Інститут старост в громадах – які зміни пропонує новий законопроект
Інститут старост в громадах – які зміни пропонує новий законопроект

14 липня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував проєкт змін до законодавства щодо інституту старост, напрацьованих за результатами вивчення практики застосування органами місцевого самоврядування законодавства, що врегульовує питання діяльності старостатів.


За словами Віталія Безгіна, автора законопроекту, народного депутата України, голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, зареєструвати законопроект у Парламенті планують 19 липня.

 

 

Віталій Безгін повідомив, що у законопроекті, зокрема, чітко визначається алгоритм утворення інституту старост:

  1. Утворення старостинських округів.
  2. Громадське обговорення кандидатур старост у межах округу (може бути декілька кандидатур одразу).
  3. Подання сільським/селищним/міським головою кандидатури старости до місцевої ради.
  4. Затвердження старости місцевою радою.

Також законопроект містить важливі уточнення правового статусу:

  • Усі населені пункти, окрім адміністративного центру громади, мають входити в старостинські округи.
  • Має бути безперервність роботи старост до моменту обрання нового старости новообраною місцевою радою.

Крім того, законопроект передбачає, що голові громади надається повноваження одноосібно призначати старосту на посаду, якщо:

  • місцева рада не затверджує три рази поспіль старост, які були підтримані на громадських обговореннях;
  • місцева рада достроково припинила свої повноваження;
  • якщо сесії місцевої ради не скликаються протягом 6 місяців.

Таке призначення діє 6 місяців, а у випадку припинення повноважень місцевої ради - на строк повноважень голови громади.

Важливо також, що законопроект запроваджує особливості функціонування інституту старост під час дії воєнного стану:

  • Староста матиме право на проведення щорічного звітування у дистанційному режимі.
  • Голова громади матиме можливість призначити в.о. старости у разі мобілізації старости (зі збереженням йому посади як соціальної гарантії для військовослужбовця).
  • Проводити громадське обговорення кандидатури старости можна буде в режимі онлайн (за участі начальника районної або обласної ВА).
  • Офіційно звільнити старосту (за його бажанням) можна буде, якщо територія громади є тимчасово окупованою - за рішенням начальника ОВА.
  • З’являється можливість призначення старост у громадах, в яких введені військові адміністрації населених пунктів із самоврядними повноваженнями (не діє місцеве самоврядування).

Необхідність внесення зазначених вище змін виникла, зокрема, через численні проблеми з утворенням старостинських округів та затвердженням старост, які були виявлені в ході дослідження, проведеного минулого року ГО «ДЕСПРО», а також в ході цьогорічних обговорень в регіонах під час виїзних засідань парламентського Комітету.  

 

 

«Після презентації нашого дослідження у серпні минулого року Комітет ініціював більш глибокий аналіз та обговорення питань безпосередньо в регіонах, під час яких проблеми створення та функціонування інституту старост підтвердилися. Такі обговорення сприяли пошукам шляхів вирішення у законодавчій площині. Результатом цього став законопроект, який ми сьогодні обговорили. Сподіваємось, такий методичний підхід, який виявив Комітет, стане прикладом реалізації повного циклу законодавчого контролю для усіх комітетів Парламенту», - сказала Оксана Гарнець, директор громадської організації «ДЕСПРО».

 

 


Презентація законопроекту відбулася за сприяння та підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: наступне покоління» та Громадської організації «ДЕСПРО».

Переглядів: 4598
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: староста
Читайте також: