Як херсонські громади за підтримки Програми USAID DOBRE повертаються до життя
Як херсонські громади за підтримки Програми USAID DOBRE повертаються до життя

У Херсонській області Програма USAID DOBRE до 2025 року співпрацюватиме з 17 громадами. Деякі з них ще перебувають в окупації. Окремі досі потерпають від обстрілів та бойових дій. Проте Програма вивчає потреби громад та допомагає тим територіям, де це можливо в такій складній ситуації. Нещодавно Представники Програми USAID DOBRE відвідали Чорнобаївську та Нововоронцовську громади, щоб побачити та зрозуміти, якої підтримки потребують херсонські партнери, як вони вже використовують надану допомогу та як планують відновлюватися після повномасштабної війни.


Чорнобаївка: вирішують проблеми та будують плани на майбутнє

 

Чорнобаївська сільська громада, яка розташована в передмісті Херсону, стала відома на всю Україну і далеко за її межами під час повномасштабної війни. Чорнобаївка стала мемом після 26 влучних ударів українських військових по позиціях росіян, які використовували місцевий аеродром як базу для своєї техніки. Починаючи з 24 лютого 2022 року жителі відчули на собі всі жахи активних бойових дій.

 

 

Майже кожен двір зазнав руйнувань чи пошкоджень. Місцеві фермери власними силами й досі розміновують поля для того, щоб вести господарську діяльність. Понад 1700 об’єктів приватної та комунальної власності зазнали руйнувань. До прикладу, в селі Посад-Покровському повністю знищені школа та дитячий садочок.

 

 

Кількість жителів скоротилася більше ніж на половину: на середину вересня тут проживає 7455 людей. Але місцева влада постійно на зв’язку з тими, які виїхали через бойові дії, і за останніми опитуваннями 45% ВПО готові повернутися додому. Громада почала співпрацювати з Програмою USAID DOBRE в лютому 2023 року, в межах проєкту екстреного реагування на наслідки агресії РФ.

 

 

«Нам дуже важлива підтримка Програми USAID DOBRE. Ми сьогодні виборюємо кров'ю право на життя й демократичний вибір, власну свободу. Але я вірю, що ми обов’язково переможемо з допомогою наших надійних друзів та партнерів. Нашій громаді довелося працювати в екстремальних умовах під час окупації. До травня 2022 року, доки військові РФ не захопили адміністративне приміщення ради, ми повноцінно виконували повноваження, об’єдналися в громадську організацію з правопорядку, яка слідкувала за безпековою ситуацією в громаді, евакуювали людей із наших населених пунктів, які перебували у зоні бойових дій», – розповідає голова Чорнобаївської сільської військової адміністрації Ігор Дудар.

 

 

Чорнобаївська громада до листопада 2022 року перебувала в окупації. Росіяни призначили свого очільника, який виконував їхні вказівки. Зараз посадовиця, яка при росіянах працювала одному з управлінь, перебуває під слідством.

 

 

Нині Чорнобаївка потроху оговтується від бойових дій. І в цьому їй допомагає Програма USAID DOBRE. Програма передала громаді екскаватор, який активно використовують для ремонту водопровідної та каналізаційної систем, що зазнали суттєвих руйнувань. Під час окупації техніка комунального підприємства була розграбована чи умисно пошкоджена. Найближчим часом громада отримає також необхідні інструменти для комунального підприємства, насос для однієї із свердловин, водопровідні труби та супутні матеріали, потрібні для заміни аварійної ділянки водомережі.

 

 

Окрім того,  Програма  USAID DOBRE вже передала сучасне спеціальне обладнання для оформлення закордонних паспортів в Центрі надання адміністративних послуг громади. Подібне устаткування, яке раніше працювало в ЦНАПі, було пошкоджене під час обстрілів. Отримали допомогу й працівники сільської ради – ноутбуки, які допоможуть їм швидко та якісно надавати послуги людям.

 

 

У чорнобаївців є багато планів на розвиток громади. Вони мріють про окреме приміщення для ЦНАПу та молодіжний центр. Хочуть допомагати розвивати місцеве підприємництво, підтримувати фермерів через створення торговельних майданчиків. Але розуміють, що для цього потрібно, щоб завершилася війна і жителі повернулися додому. 

 

Нововоронцовська громада: найбільший виклик – відсутність води

 

Нововоронцовська громада розташована на березі колишнього Каховського водосховища. Жити тут ще й досі небезпечно: війська РФ перебувають за 10-14 кілометрів – на лівому березі Дніпра. З усіх найвищих точок адміністративного центру громади відкривається вид на те, що залишилося  від «моря» після підриву ГЕС. Людей позбавили звичного способу життя та господарювання, адже водосховище давало людям не лише воду. Це було улюблене місце відпочинку та риболовлі. Та все ж найбільша проблема тут – це брак питної води.

 

 

Через те, що горизонт води в Каховському водосховищі впав до критичного рівня, на території громади обміліли місцеві скважини та колодязі. Окрім того, в громаді гостра ситуація з доступом до питної води і через знищення ключових мереж водопостачання, зокрема на 90% під час бойових дій зруйнований трубопровід між селищем Нововоронцовкою та селом Осокорівкою. І поки що будь-які ремонтні роботи в цьому районі проводити небезпечно, бо обстріли з лівого берега Дніпра продовжуються. Вода в окремих населених пунктах громади подається один раз на три доби. Начальник Нововоронцовської військової адміністрації Андрій Селецький, який сам родом із  Нововоронцовки, говорить, що на цій території завжди існувала проблема з водою. Тому тут не втрачають оптимізму та шукають шляхи її розв’язання.

 

 

Питну воду людям у громаду привозять благодійні організації. В окремих мікрорайонах Нововоронцовки та населених пунктах громади встановлені спеціальні ємності для чистої води. Окрім того, в громаду постійно постачають бутильовану воду для жителів. Проте Андрій Селецький розповідає, що громада почала розчищати старі колодязі, щоб люди могли набирати воду з них. Очищують воду через систему зворотного осмосу. Один із таких колодязів розташований у місцевому парку, недалеко від озера. А щоб озеро ще більше наповнилося, планують розчистити русло річки, що живить його водою. Окрім того, за кошти держави тут планують бурити скважини, які доєднають до загальної системи водопостачання.

 

 

Розраховують у громаді й на допомогу Програми USAID DOBRE, з якою співпрацюватимуть до 2025 року. Внаслідок бойових дій громада втратила всю власну комунальну техніку. Нещодавно Програма передала такий потрібний тут екскаватор-навантажувач із додатковим навісним обладнанням. Трактор вже працює на відновлення інфраструктурних об’єктів у населених пунктах громади, зокрема допомагає з ремонтом та обслуговуванням водопровідних мереж та розвантаженням гуманітарних вантажів, які надходять для підтримки місцевого населення. Враховуючи величезну потребу, найближчим часом Програма передасть громаді ще один набагато потужніший екскаватор.

 

 

Від початку військової агресії, розпочатої РФ, Нововоронцовська громада зазнала величезних збитків. На її території зруйновано та пошкоджено об’єкти житлової, соціальної та критичної інфраструктури. На жаль, найбільше руйнувань зазнали саме школи та дитячі садочки. Деякі з них повністю знищені і не підлягають відновленню. У Нововоронцовці частина школи №1 зруйнована ще у 2022 році, внаслідок прямого потрапляння ракети «Іскандер»: чотири поверхи склалися, як доміно. Напередодні повномасштабного вторгнення цей навчальний заклад відремонтували. Колись тут було сучасне обладнання, світлі класи, величезне, красиве подвір'я у квітах, які й сьогодні радують око.

 

 

У школі №2 селища вибиті всі вікна, порушений дах, стіни, зруйнований спортивний зал, в аварійному стані всі опорні стіни. І першу, і другу школи планують відбудувати. Готують проєкти відновлення. Обов'язкова умови для таких закладів – будівництво укриттів. А поки Програма USAID DOBRE в межах проєкту екстреного реагування на наслідки військової агресії РФ передала для школи №2 будівельні матеріали на ремонт даху.

 

 

Завершується ремонт і в дошкільному закладі, який постраждав від уламків ракет під час обстрілу. Двері, склопакети, вікна для цього навчального закладу надала Програма USAID DOBRE.

 

 

Зараз навчальні заклади громади працюють в онлайн-форматі. Важлива деталь, чимало учнів тут навчаються з тимчасово окупованих територій. Батьки та діти вірять та прагнуть пов'язати своє життя з майбутнім України.

 

 

Громади прагнуть позбутися пострадянської моделі врядування

 

«Нововоронцовська та Чорнобаївські громади і особливо відчувають війну. Вони пережили дуже важкі часи, війна не відпускає їх й нині. При цьому тут дивляться вперед, будуть плани, виявляють не просто стійкість, але й бажання відновлюватися, створювати умови для того, щоб жителі повернулися додому. Ці громади дуже надихають, бо вже сьогодні відбудовуються всупереч усьому й думають про майбутнє», – підсумував керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл.

 

 

Ще один важливий момент, на якому варто наголосити. Програма USAID DOBRE допоможе цим двом громадам підготувати Плани відновлення своїх територій. Цей процес вже розпочався в співпраці з Нововоронцовською громадою. Наступного року експерти Програми допоможуть створити документ, важливий для розвитку Чорнобаївської громади.

 

 

«І Чорнобаївська, і Нововоронцовська громади Херсонської області стали партнерами вже в другій фазі роботи Програми USAID DOBRE. Для нас це нові громади, й ми дуже раді співпрацювати та підтримувати їх. Для обох громад величезна проблема – повернення своїх жителів, адже в зв'язку з бойовими діями вони змушені були покинути рідні домівки. Нововоронцовська громада дуже постраждала від підриву Каховської ГЕС, і ми побачили потужні зусилля представників влади вирішувати проблему з водою на власній території. І вода там є, хоча й подається за графіком. У цих двох громадах Програма USAID DOBRE реалізує проєкт екстреного реагування на наслідки, пов'язані зі збройною агресією РФ. Громади дуже мотивовані співпрацювати з нами. І найголовніше, місцеві органи самоврядування тут зацікавлені не лише в матеріальній допомозі, але й прагнуть нових знань, досвіду. Вони хочуть змінити старі радянські практики управління на сучасні, ефективні прогресивні моделі доброго врядування із залученням громадян», – підкреслив заступник керівника Програми USAID DOBRE Максим Бурдавіцин.

 

 

Тільки в 2023 році для громад-партнерів Херсонської області  передбачено понад  1,6 мільйона доларів. Більшу частину підтримки вже спрямовано на допомогу у відновленні та подоланні наслідків збройної агресії, в першу чергу на вирішення проблем із водопостачанням та відновленням інфраструктури.

Переглядів: 1446
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: історії війни
Читайте також: