«Нам варто було б повчитися в України цифровізації», — Марко Функль
«Нам варто було б повчитися в України цифровізації», — Марко Функль

Інтерв'ю з мером словенського муніципалітету Храстник про участь у проєкті "Мости довіри", співпрацю з українською громадою та про наслідки нещодавньої повені.


Марко Функль — мер словенського муніципалітету Храстник, який доєднався до ініціативи «Мости довіри». У рамках цього проєкту, започаткованого U-LEAD, Храстник співпрацює з Дрогобичем (Львівська область). Ми вирішили поспілкуватися з паном Функлом, щоб дізнатися, чи добре розвивається співпраця, що саме вона передбачає і що можна зробити в майбутньому.

Але коли ми планували інтерв’ю, Словенію вразила руйнівна повінь. Отже, наша розмова проходила в той час, коли пан Функл разом з іншими муніципальними, національними та міжнародними органами влади займався ліквідацією наслідків стихійного лиха.

U-LEAD: Наскільки сильною була повінь конкретно у вашому муніципалітеті?

Марко Функль: У нас була проблема з річкою Сава — найбільшою річкою в Словенії. До Храстника стихія дійшла не одразу: спочатку вона вразила округ Верхня Крайна, який знаходиться вище над рівнем моря, а до нашого муніципалітету повінь прийшла через 5-7 годин. Після цього 3 дні ми залишалися без сполучення між усім нашим регіоном — а не тільки з Храстником — і рештою країни.

З одного боку у нас Лашко — дуже відоме словенське місто, знамените своєю великою броварнею, популярною ще з часів Югославії. У Лашку була велика проблема від річки Савиня. А в Храстнику — від річки Сава. І з одного, і з іншого боку дві річки зливаються в районі Зідані-Мосту, але далі у нас багато гідроелектростанцій. Там, де є ці станції, немає великих проблем — можна відкрити шлюзи і регулювати рівень води в річці. Здебільшого це стало лихом для Савинського регіону, округу Верхня Крайна та регіону Корошка, що на кордоні з Австрією.

У нашому муніципалітеті після того, як вода повернулася до нормального рівня, збитки оцінено приблизно в 1,5-2 млн євро. Збитків було завдано в основному дорогам, не так багато будівель постраждало в порівнянні з руйнуваннями в інших регіонах.

Я думаю, що зараз роботи завершені на 90%, пошкодження в основному усунені, хоча в багатьох місцях це тимчасові рішення. Щоб відновити нормальні дороги, нам доведеться провести масштабніші будівельні роботи.

U-LEAD: Як Україна долучилася до допомоги у ліквідації наслідків повені?

Марко Функль: Як я вже зазначав, повінь зруйнувала дороги та знесла мости. Люди подекуди не могли повернутися додому навіть через два тижні. Уся міжнародна допомога була спрямована на те, щоб надати людям можливість повернутися в свої села.

Українські бригади працювали в Савинському регіон, але мене там не було, оскільки у нас була угода між муніципалітетами, що ті, які постраждали менше, мають надати допомогу найближчому муніципалітету, який її потребує. Тому ми вирушили в Лашко і Савинський регіон. Сам я не бачив, як працюють українці, але у словенських ЗМІ було багато новин про те, що українські команди приєдналися до допомоги.

 

 

U-LEAD: Давайте поговоримо детальніше на тему співпраці з Україною. Розкажіть нам про свій досвід роботи з ініціативою «Мости довіри». Ви співпрацюєте з Дрогобицькою громадою. Як відбувається ця співпраця?

Марко Функль: Ініціатива розпочалася на заході, організованому в Києві у вересні 2021 року. Відтоді муніципалітет Храстник налагодив досить міцні стосунки з Дрогобицькою громадою. У Дрогобичі мене прийняли з візитом через два місяці після початку повномасштабного вторгнення. А міський голова Дрогобича пан Кучма в червні цього року вперше відвідав Словенію. Цієї п’ятниці в Дрогобичі буде свято, тож скоро знову поїдемо в Україну.

Нами укладено угоду про співпрацю. Ми домовилися доставити до Дрогобича обладнання для місцевої лікарні, щоб створити можливості для лікування постраждалих з усієї України. Крім того, ми збираємо нове та вживане обладнання для того реабілітаційного центру. Для цього ми зв’язалися зі словенськими курортами та лікарнею.

Ми також дійшли згоди створити мурали: один у Храстнику від Дрогобича і один у Дрогобичі від Храстника. Ми домовилися з міністром культури Словенії, який відвідав Храстнік, коли тут був з візитом мер Дрогобича. Отже, ми хочемо будувати культурні мости між Храстником і Дрогобичем.

Також варто відзначити ще одну людину, яка скоро поїде зі мною до Дрогобича — директора Центру поводження з відходами. Дрогобичани цікавляться тим, як у нас у Словенії з поводженням із відходами. Тож зі мною поїде директор цього підприємства, ми також подивимося, як працює вивіз сміття у Дрогобичі.

Крім того, минулого разу, коли ми спілкувалися з міським головою Дрогобича, він зацікавився квартирною системою, яка діє у нас у Храстнику. Близько 30% квартир тут державні. В Україні, як я розумію, такого не практикують. Громади не мають власного квартирного фонду, який вони могли б надавати людям, вони повинні їх купувати, а потім надавати нужденним. Це та сфера, де українська сторона також могла б у нас перейняти досвід.

U-LEAD: Ви багато чого робите. Але що ви очікуєте отримати від цієї співпраці для свого муніципалітету?

Марко Функль: Наразі ми не маємо жодних очікувань, адже Україна перебуває в скрутній ситуації. Але, звичайно, в майбутньому ми хотіли б брати участь у певних проєктах, де ми могли б бути партнерами. Я сподіваюся, що ЄС матиме такі програми, як ті, які ми маємо з Хорватією, Балканами та Угорщиною. Наразі ми реалізуємо проєкти, пов’язані з туризмом, культурною спадщиною, захистом довкілля, разом з усіма країнами, які охоплює Механізм справедливого переходу. Ми сподіваємося, що колись до них долучиться і Україна, і ми зможемо співпрацювати та отримувати певні гранти на проєкти.

 

 

U-LEAD: Яким ви бачите майбутнє «Мостів довіри»? Якими були б ваші побажання чи очікування від цієї ініціативи?

Марко Функль: Нам варто було б повчитися в України цифровізації. Словенія й справді сильно відстає в цій сфері. У нас є з 15 застосунків від різних міністерств, але вони не пов’язані один з одним. В Україні мені показали єдиний застосунок з водійськими правами та всіма іншими необхідними документами. Крім того, говорячи про цифровізацію, в рамках візиту в Київ ми поїхали в Бучу і відвідали центр надання адміністративних послуг, де встановлено багато комп’ютерів для людей похилого віку та є кілька дівчат, які допомагають цим людям похилого віку працювати з документами в цифровому вигляді. Тож тут нам є чому повчитися в України.

Крім того, ми могли б дізнатися більше про громадський транспорт. У мене таке відчуття, що в усій Східній Європі громадський транспорт набагато кращий, ніж у Словенії. У Словенії майже всі мають власний автомобіль, і ми не дуже часто користуємося громадським транспортом. Для мене, як для міського голови, величезним досягненням було б переконати людей, що їм потрібні не дві машини на сім’ю, а, скажімо, лише одна машина, а замість другої машини можна їздити громадським транспортом.

U-LEAD: Що б ви побажали своїм колегам в Україні — мерам українських міст?

Марко Функль: Нині дивні часи не лише в Україні, не лише у Східній Європі. Ми живемо у світі, де кожен може написати і сказати будь-що. Отже, ми маємо справу з великою кількістю популізму в Європі. А мерам і владі не дуже корисно перебувати в такій ситуації, тому що ми втрачаємо багато енергії через фейкові новини та популізм. Це не йде на користь для нашої роботи та майбутнього наших муніципалітетів. Я сподіваюся, що ми разом робитимемо спільну справу, не обов’язково в рамках ЄС, і ці питання скоро будуть позаду, і ми зможемо зробити все, що нам потрібно зробити для людей, вирішити багато логістичних проблем і питань будівництва, які стоять перед нами як міськими головами.

Переглядів: 1103
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародний досвід
Читайте також: