аби допомогти громадам забезпечити всіх мешканців харчовими продуктами,  експерти ініціативи “Сади Перемоги” представили оновлений шаблон Програми самозабезпечення харчовими продуктами «Сади Перемоги» (завантажити шаблон, docx, 536 кБ) за результатами пілотування заходів з посилення продбезпеки у громадах Черкаської, Полтавської, Хмельницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської та Миколаївської обл. 


Оновлений документ не лише враховує типові проблеми  продовольчої безпеки, з якими зіткнулася значна частина громад після 24 лютого 2022 року, а й  містить конкретні пропозиції  для вирішення цих проблем.

У пригоді громадам стануть і поради з  проведення аналізу типових проблем та набір заходів, які допоможуть покращити ситуацію з локальною продовольчою безпекою.

Які переваги отримає громада після ухвалення Програми

Якщо  громада ухвалить таку Програму, то це суттєво  спростить  отримання фінансування з місцевого бюджету на такі важливі заходи:

  • придбання техніки та обладнання для сільськогосподарського виробництва,  а також – посадкового матеріалу й добрив,
  • надання допомоги незахищеним верствам населення, постраждалим територіям, власним комунальним підприємствам та установам, які долучаються до втілення заходів з посилення продовольчої безпеки.

Більше того - така Програма є  дієвим інструментом для комунікації та налагодження ефективної співпраці з донорами і грантодавцями, проєктами міжнародної технічної допомоги та іншими партнерами, оскільки містить чітке обґрунтування потреб і намірів громади.

Окрім Програми, команда експертів SURGe підготувала Методичні рекомендації з розробки місцевої Програми самозабезпечення харчовими продуктами «Сади Перемоги» (завантажити PDF 35 МБ). Ці  рекомендації допоможуть провести ефективний  аналіз, визначити ключові проблеми, сформулювати мету та завдання і покроково спланувати заходи реалізації Програми. Також у документі є успішні приклади заходів, які пілотні громади втілили в межах реалізації власних програм самозабезпечення харчовими продуктами.

Методичні рекомендації стануть у пригоді усім зацікавленим у посиленні локальної продовольчої безпеки  громад, насамперед — працівникам органів місцевого самоврядування.


Сади Перемоги – всеукраїнська ініціатива, яку у 2022 році запустив проєкт Уряду Канади в Україні «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що реалізується компанією Alinea International Ltd. Ініціатива спрямована на забезпечення продовольчої безпеки громад та підтримку реалізації проєктів з садівництва та городництва.  

Більше про продовольчу безпеку - у спеціальному розділі порталу "Децентралізація". 

Переглядів: 873
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: продовольча безпека
Читайте також: