Херсон та шведський Норрчепінг підпишуть договір про співпрацю
Херсон та шведський Норрчепінг підпишуть договір про співпрацю

Сьогодні, 19 вересня, на прес-конференції у Швеції, шведське місто Норрчепінг оголосило про намір підписати угоду з Херсоном. Про це заявили заступники мера Норрчепінга Крістофер Ярнвалл та Рейдар Сведо. Підписати договір планують у листопаді у Норрчепінгу.


Вперше міста налагодили контакт у червні на форумі міжмуніципальних партнерств Україна-Швеція, який організувала ініціатива Сities4Cities| United4Ukrainе.

Нагадаємо, ініціативу налагодження довгострокових партнерства започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida). 

Цими днями представники шведського муніципалітету Ньорчопінг Kрістофер Ярнваль та Томас Свенссон перебували у Херсоні із візитом та перемовинами про подальше партнерство.

«Норрчепінг і Херсон починають співпрацю. Ці міста мають подібності, наприклад, обидва є важливими портами. Херсон – прифронтове місто, яке українці захищали від російського агресора. Ми поїхали туди, щоб побачити все на власні очі. Херсон серйозно постраждав від війни, частково зруйнований, частина – затоплена. Багато мирних жителів загинули та були поранені ворогом», – зазначає пан Крістофер Ярнвал, заступник мера Норрчепінга.

 

 

«Це довгострокова співпраця, ми зосереджені на післявоєнному часі, але також плануємо термінові проекти. Перш за все, ми хочемо надати підтримку місту, яке бореться за свободу», — говорить Рейдар Сведо, заступник мера Норрчепінга».

Віталій Бєлобров, заступник міського голови Херсона вважає цінним для міста, що потенційні партнери побачили на власні очі ситуацію у Херсоні та поспілкувалися з незламними херсонцями:

«Коли ми планували візит, звісно, ми говорили про всі безпекові питання. Адже у Херсоні нон-стоп обстріли із ворожої артилерії. Крістофер сказав, що якщо ми тут постійно живемо, то і вони зможуть вижити. Це неймовірно сміливо. Ми плануємо розпочати співпрацю у напрямках культури, гуманітарних питань, переймати досвід роботи муніципалітету. Після перемоги плануємо співпрацю між підприємцями обох міст, можливо, відкриття шведських підприємств в Херсоні».

Нагадаємо, 19-20 червня цього року поблизу Стокгольма відбувся перший форум Шведсько-українського партнерства, під час якого 12 українських та шведських громад зустрілися вперше. Ще під час форуму 3 українські громади підписали угоди про партнерство, решту – будуть підписані вже найближчим часом.

Зокрема, у четвер, 21 вересня, відбудеться підписання договору про співпрацю між громадами Біла церква - Бурос під час сесії міської ради (онлайн).

 

Учасники першого Шведсько-українського форуму партнерств 19-20 червня 2023 року

Активно розвивається партнерство Білогородка  - Тиресо комун. В кінці серпня до Шведського партнера у гості завітали діти з Білогородки: у тому числі діти військових, внутрішньо переміщені.


Cities 4 Cities | United 4 Ukraine налагоджує міжмуніципальні партнерства Україна-Європа, щоб побудувати сильні партнерства і підтримати Українське прагнення до членства в ЄС і післявоєнного відновлення.

Українські громади, які шукають партнерів у Європі: https://cities4cities.eu

Cities 4 Cities | United 4 Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022. Сities 4 Cities було засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. United 4 Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida). 

Переглядів: 1461
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: