Проєкт «UA-EU: Згуртованість і розвиток» підготував пропозиції до законопроєкту №9450
Проєкт «UA-EU: Згуртованість і розвиток» підготував пропозиції до законопроєкту №9450

Громадянське суспільство та експертне середовище активно долучається до підготовки законодавчої основи, яка врегулює питання налагодження міжнародного співробітництва територіальних громад.


Так проєкт Інституту громадянського суспільства «UA-EU: Згуртованість і розвиток» підготував пропозиції до проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» (№9450). Їх на круглому столі «Особливості правового регулювання вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» озвучив Юрій Третяк, керівник групи радників, старший радник з політики згуртованості ЄС, проєкт «Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінтеграції України та воєнних викликів».

Експерти пропонують, в першу чергу, уточнити та гармонізувати з Регламентом ЄС 1059 визначення транскордонного і міжтериторіального співробітництва. За словами Юрія Третяка, Закон «Про транскордонне співробітництво», який прийнятий в 2004 році, містить дещо неправильне формулювання транскордонного співробітництва.

«Транскордонне співробітництво – це співробітництво суміжних регіонів сусідніх країн відповідно до європейського законодавства. Міжтериторіальне – це як родове поняття співробітництва на всіх рівнях, окрім транскордонного. Ми також пропонуємо уточнити поняття міжрегіонального співробітництва – це як вид міжтериторіального співробітництва, суб’єктами якого є регіони і райони. Ще одна наша пропозиція - ввести поняття міжмуніципального співробітництва для територіальних громад і транснаціональне співробітництво.  Це важливі термінологічні уточнення, які дозволять гармонізувати поняття і терміни з ключовим Регламентом ЄС», - зазначив Юрій Третяк.

Він також додав, що Проєкт підготував пропозиції до законопроєкту № 9450, які врегулюють повноваження органів влади, врегулюють окремі положення щодо державної фінансової підтримки й інтегрують програми транскордонного і міжтериторіального співробітництва в систему стратегічного планування регіонального розвитку відповідно до Закону «Про засади державної регіональної політики».

«Зараз програми транскордонного співробітництва дещо «висять в повітрі», вони не прив’язані в систему стратегічного планування і це є проблема. Підготовлені пропозиції ми виклали у порівняльну таблицю і після круглого столу направимо ці пропозиції. Сподіваємося, що законопроєкт 9450 буде прийнято в першому читанні якнайшвидше», - сказав експерт.

Юрій Третяк наголосив, що сьогодні реалізація громадами європейських проєктів за правилами і процедурами ЄС – «це початкова школа транскордонного співробітництва за фінансування ЄС, початкова школа роботи з величезними коштами політики згуртованості ЄС».

Він також озвучив дві проблеми, які чинять перепони громадам у розвитку і які необхідно вирішити на законодавчому рівні.

«Перша – законодавство України чітко регламентує застосування податкових пільг, зокрема звільнення від сплати ПДВ проектів міжнародної технічної допомоги. Але, на жаль, суб’єкти транскордонного співробітництва піднімають це питання, сьогодні не врегульоване питання позбавлення сплати ПДВ проектів транскордонного співробітництва. Це додаткове обтяженням на місцеві бюджети. Ми підготували проект змін до статті 197 Податкового кодексу, які вирішують цю проблему. Друга проблема стосується державної фінансової підтримки  транскордонного співробітництва. В нас є немало випадків, коли органи місцевого самоврядування виграють проекти, але для них непідйомним є питання співфінансування (…) Не у всіх є ці кошти є. Ми знаємо, що законопроектом №10037 враховане це питання, сподіваємося що це буде вирішено. Але що стосується державної фінансової допомоги, з 2004 року, коли було прийнято Закон про транскордонне співробітництво, і, якщо мені не зраджує пам'ять, то кошти з держбюджету виділялися лише один раз – в 2019 році 10 млн грн на проекти Львівської області. В 2021 році Мінрегіон розробив Порядок співфінансування проектів, але через війну цей механізм так і не запрацював. Звертаю увагу членів Комітету, що механізм є на урядовому рівні, але потрібно передбачати на це кошти в бюджеті», - сказав Юрій Третяк.

 

 

Нагадаємо, народний депутати України Віталій Безгін заявив, що проєкт Закону № 9450 парламент планує розглянути у першому читанні одразу після розгляду бюджетних питань.

Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода закликав народних депутатів передбачити в законопроєкті фінансову підтримку для громад для розвитку мережі їх міжнародної співпраці.

Переглядів: 699
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: транскордонне співробітництво
Читайте також: