На Чернігівщині за підтримки U-LEAD відновили столітню школу за традиційною технологією хати-мазанки

 

Благодійний фонд «Сміливі» відновив унікальний Лихачівський ліцей у Мринській громаді Чернігівської області, який постраждав від обстрілів під час російського вторгнення у березні 2022 року. Ліцей був побудований у 1927 році за давньою українською технологією хати-мазанки. І відновили його за цією ж технологією.


Відбудова проходила в рамках проєкту “Відбудова місцевих шкіл задля стійкості”.

7 жовтня відбулося офіційне відкриття відновленого ліцею. В заході взяли участь представники громади, співзасновники фонду, волонтери, школярі з вчителями.

«В цьому проєкті ми намагалися переосмислити традиційне і сучасне. Дати школі нове життя, але при цьому використати традиційні технології та зберегти місцеву культуру будівництва та оформлення», - пояснив директор фонду «Сміливі» Віталій Селик.

Ремонтні роботи та волонтерські заїзди проводилися впродовж липня-вересня.

Понад 40 місцевих та 60 волонтерів «Сміливі» впродовж 20 днів повністю відновили зовнішні стіни школи, оздоблення стін глиняною сумішшю.

Для волонтерів Мринська громада організувала проживання, повноцінне харчування та дозвілля.

 

 

Курував роботи з відновлення справжній майстер своєї справи – народний майстер Микола Степанець, яка володіє магією будування хат-мазанок.

Крім того, до ремонтних робіт були залучені біля 20 місцевих професійних будівельників, які:

  • замінили дах на сучасний,
  • відремонтували водостічну систему,
  • замінили вікна на енергоефективні,
  • замінили систему електрики,
  • побудували вхідну групу з пандусом,
  • відремонтували стіни, стелі та підлогу у бібліотеці, класах, коридорі, фойє,
  • обладнали класи меблями, партами-трансформерами, спортивними снарядами, телевізором, прожекторами, звуковими системами,
  • нанесли на стіни мурал з традиційними українськими орнаментами,
  • оновили зону відпочинку, клумби, зупинку шкільного автобусу,
  • нанесли вогнебіозахист на дерев’яні поверхні та дах.

 

 

Також на території школи посадили канадійський клен на честь волонтера Сміливих Ентоні “Тонко” Ігната, який допомагав відновлювати школу, а у вересні загинув під Бахмутом від російського снаряду.

 

 

Лихачівський ліцей тепер буде окрасою громади. А найголовніше - це сльози радості вчителів і захоплення учнів, які з задоволенням будуть вчитися у оновленій школі.

 

 


Проєкт “Відбудова місцевих шкіл задля стійкості” реалізує Благодійна організація "Благодійний фонд “Сміливі” в рамках Програми “U-LEAD з Європою” та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії.

Ініціатива U-LEAD "Відбудова місцевих шкіл для стійкості" спрямована на надання конкретної підтримки 12 відібраним громадам, які постраждали від війни, у трьох регіонах України – Чернігівській, Київській та Харківській областях – шляхом фінансування їхніх індивідуальних підходів із відновлення доступу до освіти. Проєкт надасть можливість оцінити збитки та інвестувати в ремонт шкільних будівель або, якщо останні структурно небезпечні чи зруйновані, надасть доступ до онлайн-навчання через створення цифрових навчальних центрів.

Проєкт “Відбудова місцевих шкіл задля стійкості” є частиною Шкільної ініціативи “U-LEAD з Європою”.

Фонд «Сміливі» - організація з відновлення міст і сіл України, постраждалих від російської окупації. Місія фонду – консолідувати українців у волонтерський рух для спільного відновлення країни, зміцнення взаємодопомоги, а головне – відновлення довіри один до одного. Основні напрямки діяльності фонду - Сміливі відновлювати, відбудова 12 шкіл, Сміливі велосипеди, Сміливі документувати, збір та передача гуманітарної допомоги, Сміливі події.

Переглядів: 1329
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: