Вдосконалення правового регулювання інституту старост в умовах воєнного стану – законопроект готовий до першого читання
Вдосконалення правового регулювання інституту старост в умовах воєнного стану – законопроект готовий до першого читання

18 серпня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу Проект Закону №9518 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану.


«Законопроект був напрацьований за результатами регіональних зустрічей з питань діяльності старост, які ми з партнерами проводили, щоб зрозуміти, які норми з чинному законодавстві не працюють, або працюють недосконало, а також щоб вирішити ті проблеми, які виникли внаслідок повномасштабної агресії російської федерації», - сказав, презентуючи законопроект, Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою.

Як повідомлялося, після ухвалення законопроекту слід чекати на такі зміни:

  • Голова громади зможе призначити старосту на 6 місяців одноособово, якщо сесії не проводяться без поважних причин більше 6 місяців або тричі поспіль було відхилено кандидатів, що підтримала громадськість.
  • Голова громади зможе призначити т.в.о. старости у разі мобілізації старости (зі збереженням посади для військовослужбовця).
  • Звітування старост стане можливим в онлайн-форматі.
  • У разі тимчасової окупації або оточення старостинського округу старосту зможе звільнити начальник ОВА.
  • Начальник військової адміністрації населеного пункту зможе призначати старосту без громадських обговорень.

Нагадаємо, 14 липня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував проєкт змін до законодавства щодо інституту старост, напрацьованих за результатами вивчення практики застосування органами місцевого самоврядування законодавства, що врегульовує питання діяльності старостатів.

Переглядів: 1232
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: староста
Читайте також: