Побудова діалогів між громадою та владою: що є важливим для українських громад у воєнний та повоєнний час (+посібник)
Побудова діалогів між громадою та владою: що є важливим для українських громад у воєнний та повоєнний час (+посібник)

«Діалог» - розмова між двома. Як місцевій владі розмовляти із жителями громади, формувати у мешканців спроможність не лише очікувати якихось дій, а й ініціювати процеси розгляду та ухвалення рішень, які їх стосуються? Саме про побудову ефективного діалогу, як дієвої демократичної процедури, яка передує ухваленню рішень на місцевому рівні, йшлося під час пресконференції у рамках проєкту «Лабораторії творчого діалогу» 22 вересня 2023 року в агентстві “Укрінформ”. Проєкт реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».


Юрій Степанець, координатор проєкту, голова Правління Спілки «Громадські ініціативи України», зазначив, що з початком повномасштабного вторгнення громади України стикнулися з новими викликами. Це не лише допомога армії і внутрішньо переміщеним особам, але й визначення нових пріоритетних завдань під час війни у щоденному житті громад:

“Люди в різних областях, містах і містечках України чітко усвідомлюють, що зараз не час для чвар. Всі мають згуртуватися у протидії інформаційним атакам ворога. Проте мешканців турбують звичайні життєві питання: як буде жити їхня громада далі, які пріоритети у влади у розбудові того чи іншого населеного пункту. Місцеві чиновники переймаються наповненням бюджетів та залученням інвестицій, жителі все гостріше реагують на корупційні загрози. Тому ми, як ініціатори проєкту, поставили за мету ознайомити представників місцевого самоврядування і активної громадськості із загальноприйнятими в країнах ЄС процедурами та практиками ухвалення рішень на місцевому рівні. Це допоможе краще підготуватись українцям до участі в програмах з відновлення країни, яке неможливе без участі самоврядування і високого рівня згуртованості громад”, – резюмував координатор.

 

 

Освітні заходи відбулися у 120 громадах країни. Проєкт «Лабораторії творчого діалогу в громадах» став для України однією із наймасштабніших з початку війни ініціатив щодо впровадження діалогового підходу. Протягом 2023 року відбулося 232 «діалоги», участь у яких взяли близько 4000 жителів громад із 12 областей України. В рамках проєкту в громадах обговорювали благоустрій та утилізацію сміття, залучення молоді до життя громад, перейменування вулиць, забезпечення безпеки в освітніх просторах, соціального захисту вразливих груп населення в тому числі ВПО, проблеми реабілітації ветеранів та процес їх включення у життя громади. Допомагали модерувати заходи фасилітатори і фасилітаторки з місцевого самоврядування, які попередньо пройшли навчання практикам ведення діалогу. Вони зможуть і надалі модерувати діалогові зустрічі при вирішенні питань повоєнного відновлення в громадах. Варто відмітити, що 75% учасників діалогових заходів зазначили: вони «впевнені, що результати цього заходу будуть взяті до уваги місцевою владою у процесах прийняття рішень». Отже, можна додати ще один аргумент за розповсюдження використання діалогового підходу як дієвого інструменту залучення та посилення згуртованості громадян.

 

 

Координаторка проєкту в Полтавській області Ксенія Литвишко вважає:

“Діалог як спосіб побудови відносин дає можливість висловити свою точку зору та почути точку зору іншої людини. Цього часто бракує у відносинах влади з населенням. Там, де не налагоджено ефективну комунікацію між зацікавленими сторонами, завжди наростає конфлікт. Його можна подолати завдяки відкритому майданчику для обговорення. Чим більше представники влади будуть комунікувати з населенням, тим краще уповноважені особи будуть розуміти їхні потреби та задовольняти ці потреби. Це однозначно підвищуватиме рівень довіри населення до влади.

 

 

Під час пресконференції було презентовано посібник «Практики діалогу для порозуміння та участі», виданий в рамках проєкту для працівників і працівниць органів місцевого самоврядування. Автори доступно пояснюють теоретичні аспекти залучення громадян до ухвалення рішень у громаді та практичні інструменти організації діалогів різного рівня складності, а також діляться порадами щодо взаємодії та комунікації під час діалогового процесу.

 

 

Представники «Громадських ініціатив України» зазначають, що їхні експерти готові і по закінченню проєкту надавати консультації й іншим громадам, зацікавленим у побудові діалогу.

 

Переглядів: 1474
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: