Як громади можуть спланувати відновлення та розвиток місцевої економіки  – підсумки дослідження та тези обговорення
Як громади можуть спланувати відновлення та розвиток місцевої економіки  – підсумки дослідження та тези обговорення

Як громади можуть спланувати відновлення та розвиток місцевої економіки? Які підходи й механізми з відновлення та розвитку місцевої економіки використовує Програма USAID DOBRE? Яка ситуація та виклики в громадах із відновленням місцевої економіки? Про це та багато іншого говорили учасники експертного обговорення, яке організувала Програма USAID DOBRE спільно з Українським кризовим медіа-центром. Під час події Програма USAID DOBRE презентувала два звіти, які допоможуть громадам спланувати місцевий економічний розвиток.


Участь у обговоренні взяли представники місцевого самоврядування, програм міжнародної допомоги, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, програм міжнародної допомоги, бізнесу, експерти та журналісти.

Марат Кюрчевський, керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID):

«Важливість економічного розвитку – це аксіома. Ефективна політика місцевого економічного розвитку громад є запорукою наповнення бюджету, а значить у місцевого самоврядування будуть кошти на покращення якості послуг, зовнішнього вигляду громад, забезпечення необхідного рівня соціальних та комунальних послуг, можливості рекреації, зрештою покращення життя для мешканців. І що особливо важливо сьогодні – можливість допомагати Збройним Силам України. Проблема наповнення бюджету актуальна для усіх громад у будь-якій країні світу. Ми в USAID приділяли багато уваги місцевому економічному розвитку. Це питання є наскрізним для всіх програм, які діють в Україні. Економічне зростання торкається всіх сфер життя людей та всіх цільових авдиторій. Програма USAID DOBRE в своїй основі покликана сприяти посиленню спроможності місцевого самоврядування й місцевий економічний розвиток є одним із її центральних компонентів. Ми накопичили багато досвіду й кращі практики можуть бути реалізовані зараз, особливо в процесі поствідновлення громад».

 

 

Наталія Гнидюк, радниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України:

«Органи місцевого самоврядування мають бути зрозумілими та передбачуваними щодо того, як вони планують свій розвиток. Тут важливо пам'ятати про планувальні документи, які розробляються в межах як регіональної, так і містобудівної політики, що лежать в основі і відновлення, і повоєнної відбудови. Перше, це Державна стратегія регіонального розвитку, яка була розроблена в 2020 році. Зараз триває її оновлення з урахуванням викликів і нових можливостей, які стоять перед громадами. Другий важливий документ зараз перебуває в роботі – План України. Міністерство в межах плану ставить своєю основною метою запропонувати фінансовий інструмент для підтримки проєктів відновлення. Дослідження, яке представлене сьогодні Програмою USAID DOBRE, а саме перша рекомендація для Уряду, – це запропонувати інструменти підтримки органів місцевого самоврядування». 

 

 

Із 2016 року до 2022 року Програма працювала у 100 громадах. Базуючись на власному досвіді розробила уніфіковану методологію планування місцевого економічного розвитку. Програма проаналізувала 6-річний досвід, додала опитування, дослідження та інтерв’ю і виклала методологію в двох звітах.

«У звіті викладено досить обнадійливі результати, але він підтверджує й те, що в нас із вами багато роботи. Відновлювати й будувати нашу країну треба не після війни, а вже зараз. Почнемо з того, як повернути людей у громади. Потрібно приймати програми, які би стимулювали підприємництво в громадах. Зараз в Україні високий рівень підприємницької активності навіть у прифронтових регіонах. Це приємно дивує. Важливо підтримувати підприємницьку ініціативу й ще більше – ініціативу молодих людей. Наскрізна рекомендація: найважливіша інвестиція це інвестиція в людей. Ми мусимо вчити людей і особливо працівників місцевого самоврядування працювати з інвестиціями. Кошти будуть іти тільки туди, де їх зможуть взяти: для цього потрібно вміти розробляти та демонструвати якісні проєкти. Дякуємо американському народу і Програмі USAID DOBRE, що вони підтримують ініціативи розвитку людського потенціалу», – зазначив Петро Лазарчук, спеціаліст із економічного розвитку програми PEARL Ukraine / Global Communities.

 

 

Інструменти залучення бізнесу до процесів відновлення громад, зібрані під час дослідження на основі кращих практиках громад-партнерок Програми USAID DOBRE – можна переглянути в звітах за лінками:

Під час обговорення громади-партнерки Програми USAID DOBRE поділилися власним досвідом місцевого економічного розвитку та тим, як це робить їх більш спроможними.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади Чернігівської області, розповів про те, як посилення місцевого економічного розвитку дає можливість зробити Корюківку більш стійкою до ризиків війни. Приміром, за словами міського голови, за два роки більше 50% міста перевели на місцеве паливо. За підрахунками громади, це дало місцевому бюджету близько 20 мільйонів гривень, а також близько 40 робочих місць людям.

«Сорок днів окупації показали наші вразливі сторони. Завдяки Програмі USAID DOBRE ми почали їх пропрацьовувати. Зараз реалізовуємо проєкт, який буде сприяти розвитку бізнесу, а в критичний момент стане опорою для громади: ми відновлюємо роботу хлібозаводу та осучаснюємо його. Із досвіду Харківщини ми бачимо, що громади, що омиваються великими річками, мають ризик опинитися відрізаними від нормального постачання. Завдяки співпраці з Програмою DOBRE ми частково нівелюємо цей ризик для себе, забезпечивши критичні потреби місцевими постачальниками. Корюківська громада є прикордонною з Росією громадою. Ми не розраховуємо на іноземного інвестора. Найкращим і найнадійнішим інвестором Корюківської громади завжди був корюківський бізнес. Для місцевих підприємців Корюківка – це не лише бізнес-проєкт, це в першу чергу батьківщина і дім. Хочу подякувати Програмі USAID DOBRE за те, що стимулює малих підприємців до створення нового бізнесу та розвитку діючого. Жоден наш бізнес не релокувався з громади. Лише один взимку виїхав, і наразі вже повернувся. Я щасливий, що бізнес нам довіряє. Адже мало хто наважиться інвестувати в територію за 30 кілометрів від кордону. Це означає, що ми йдемо в правильному напрямку».

 

 

Під час події спікери відповідали також на запитання глядачів та журналістів. Переглянути обговорення можна у відеозаписі трансляції:

 

 

Переглянути презентації спікерів

Світлини з події


Цей захід та зроблені дослідження відбуваються в межах програми розвитку «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що фінансується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Переглядів: 1169
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: